NAKNADA ZA POMORSKO DOBRO Kaljski škver državu tuži za 17 milijuna eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Preostalih 15 radnika Naute Lamjane u stečaju neće biti  vraćeni na posao. Tako je na jučerašnjoj skupštini vjerovnika Naute Lamjane odlučio stečajni upravitelj Alein Khan. Predstavnici radnika, Vedran  Uranija i Marijo Košta, nisu uspjeli taj zahtjev uvrstiti niti na dnevni red  skupštine, iako zapravo o tome odlučuje stečajni upravitelj. No, Košta je  rekao kako se ovih dana vidi kroz sudske presude da su radnici, zahvaljujući nezakonitim radnjama vlasnika, dovedeni na ulicu.

- Trenutačna situacija je takva, kazivao je stečajni upravitelj, da Nauta  Lamjana posluje s dobiti, održava onu razinu proizvodnje da ne izgubi  koncesiju. Ona trenutačno iznosi 2.381.248,75 kuna, a od 1. travnja do  24. listopada je podignuto 28 brodova. Potraživanja prema onima koji  duguju tvrtki u stečaju, toleriraju se maksimalno mjesec dana, a zatim  ide aktivacija zadužnice ili ovrha. No, za sad Nauta Lamjana ne može  ugovarati dugoročne poslove, poput remonta platformi, pa joj i ne trebaju inženjeri ili dodatan broj radnika.

Odluka koju je Skupština vjerovnika jučer donijela je pokretanje tužbe  protiv države za naknadu za korištenje pomorskog dobra u visini od 17  milijuna eura, tj. 130 milijuna kuna na koliko je odvjetnica Dijana Bjedov  procijenila imovinu i nekretnine na kojima je proglašeno pomorsko dobro.  Podsjetimo, država je  prije nekoliko godina izvlastila škver na temelju izmjena Zakona o pomorskom dobru te proglasila pomorskim dobrom zemljište na kojem su nekretnine Naute Lamjane na kojima se  obavlja djelatnost brodogradnje. Kako je rekao Khan, DORH-u je prijava  za mirno rješenje spora upućena još ljetos, no kako nije stigao odgovor  tužba je pripremljena i bit će podignuta do kraja godine.

Protiv ove odluke, koju su donijeli većinski vjerovnici predvođeni Marinom Preko, bili su radnici i njihov sindikalni zastupnik Vedran Uranija,  ali i načelnik Općine Kali Duško Vidov koji je po prvi put nazočio  skupštini vjerovnika.

- Slučaj Lamjana je rezultat velikog, teškog i organiziranog gospodarskog kriminala. U svemu tome se stečajni upravitelj ponaša kao predstavnik Erste banke i Marine Preko, a ne kao državni, nepristrasni i objektivni, službenik. Kao što znate, još do jučer je govorio da će povući  tužbu protiv Erste banke, rekao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija  dodajući da je na djelu plan C stečajnog upravitelja Aleina Khana  da  odugovlači cijeli postupak kroz tužbu prema Republici Hrvatskoj.

Vidov je pak ustvrdio da je ovakvo vođenje Naute Lamjane u stečaju  udar na ribarstvo tog kraja. Prozvao je Khana da po svojim postupcima  nema namjeru obnoviti remontnu djelatnost u brodogradilištu iako je  sezona remonta na pragu.

Na rubu incidenta
Jedan od najglasnijih na jučerašnjoj skupštini bio je vjerovnik Duško Polovina  Lungo koji je predstavnici Trgovačkog suda u Zadru i sutkinji u ovom stečajnom postupku, Ardeni Bajlo, predao zahtjev za njeno izuzeće, navodeći njeno zanemarivanje niza nepravilnosti od samog početka stečajnog postupka. Lungo je na trenutke  stvarao takvu atmosferu, koja je garnirala izravnom prijetnjom prema stečajnom  upravitelju, da je u sudnicu pozvan i pravosudni policajac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno