Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trocijevni top s Kličevice i tri mlinice

Autor: Mile Marić

17.12.2012. 23:00
Trocijevni top s Kličevice i tri mlinice


Ova izložba je na vidjelo iznijela dosad nepoznate podatke i arheološke predmete iz utvrde Kličevica kao, primjerice trocijevni top s Kličevice, dok je izložba od prvih dana do zatvaranja izazvala izniman interes javnosti i zanimanje znanstvenika, istaknuo je Ćurković


Zadnja i jedina arheološka istraživanja utvrde Kličevica provedena su 1990. godine prilikom obnove same utvrde, ali ni tada to nisu bila prava arheološka istraživanja jer nisu bila objavljena sve do 2011. godine kad je u Zavičajnom muzeju Benkovac otvorena izložba “Utvrda Kličevica – rezultati arheoloških istraživanja” kao plod suradnje Marina Ćurkovića, ravnatelja Zavičajnog muzeja Benkovac i dr. sc. Karle Gusar doc. Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Od Ministarstva 50 tisuća kuna
– Ova izložba je na vidjelo iznijela dosad nepoznate podatke i arheološke predmete iz utvrde Kličevica kao, primjerice trocijevni top s Kličevice, dok je izložba od privih dana do zatvaranja izazvala izniman interes javnosti i zanimanje znanstvenika, što je rezultiralo prijavom projekta za arheološka istraživanja Kličevice na natječaj Ministarstva kulture koji je prihvaćen uz odobrena sredstva u iznosu od 50 tisuća kuna, istaknuo je Ćurković.
U stručno-istraživačkoj ekipi pod vodstvom ravnatelja Marina Ćurkovića, ravnatelja Zavičajnog muzeja Benkovac, temeljem ugovora o suradnji sudjelovali su doc. dr. sc. Karla Gusar i Martina Čelhas s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marko Meštrov, ravnatelj Agencije Han Vrana, studenti Odjela za arheologiju: Frane Maksan, Ivan Perošević, Ivan Ćurčić, Renato Babić, Andrija Nađ, te Antonio Ivanić, Tomislav Bašić, Marjan Zubčić i Milan Vundać kao pomoćni radnici.
Ova istraživanja na vidjelo su donijela djelomično potvrdu već poznatih nalaza kao i nove spoznaje o utvrdi. U sklopu ovog arheološkog istraživanja provedeno je istraživanje unutar i izvan utvrde te je cijeli prostor snimljen i dokumentiran. Istraživanja su na vidjelo iznijela ostatke prostorije unutar utvrde s više faza obnove te popratni arheološki materijal: keramiku (finu, slikanu i grubu) te ulomci stakla koji se datiraju kroz cijelo 15. stoljeće. Uz to nađene su velike količine životinjskih kostiju, školjki (kamenice i dagnje), željezni predmeti (čavli, noževi, veretoni), veće količine željezne troske, nekoliko ulomaka brončanih komada te nekoliko komada žrvnja.
Zaštitni zid
Istraživanja su provedena i izvan utvrde gdje su pronađeni ostaci zaštitnog zida u temelju koji je polukružno štitio utvrdu sa sjeverne i istočne strane, gdje je sačuvan u visini do jedan metar. Uz njega pronađen je i jedan novi zid koji se pruža u nastavku istočnog vanjskog zida utvrde, te očito formira novu prostoriju koja se nalazila ispred današnjeg ulaza u utvrdu.
– Daljnja istraživanja dat će više informacija o novopronađenoj konstrukciji. Pregledan je prostor uokolo utvrde gdje su evidentirani ostaci ceste i podgrađa ispred utvrde. U kanjonu Kličevice ostaci su triju mlinica koje se nalaze u podnožju utvrde. Prikupljena arheološka građa i izrađena terenska dokumentacija pohranjeni su i čuvaju se u Zavičajnom muzeju Benkovac, nakon čega slijedi kabinetska obrada materijala i priprema za objavu pronađenih rezultata i prezentaciju.
Ovi novi rezultati samo su pokazatelji da su ova početna istraživanja dala važne rezultate te bi se istraživanje i obnova utvrde Kličevica trebali nastaviti i u idućim godinama, kao i uređenje ove važne izletničke destinacije Benkovca, zaključio Marin Ćurković.