MIR I DOBRO Pirotehnika nije sredstvo za blagdansko veselje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Povodom ovogodišnje operativne akcije „Mir i dobro", koju  u doba božićno-novogodišnjih blagdana tradicionalno provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i koja je započela u ponedjeljak, 15. prosinca,  jučer je u prostorijama Policijske uprave zadarske održana konferencija  za novinare. Na njoj su javnosti predstavljeni rezultati prošlogodišnje akcije „Mir i dobro", te najavljene aktivnosti policije i pojačane mjere koje  će se vezano uz ovu akciju poduzimati u cilju sprječavanja zlouporabe  oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava kako bi se spriječilo  ozljeđivanje građana i uništavanje imovine. Predstavnici PU zadarske  ujedno su predstavili i rezultate akcije „Manje oružja, manje tragedija",  kao i aktivnosti zadarske policije u sklopu projekta „Zajedno", usmjerenog protiv trgovine ljudima.

Tako je, govoreći o operativnoj akciji „Mir i dobro", voditelj Službe policije PU zadarske Ante Kulaš istaknuo kako se ona provodi od 15. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015. godine kroz općenito operativno postupanje, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, te pojačanim mjerama sigurnosti na mjestima gdje se najčešće  događaju nesreće vezane za uporabu pirotehničkih sredstava, poput  škola, vjerskih objekata, tržnica i trgovinskih centara odnosno prostora  gdje se okuplja veći broj građana.

- Tijekom trajanja prošlogodišnje akcije „Mir i dobro" na području PU  zadarske jedna osoba zadobila je teške, a jedna lakše ozljede, dok oduzimanja nelegalnog oružja nije bilo, kazao je, među ostalim, Ante Kulaš,  navodeći kako su na području PU zadarske u odnosu na lani registrirane  tri nove prodavaonice pirotehnike, što znači da je trenutačno registrirano 27 prodavaonica koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, tzv. piro shopovi, te 5 prodavaonica oružja i streljiva u kojima se  mogu prodavati i pirotehnička sredstva. Pirotehnika je, navedeno je  dalje, podijeljena u četiri razreda, pa se tako pirotehnička sredstva I. razreda (igračke) mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima  od 14 godina. Sredstva za male i srednje vatromete koja pripadaju II. odnosno III. razredu mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina, dok u IV. razred spada profesionalna pirotehnika koje nema u slobodnoj prodaji. Također, uporaba pirotehničkih  sredstava dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja i ne smije se upotrebljavati u zatvorenim prostorima.

- Kad je riječ o propisanim sankcijama, kazao je Ante Kulaš, one se  kreću od tisuću do pet tisuća kuna za fizičke osobe, i 20 tisuća do 40 tisuća kuna za pravne osobe.

O kampanji „Manje oružja, manje tragedija", koju MUP provodi od  2007. godine u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, govorila je Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za prevenciju u PU  zadarskoj. Riječ je o akciji kojom se želi senzibilizirati građane i potaknuti ih na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine  svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima kako bi se spriječile nesreće uzrokovane  oružjem.

- I ovom prigodom pozivamo građane da dragovoljno, bez sankcija i  ispitivanja podrijetla oružja predaju oružje bez obzira je li riječ o zabranjenom ili dozvoljenom oružju, kao i minsko-eksplozivna sredstva i  streljivo. Oružje se može predati i anonimno, a ukoliko se građani na to  odluče pozivamo ih da ne donose sami oružje već da pozovu policiju koja je stručno osposobljena za preuzimanje oružja, streljiva i eksploziva  kako se ne bi ugrožavala bilo čija sigurnost, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, te navela da je tijekom prvih 11 mjeseci ove godine na području  PU zadarske prikupljeno 27 komada vatrenog oružja, od čega 14 komada automatskog i 5 komada poluautomatskog oružja, te 7 pištolja i revolvera. Nadalje, prikupljena su 302 komada rasprskavajućeg oružja (130  ručnih bombi, 74 mine i 98 komada ostalog rasprskavajućeg oružja), kao  i 37.160 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje, te 13,1 kilograma  eksploziva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno