Zašto se Varga "nasanjkao"?

Slika korisnika admin

Zašto se na skijanju u Italiji Varga "nasanjkao" u službenom automobilu? Pitanje je to koje, osim moralnih, ima i političke konotacije. Naime, gotovo je nepojmljiva, neshvatljiva, takva Vargina nepromišljenost da je u jednom trenutku spreman "pucati" u rastrošnost zdravstvenih ustanova i licemjerno cviliti nad sudbinom osiromašenog naroda, a u drugom trenutku odjuriti o narodnom trošku na zimske radosti.

Zar je moguće da u današnje vrijeme u kojem je zemlja gospodarski iscrpljena recesijom, kada se prati svaka riječ i svaka gesta političara s posebnim naglaskom na njihovu socijalnu osjetljivost, ministar jednog humanog resora tako posrne? Zar mu uopće nije palo na pamet da bi to moglo izazvati ogorčenje i kritiku javnosti ili je pomislio da se neće ni saznati za taj njegov put koji je koštao "samo" 3.769 kuna, a neprocjenjivo je koristan za njegovo zdravlje?

Ako se i dvoumio podmiriti trošak iz proračuna izgleda da se brzo umirio i zaključio kako nije u prekršaju, sve je po zakonu, sve mu to omogućuje uredba po kojoj službeni automobil i vozača ima na raspolaganju 24 sata, a uredba, pak, ne uređuje gdje to i s kojim ciljem komforno može putovati na trošak poreznih obveznika. Još bi ga valjda trebalo i pohvaliti jer se odlučio na skijanje da bi se opustio od stresnog posla jer se tek tako odmoran može uhvatiti sređivanja financija zdravstvenog sustava za koji se već dulje vrijeme piše i govori kako je na rubu kolapsa?!

Da Vargina blamaža bude još veća, kada se taj njegov "bijeli" izlet ocijenio kao pogrešna procjena, moralno upitan postupak, te je najavljena čak i promjena nedovoljno jasne uredbe, stigao je dopis kako je savjesni i pošteni ministar zdravlja, vratio u proračun tih "bijednih" četiri tisuće kuna koje su potrošene za gorivo, cestarinu, dnevnice i hotelski smještaj vozača. I tu bi trebao biti kraj ove Vargine "vragolije", no nije tako jer obrazac njegovog ponašanja koje zasigurno nije usamljeno, a ranije ga je bilo i više, političari još uvijek u većini slučajeva doživljavaju i uzimaju kao svoju podrazumijevajuću privilegiju. Dok kriza nije ogolila neimaštinu države i građana još se i moglo odmahnuti rukom, progledati kroz prste izabranicima naroda njihove limuzume, ručkove, putovanja, kartice, mobitele, urede, sobe za sastanke... Sada se sve gleda, upada u oči, uspoređuje, prosuđuje i teško oprašta.

Moralnost u politici morat će postati imperativ do te mjere da će političari dobro promišljati što je ispravno po pisanom, ali i nepisanom - moralnom zakonu.

Mogao bi se ministar Varga doista i pravdati da nije učinio ništa protuzakonito i kako je njegov skijaški aranžman smiješna svota u zemlji u kojoj se godinama "pustoše" milijuni i milijuni kuna te kako se na njemu tek nepravedno prelomio famozni moralni poučak. A na koncu je uzeto i vratio za razliku od onih koji su uzimali, a nikad nisu vratili.

No, spomenuta svota zasigurno nije bila "smiješna" za primjerice, bolesnu Zadranku Anu Pavić koja je ovih dana u humanitarnoj akciji skupljala novac da bi platila put svojoj pratnji u Varaždinske toplice jer je gotovo nepokretna, a to joj zdravstveni sustav ne plaća? Naime, doniranje četiri tisuće kuna gospodina Predraga Prostrana Ani je omogućilo put u toplice o kojem ovisi i njezin oporavak. To su relacije koje ministra zdravlja još i više od drugih ministara stavljaju pod povećalo javnosti i toga je morao biti svjestan kako se ne bi ovako "jeftino nasanjkao".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno