Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Drugim rebalansom zadarski proračun pada na 344 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

17.12.2012. 23:00
Drugim rebalansom zadarski proračun pada na 344 milijuna kuna


Rujanskim rebalansom proračun Grada Zadra za tekuću godinu već je smanjen s 377,2 na 352 milijuna kuna, tako da je u odnosu na prvotni plan proračun za 2012. ukupno smanjen za 33,2 milijuna kuna


Na sjednici zakazanoj za petak pred vijećnicima zadarskog Gradskog vijeća naći se drugi ovogodišnji rebalans kojim se gradski proračun smanjuje za oko 8 milijuna kuna, odnosno sa 352 na 344 milijuna kuna. Rujanskim rebalansom proračun Grada Zadra za tekuću godinu već je smanjen sa 377,2 na 352 milijuna kuna, tako da je u odnosu na prvotni plan gradski proračun za 2012. ukupno smanjen za 33,2 milijuna kuna. Izvorni gradski prihodi padaju sa 208,8 na 206,5 milijuna kuna.
 “Višnjiku” dodatnih pola milijuna
U obrazloženju rebalansa navodi se kako je za milijun kuna bilo potrebno smanjiti stavku prihoda od poreza na nekretnine s obzirom na to da tržište ne pokazuje oporavak, dok su za oko 2 milijuna kuna smanjeni prihodi od Fonda za zaštitu okoliša, što se odnosi na smanjenje cijene prijevoza otpada s otoka. Prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima smanjeni su za 4 milijuna kuna, pri čemu je za dva milijuna kuna manji prihod od komunalnog doprinosa što je, navodi se u obrazloženju UO za financije, posljedica kasnijeg efekta Zakona o legalizaciji. Gradski proračun na dobitku je 346.584 kune jer je tečajna razlika prilikom otplate glavnice i kamate na kredit kojim se otplaćuje izgradnja ŠC Višnjik bila manja od očekivane.
Sredstva za poticanje gospodarskih aktivnosti smanjena su za oko 1,3 milijuna kuna i iznose 4,7 milijuna kuna. Od toga se 1,16 milijuna kuna odnosi na neiskorištena sredstva koja su bila namijenjena opremanju Poslovne zone Crno. Nije iskorišteno ni 40.000 kuna koje su bile predviđene za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom izvan javnog sektora. Za pola milijuna kuna, unutar proračuna UO za gospodarstvo povećana su sredstva donacije ŠC “Višnjik”, namijenjena plaćanju potrošnje energenata, a za otprilike isti iznos smanjeno je ulaganje u informatizaciju.
Unutar ukupne sume novca kojom raspolaže UO za socijalnu skrb i zdravstvo, za 250.000 povećana su izdvajanja za novorođenačku naknadu, a ukinuta je stavka koja je iznosila upravo toliko i bila namijenjena za izgradnju azila za životinje. U obrazloženju UO za socijalnu skrb i zdravstvo se napominje kako je povećanje iznosa namijenjenog novorođenačkim naknadama bilo potrebno kako se ne bi ponovio raniji slučaj kašnjenja s isplatama ove vrste pomoći do čega je, pojašnjava se, došlo jer je iz sredstava ovogodišnjeg proračuna bilo potrebo isplatiti dio lani odobrenih pomoći za opremu novorođenčadi. Stavka za azil za životinje ukinuta je jer navedena sredstva, kako se ističe, nisu bila dostatna za građenje “zbog visokih kriterija propisanih pravilnikom o gradnji takvih objekata”. U obrazloženju UO za socijalnu skrb i zdravstvo se dodaje i kako će se u 2013. ponovno razmotriti izgradnja skloništa za životinje, ali se napominje i kako bi azil trebalo graditi, ne samo sredstvima iz proračuna Grada Zada, nego i sredstvima ostalih lokalnih jedinica s područja Zadarske županije te novcem iz donacija koje će prikupljati Društvo za zaštitu životinja.
Ukupni proračun ovog Upravnog odjela, koji je već u rujnu bio smanjen za nešto više od 2 milijuna kuna, sada se smanjuje za još 350.000 kuna. Od toga je oko 160.000 “ušteđeno” u Domu Sv. Frane jer su, zbog bolesti djelatnika na projektima pomoći i njege u kući i “Halo pomoć” angažirani zamjenski djelatnici i volonteri.
Proračun UO za kulturu i sport nije doživio izmjenu niti jedne stavke, a rebalansom se ne mijenja ni ukupan iznos sredstava kojima raspolažu Upravni odjel za odgoj i školstvo i Upravni odjel za poljoprivredu i razvitak otoka, unutar čijih proračuna se događaju tek manje preraspodjele. UO za komunalne djelatnosti bilježi malo povećanje svojeg proračunskog kolača od 80.000 kuna.


 ZA DOGODINE PREBAČENO 2,7 MILIJUNA KUNA




U Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša procijenili su kako će dovršetak Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića stajati 200.000 kuna manje od plana. Milijun kuna za izgradnju križanja Ulice Benka Benkovića te Nikole Tesle i za izgradnju na Putu Bokanjca prebačeno je u sljedeću godinu. U 2013. prebačena je i izgradnja na nerazvrstanim cestama u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, kao i 100.000 kuna koje su bile namijenjene postavljanju javne rasvjete. Za oko 2,2 milijuna kuna smanjen je iznos namijenjen izgradnji komunalnih vodnih građevina i to djelomice zbog toga što izgradnju dijela kanalizacijske infrastrukture, u omjeru od 90%, financiraju Hrvatske vode, a djelomice zato što ova infrastruktura prati gradnju prometnica na kojima su radovi prebačeni za sljedeću godinu.