Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zar su djeca kriva za rupu u proračunu?

17.12.2010. 23:00
Zar su djeca kriva za rupu u proračunu?


Vijećnica HDZ-a Tatjana Smith Savić ustvrdila je da se ni u Norveškoj sva djeca ne upišu u vrtić, a njezin stranački kolega Danijel Telesmanić je dodao da su naši vrtići bolji i od američkih


Najoštrija rasprava  u sklopu odlučivanja o rebalansu proračuna za 2010. godinu bila je vezana uz smanjenje sredstava za predškolski  odgoj i školstvo. Između rujanskog i prosinačkog rebalansa, donesenog u četvrtak, sredstva su za ove potrebe smanjena za 323.000 te UO za odgoj i školstvo 2010. završava sa  43,2 milijuna kuna, a prema  prvotno planiranom proračunu  na raspolaganju je trebalo biti  47 milijuna.
Obrazlažući uime Kluba vijećnika SDP-a razloge zbog kojih ova stranka ne može podržati prijedlog smanjenja  sredstava, Sabina Glasovac je  istaknula da se ne radi o smanjenju za tek 0,74, % u odnosu  na prethodni rebalans, već u  ukupnom smanjenju sredstva  za gotovo 9 %. Esdepeovce je  osobito zasmetalo što je Grad  Zadar izdvajao za smještaj djece u privatnim vrtićima, dok je  istodobno za 100 kuna podignuta mjesečna cijena boravka  djece u gradskim vrtićima te  smanjenje ukupne svote za  učeničke stipendije za 30%.
Otkidanje na djeci
– Gradnja vrtića na Bokanjcu  i u Vruljici se ponovno prolongira, trebamo li pretpostaviti da se planira tako da pred  izbore presiječete vrpcu? Sa  stipendija je skinuto 100.000  kuna. Želim i objašnjenje zašto  je smanjen i interes djece, odnosno roditelja za program  produženog boravka u osnovnim školama? Je li razlog tome  što je iznos koji roditelji za to  moraju platiti njima preskup i  može li Grad uskočiti? – pitala  je Glasovac.
U izgradnju dječjih vrtića na  Bokanjcu i Višnjiku planiralo  se u 2010. uložiti ukupno 4,5, a  uložilo se pola milijuna kuna,  dok se u proračunu za 2011. za  izgradnju ovih vrtića planira izdvojiti 3,8 milijuna kuna.
– Zar se baš nigdje nisu mogla otkinuti sredstva od onoga  što nije prioritetno za građane  pa se sad otkida na djeci? Za  stipendije i školarine bilo je  osigurano 3,2, milijuna kuna, a  sad je ostalo 2,8 milijuna kuna,  a svakom učeniku i 100 kuna  znači dosta. Pa zar su učenici i  studenti krivi za rupu u proračunu. A što se produženog  boravaka tiče, jesu li sredstva  za to smanjena zato što roditelji ostaju bez posla pa ostaju kući i što će onda djeci  produženi boravak,  rekla je vijećnica Ingrid Antičević-Marinović (SDP).
Vesna Sabolić (HNS) je kazala da će se o obrazovanju  moći ozbiljno razgovarati tek  kada se u Gradskoj vijećnici na  obrazovanje bude gledalo onako kako se gleda na ulaganje u  zgrade i opremu.
– Morat ćemo zamoliti  inženjere da nam naprave  izračun rentabilnosti pa ćemo  onda sigurno odbiti smanjenje  iznosa za stipendije za 30 %,  rekla je Sabolić.
Uime Kluba  HDZ-HSS-HSU-HSP Rade  Šimičević (HDZ) je ustvrdio da  je Zadar jedini “grad u Hrvata”  u kojem nema djece koja bi  ostala neupisana u vrtić, a da su  ih roditelji željeli upisati, na što  je vijećnica SDP-a Irena Dragić  replicirala kao to nije istina.  Potom je Sabolić pozvala sve  roditelje koji nisu upisali djecu  u vrtiće da se u jutarnjim satima  radnih dana jave na telefone  HNS-a ili SDP-a.
Dragić je zatražila i da Grad  konačno plati rad nastavnicima  koji su trenirali djecu koja su se  natjecala u školskoj ligi, a nakon što je Šimičević istaknuo  da će se nakon već oformljene  školske košarkaške lige, oformiti i rukometna i odbojkaška.
– To je odgovoran i težak  posao i treba ga platiti.  Šimičevićev je prijedlog dobar,  ali treba poštovati rad ljudi,  naglasila je Dragić.
RTL oprema knjižnicu 
Vijećnica HDZ-a Tatjana  Smith Savić ustvrdila je da se ni  u Norveškoj sva djeca ne upišu  u vrtić te je ispričala da su  upravo to dogodilo njezinom  bratu i njegovoj supruzi koja je  Norvežanka. Kazala je i da su, s  obzirom na to da smo relativno  siromašna zemlja, naši vrtići  daleko iznad naših mogućnosti, a njezin stranački kolega  Danijel Telesmanić je dodao da  su naši vrtići bolji i od američkih.
– Imam kćeri u Zadru i u  Americi. Bio sam tamo više  puta i pratio sam djecu u vrtić.  Naši dječji vrtići su prave jaslice, a tek tete, kako su dobre! –  zaključio je Telesmanić.
– Nisam mislio da ću se svega  ovog naslušati, rekao je pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso  Nekić za što je “zaradio” opomenu od predsjednika Vijeća  Živka Kolege uz napomenu da  “ne docira vijećnicima”.
Nekić je vijećnici Antičević-Marinović koja ustvrdila da i 100 kuna stipendiranom  učeniku znači dosta, odgovorio  da je 700 kuna sedam puta više  te da Grad isplaćuje 100 stipendija, a obrazložio je i da  nisu sve stavke ukinute zbog  nestašice novca.
– Udruga Nebo je za potrebe  plaćanja osobnih pomoćnika u  nastavi dobila novac od Ministarstva obrazovanja i mi to  ne moramo platiti. Knjižnica  škole na Bilom brigu nije opremljena, ali natjecali smo se na  natječaj RTL-a i dobili sredstva  i očekujemo da će ovih dana  ona biti isporučena, kazao je  Nekić, napominjući da je netočno da bi Grad Zadar iz novca ostvarenog temeljem podizanja cijene boravka u gradskim vrtićima “pokrivao” subvencije za privatne vrtiće, jer se  ni matematička računica ne poklapa.