Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Korak ka rješavanju problema ili puste priče?

Autor: Hana Radulić

17.12.2012. 23:00
Korak ka rješavanju problema ili puste priče?

Foto: Zvonko KUCELIN



Nadamo se da je novi sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike korak ka početku rješavanja nagomilanih umirovljeničkih problema jer hrvatski građani treće životne dobi dosad nisu dobili ništa od očekivanog i onoga što su zaslužili svojim radom, navodi predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Joško Gatara


Za danas je u Zagrebu najavljeno potpisivanje novog sporazuma o Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje bi trebalo biti savjetodavno tijelo pri Vladi i koje bi, među ostalim, sudjelovalo u pripremama prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe prije nego što prijedlozi dođu na usvajanje u Sabor. Sporazum će u ime Vlade potpisati premijer Zoran Milanović, a u ime umirovljenika predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Koordinacije umirovljeničkih udruga.
Inače, Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe osnovano je pri Vladi u veljači prošle godine, a u njemu su uz predstavnike Vlade bili predstavnici umirovljeničkih udruga i nekih umirovljeničkih stranaka, ali bez Hrvatske stranke umirovljenika. Najavljenim novim sporazumom rad vijeća trebao bi se urediti na novi način i u novom sazivu.
– Nadamo se da novi sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike nisu samo “puste priče” već doista korak ka početku rješavanja nagomilanih umirovljeničkih problema jer hrvatski građani treće životne dobi dosad nisu dobili ništa od očekivanog i onoga što su zaslužili svojim radom, navodi predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Joško Gatara. On, nadalje, ističe da bi novi sporazum trebao omogućiti bolju suradnju i koordinaciju između Vlade i umirovljeničkih udruga, ali i to da su umirovljenici skeptični prema Vladinim obećanjima.
Jedno od posljednjih obećanja koje je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dao hrvatskim umirovljenicima, uoči potpisivanja navedenog sporazuma, jest i to da će 2013. godine mirovine biti isplaćivane na vrijeme, da će se njihov rast usklađivati po novoj formuli koja će biti povoljnija za umirovljenike i da se stabilizacija državnog proračuna neće raditi na račun mirovina koje je ministar Mrsić nazvao “posljednjom crtom obrane.”


Darovni paketi za najugroženije




Udruga umirovljenika Poluotok, koja trenutačno broji oko 350 umirovljenika, iz svoje skromne blagajne izdvojit će za najsiromašnije članove povodom nadolazećih blagdana po nekoliko darovnih paketa s namirnicama i ostalim potrepštinama kaže predsjednik Udruge Joško Gatara.