Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadru odobrena prva dva projekta iz EU sredstava

Autor: Damir Maričić

17.12.2012. 23:00
Zadru odobrena prva dva projekta iz EU sredstava

Foto: PIXELL



Grad Zadar aktivno se uključio u pripremu projekata koje sufinancira EU, a upravo su dobili potvrdu prihvaćanja dvaju projekata programskih naziva PoTRaGA i Green islands, dok se potvrda s velikom dozom sigurnosti očekuje i za treći naziva PRO-E-BIKE-.
Uvjetno odobrenje projekta znači da valja još prikupiti statusnu kombinaciju svih podnositelja.
Za treći projekt koji znači električne bicikle u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar” iz Zagreba očekuju se još određene formalne potvrde.
Projekti su izboreni u vrlo žestokoj konkurenciji:
– PoTRaGA je recimo naš projekt koji je išao prema IPA IV – Lokalne incijative za zapošljavanje, među 260 aplikacija. Upao je u uži izbor među 26 projekata s tim da u konačnici prihvaćanje i realizacija ide sa 13 projekata. Mislim da je jasno da 13 od 260 predstavlja jako dobar rezultat, kazuje nam Marica Babić, djelatnica Zadre (Razvojne agencije Zadarske županije), ali i predsjednica Povjerenstva za pripremu i provedbu europskih projekata Grada Zadra.
Grad prošle godine prijavio čak 26 projekata
Babić nam prenosi kako je Grad Zadar u protekloj godini prijavio čak 26 projekata koji su u postupku aplikacije za pretpristupne fondove EU, među kojima je i mnogo onih na čije sigurno odobravanje računaju, a sada smo u trenutku kada su dva izvjesno odobrena, dok su za treći gotovo sigurni.
– Mnoštvo je raznovrsnih projekata koji zadiru u mnoge pore života i funkcioniranja grada od energetske efikasnosti, jačanja ljudskih potencijala, razvoja kulturnih i drugih institucija, otoka, zapošljavanja, uređenja parkova i javnih površina. U Povjerenstvo su uključeni mnogobrojni predstavnici upravnih odjela Grada kao i gradskih tvrtki i niza drugih subjekata, a svi su kroz ovo razdoblje prošli niz edukacija od onih kroz Zadru, UNDP i druge subjekte i mislim da se stvorio kadar koji je u stanju i sada aplicirati, koordinirati, raditi, provoditi, kontrolirati projekte za pretpristupne fondove kao i sutra ili, bolje rečeno, već danas strukturne fondove EU nakon što postanemo članica, kazuje nam Babić.
Naravno da nas je zanimao i položaj nekih kapitalnih zadarskih projekata prema sutrašnjim strukturnim fondovima EU, a projekt “Dvije palače”, odnosno prerastanja Kneževe i Providurove palače u novi centar te onaj s Centrom za mlade najčešće se spominju:
– Projekti su na indikativnoj listi Ministarstva za strukturne fondove EU. Prema tome što je u višem stupnju pripremljenost i visoko na listi Ministarstva kulture bliže je sutrašnjem odobrenju sredstava i mi vrlo dobro kotiramo. Odnosno odbacila bih špekulacije o tome da nisu podržani u odgovarajućim ministarstvima.
Formirali Povjerenstvo za EU fondove
Uglavnom Zadar ima odobren projekt za IPA IV – Lokalne incijative za zapošljavanje naziva PoTRaGA, a radi se uz Zadar o HGK Gospodarskoj komori Zadar, Obrtničkoj komori Zadarske županije i, naravno, Zavodu za zapošljavanje te suradničku ulogu Zadarske županije za koji će se s preko milijun eura novca EU kroz 15 mjeseci raditi na olakšanju zapošljavanja, oživljavanju tržišta rada posebno teško zapošljivih. Projekt Green island (Zeleni otok) ušao je u II. komponentu IPA programa; Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013.; Mjera 2.1: Zaštita prirode i okoliša, a s preko 250.000 eura financirat će se zajednički projekti očuvanja i oplemenjivanja okoliša.
– Mogu kazati da će dio programa u provedbi i sam na određeno vrijeme, nadajmo se, i trajnije zaposliti ljude, potvrdila nam je Marica Babić.
– Ovo su prvi konkretni rezultati toga da smo formirali Povjerenstvo za EU fondove, uključili u njega znatan broj ljudi koji su i educirani i operativno rade na projektima. Raduje nas ovo s prolazom, ali ističemo mnogo projekata pripremljenih i u aplikacijama, kao i onih na listama koje čekaju hrvatski ulazak u EU. Spremni smo i uvjeren sam da ćemo povući znatna sredstva iz EU, kazao nam je gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić.