Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kutija pozvao lokalne Srbe da kažu što se dogodilo za vrijeme Domovinskog rata

17.12.2011. 23:00
Kutija pozvao lokalne Srbe da kažu što se dogodilo za vrijeme Domovinskog rata


Pripadnici 112. Brigade HV-a Denis Bajlo, Dubravko Torbarina, Damir Matić, Radovan Čakarun i Boris Nikpalj poginuli su 22. prosinca 1993. Na spomen-obilježju je i ime Danijela Špralje, koji je sudjelovao u akciji spašavanja, ali je poginuo 500 metara dalje od spomen-obilježja u Pristegu


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Pristegu je obilježena godišnjica pogibije hrvatskih branitelja. Pripadnici 112. brigade HV-a Denis Bajlo, Dubravko Torbarina, Damir Matić, Radovan Čakarun i Boris Nikpalj poginuli su 22. prosinca 1993. Na spomen-obilježju je i ime Danijela Špralje koji je sudjelovao u akciji spašavanja, ali je poginuo 500 metara dalje od spomen-obilježja u Pristegu. Nakon povratka sa straže, nedaleko od spomen-obilježja, neprijateljski diverzanti postavili su zasjedu u gustom grmlju, a kako kaže zapovjednik grupe Tomislav Ivin Lala, koji je vodio spasilačku akciju, riječ je bila o jednom od najtežih terena u Domovinskom ratu, gdje su hrvatske snage bile opkoljene sa svih strana.
– Praktički, neprijatelj se mogao došuljati na nekoliko metara da ga uopće ne vidite. Teško je reći što se zapravo dogodilo, jer to nije znao ni jedini preživjeli Željko Anić. Najvjerojatnije je da su četnici sačekali našu smjenu straže, koja je bila na 24 sata na položaju te napali onu grupu naših vojnika koja se vraćala sa smjene. Zima, hladnoća i umor učinili su svoje. Pokrenuli smo spasilačku akciju, ali su nas zasuli granatama. Pogođeno nam je bilo vozilo „Pinzgauer” letjeli smo kroz zrak, ali smo nastavili akciju spašavanja u kojoj je čak jedan od spasilaca stao na minu. Krenuli smo za neprijateljem, ali u međuvremenu su njihovi diverzanti zapalili raslinje i umakli nam, emotivno je pričao Tomislav Ivin.
Nakon što su članovi obitelji položili cvijeće i zapalili svijeće, isto su učinili i predstavnici braniteljskih udruga Zadarske županije, Mjesnog odbora Pristeg i Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom.
– Nažalost, imamo preveliki broj ovakvih mjesta, ne samo na području Grda Benkovca nego i cijele Zadarske županije pa i Hrvatske. Na njima obilježavamo godišnjice stradavanja kako civilnih stradalnika, tako i hrvatskih branitelja. Obilježavanje smo počeli nedavno u Nadinu, danas smo u Pristegu, a već u srijedu smo u Bruškoj, gdje ćemo obilježiti ubojstva civila u zaseoku Marinovići. Našim žrtvama rata na ovaj način odajemo dužnu počast, a našima koji dolaze nakon nas želimo poručiti da Hrvatska nije došla sama po sebi, nego je puno hrvatske krvi proliveno za hrvatsku državu. S obzirom da je ovdje mješovito stanovništvo, poruka je onima koji su živjeli ovdje i koji još žive ovdje da kažu što se to dogodilo za vrijeme Domovinskog rata, rekao je između ostalog gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.
Nakon polaganja vijenaca, hrvatski branitelji i rodbina stradalih odali su počast i kod spomen križa, na samom mjestu pogibije hrvatskih branitelja.