Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od ove legalizacije neće biti bitnijeg efekta

Autor: Siniša Klarica

17.12.2012. 23:00
Od ove legalizacije neće biti bitnijeg efekta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Preko 90 posto objekata koji bi se trebali legalizirati imaju struju, vodu i do njih je izgrađen pristupni put. Dakle, nema neke prepreke za legalizaciju, kao što je to kod objekata koji su izgrađeni u zaštićenom obalnom pojasu – Joso Knez


Lokalna samouprava u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata u Gradu Zadru nije dobila pozitivnu ocjenu zadarskog HSLS-a. Gradski oci pri odluci o smanjenju komunalnog doprinosa, prema predsjedniku zadarskog HSLS-a Josi Knezu, nisu uzeli u obzir dva ključna elementa legalizacije: starost objekata koji se legaliziraju i aktualnu ekonomsku situaciju.
– Preko 90 posto objekata koji bi se trebali legalizirati imaju struju, vodu i do njih je izgrađen pristupni put. Dakle, nema neke prepreke za legalizaciju, kao što je to kod objekata koji su izgrađeni u zaštićenom obalnom pojasu. Za bespravne objekte izgrađene do 15. veljače 1998. lokalna samouprava također snosi odgovornost jer ih je priključivala na komunalije, unatoč tomu što nisu imali građevinske dozvole. I danas takvim objektima uredno šalje račune, a 50 postotno smanjenje komunalnog doprinosa nije stimulirajuće, govorio je Knez.
Knez nije izvodio svoju računicu legalizacije, ali je spomenuo kako bespravno sagrađeni objekti u Zadru imaju prosječnu zapremninu oko 700 m/3. Plaćanje komunalnog doprinosa ili naknade za legalizaciju po kubičnom metru nije jedini trošak legalizacije pa kad se se sve zbroji dođe se do iznosa koji danas prosječna zadarska obitelj ne može platiti.
– Većina takvih objekata nalazi se u tzv. radničkom prstenu oko grada. Znamo kako danas jedva postoje radnici. Na drugu stranu, zoniranje po kojem bi se naplaćivao komunalni doprinos nije precizno izvedeno, jer nije isto legalizirati objekt na Musapstanu ili u Stanovima koji su također izvan gradskog središta, dodao je Knez, dodajući kako na pravi način nije valorizirano niti ulaganje u energetsku učinkovitost objekata koji se legaliziraju.
Na sve to, kaže Knez, nadovezuje se nepravda prema onima koji su poštovali zakone svoje zemlje i strpljivo čekali na građevinske dozvole. Posebno poglavlje je pretvorba i privatizacija, ali i način na koje susjedni gradovi, poput Biograda i Obrovca provode legalizaciju na, kaže Knez, puno prihvatljiviji način. Ovako, kaže predsjednik zadarskog HSLS-a, sigurno je da od ove legalizacije neće biti bitnijeg efekta jer se pokazalo da rušenja nelegalnih objekata izvan zaštićenih zona neće biti ni u budućnosti.


HSLS neće na izbore s HDZ-om




U zadarskom HSLS-u još ne znaju hoće li samostalno ili u koaliciji izići na lokalne izbore. Sigurno je jedno, kaže Knez, kako HSLS neće na izbore s HDZ-om, napose nakon saznanja koja su posljednje tri godine isplivala na površinu. S ostalim strankama pregovori su na razini razgovora uz kavu, rekao je na kraju tiskovne konferencije Joso Knez.