SLUČAJ ZRINKA PERICE O pravomoćnosti optužnice odlučuje sudac Kurobasa

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv načelnika zadarske krim policije, Zrinka Perice,  čeka se odluka o njenoj pravomoćnosti o kojoj ovisi njegova daljnja karijera. U tijeku je formiranje Prvostupanjskog vijeća Općinskog suda Zadar  koje odlučuje o pravomoćnosti optužnice ili njenu odbacivanju.

Riječ je o slučaju koji je iznenadio mnoge, osobito kolege Zrinka Perice, obzirom da je riječ o optužbama za kazneno djelo prijevare. Pericu je  Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 10. prosinca optužilo da je punih devet godina obmanjivao nadležne, odnosno svog poslodavca Ministarstvo unutarnjih poslova, varajući ih kako bi se "materijalno okoristio nepripadnim ostvarenjem prava na uvećani osobni odbitak i priznavanjem olakšica za uplaćene premije za dopunsko zdravstveno osiguranje te nepripadnom isplatom naknade za troškove međumjesnog javnog  prijevoza koji nisu stvarno bili izvršeni" - stoji u optužnici.

Prvostupanjsko vijeće će sada odlučiti koliko su optužbe utemeljene,  obzirom da je utvrđeno kako je prijevaru počinio "koristeći činjenicu da  od rođenja ima prijavljeno prebivalište u mjestu koje se nalazi na području posebne državne skrbi druge skupine, a svjestan da stvarno s obitelji živi u kući koja je bila u vlasništvu njegovog punca u drugom mjestu  na području posebne državne skrbi treće skupine".

Prema onome što se navodi u optužnici, Perica je našao lukav način za  ostvarenje olakšica i dobivanja novca na račun lažnih prikaza troškova  putovanja. Tako je navodno zadarskoj Poreznoj upravi lažno prikazivao  prijave poreza na dohodak, varajući ih da živi u mjestu gdje je obiteljska  kuća njegovih roditelja. Na račun toga je, tvrdi Odvjetništvo, i dobio porezne olakšice na dohodak u ukupnom iznosu od 23.331,26 kuna".

Pericu se tereti i da je lagao o svakodnevnim putovanjima na posao  kako bi dobio naknadu za putne troškove od Ministarstva unutarnjih  poslova. Spominje se i svota kojm se okoristio na štetu Republike Hrvatske, a riječ je o ukupno 41.083,26 kuna.

O fazi ovoga predmeta na Općinskom sudu Zadar nam kažu:

- Predmet je dobio sudac Domagoj Kurobasa, nakon toga ćemo oformiti Prvostupanjsko vijeće Općinskog suda koje će optužnicu potvrditi  ili je odbaciti. Ako ona postane pravomoćna, predmet ide u suđenje, no  neće ga voditi sudac Kurobasa nego neki drugi kojemu će biti dodijeljen,  jer suđenje nikad ne vodi sudac koji je donio odluku o prihvaćanju ili odbacivanju optužnice - kaže nam glasnogovornik Općinskog suda Denis  Klarendić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno