Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za nedozvoljenu uporabu pirotehničkih sredstava kazna i do 5 tisuća kuna

17.12.2013. 23:00
Za nedozvoljenu uporabu pirotehničkih sredstava kazna i do 5 tisuća kuna


Već tradicionalno u doba božićno-novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju pod nazivom “Mir i dobro” kojom policija apelira na građane da tijekom blagdanskog veselja ne upotrebljavaju vatreno oružje, te eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili živote ljudi i imovinu.
Ovogodišnje aktivnosti akcije “Mir i dobro” na području zadarske Policijske uprave predstavljene su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u PU zadarskoj, čiji će djelatnici tijekom trajanja akcije od 16. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014. godine, poduzimati pojačane mjere aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava kako bi se spriječilo ozljeđivanje građana i uništavanje imovine.
S aktivnostima akcije “Mir i dobro” javnost je upoznao voditelj Službe policije PU zadarske Ante Kulaš, koji je podsjetio da je MUP ovu operativnu akciju pokrenuo još 1993. godine, te je istaknuo:
– Na području PU zadarske registrirane su 24  prodavaonice koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, tzv. piro shopovi, te 5 prodavaonica oružja i streljiva u kojima se mogu prodavati i pirotehnička sredstva, kazao je Ante Kulaš, navodeći rezultate dosadašnjih pregleda prodavaonica s pirotehnikom:
Kad je riječ o sankcijama zakon predviđa novčanu kaznu za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4.000 do 8.000 kuna za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II. izvan odobrenih prodavaonica, zatim ako se ta sredstva prodaju u razdoblju od 2. siječnja do 15. prosinca, ili se prodaju osobama mlađima od 18 godina. Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava fizička osoba kaznit će se novčanim iznosom od 1.000 do 5.000 kuna.