Četitri milijuna kuna više za kapitalne projekte u općini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
S rezultatom 12 za i jedan protiv usvojen je proračun Općine Sukošan

Pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Tomislava Dražića s rezultatom 12 za i jedan protiv usvojen je proračun Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) za 2016. godinu u iznosu od 19.251.000 kuna.

- Proračun s obzirom na ovogodišnji smo povećavali za 4 milijuna kuna, a koncipiran je na način da bude razvojan, socijalan i uravnotežen, kazao je načelnik Ante Martinac.

Za razliku od mnogih lokalnih jedinica, općina i gradova, koji su u debelom minusu ovogodišnji proračun je rebalansom povećan za 800.000 kuna i iznosi 15,3 milijuna kuna. Međutim, to nije sve.

Prvotni prijedlog preambiciozan

- Imamo višak od 1,8 milijuna kuna kojih iz opravdanih razloga nismo po proračunskim stavkama uspjeli potrošili te smo ga prebacili u proračun za iduću godinu, pohvalio je sukošanski načelnik kojem je nula u proračunu zapravo 500.000 kuna i to za potrebe mogućih izvarednih situacija.

Za proračun je bilo svih sedmero vijećnika HDZ-a (Tomislav Dražić, Ante Dević Gustin, Milan Gašparović i Mojmir Torbarina iz Sukošana, Stipana Banić iz Gorice, Josip Torbarina Nevenov iz Debeljaka, Frane Stevanja iz Glavice), tri vijećnika SDP-a (Miroslav Raspović iz Debeljaka, Šime Dijan Kapetan i nezavisni Božidar Dijan pok. Tona iz Sukošana), vijećnica HSS-a iz Gorice (Jelena Gulan) i vijećnik HSP-a AS iz Sukošana (Klaudio Pavić). Protiv je bio Marin Keran iz Sukošana, predsjednik SDP- a.

- Mi se ponašamo trezveno, normalno, odgovorno i dobro brodimo u situaciji u kojoj živimo. I općina funkcionira, nema nikakvih dugova prema nikome, stabilni smo, ni jedna institucija općine nije dovedena u pitanje i radimo onoliko koliko možemo, naglasio je Martinac.

U konzultacijama koje su prethodile održavanju sjednice s klubom vijećnika HDZ-a i SDP-a, te s vijećnikom iz HSP-a AS i HSS-a, prvotni prijedlog proračuna u iznosu od 25,6 milijuna kuna ocijenjen je preambicioznim te se na sjednicu došlo s iznosom od 19,3 milijuna kuna.

- Zadovoljni smo što se uvažilo veći dio naših primjedaba i prijedloga. Podržavam ovakav, po nama ipak preoptimistički proračun, s nadom da će se i ostvariti. Međutim, moram vas upozoriti da ćemo bditi, budno pratiti izvršenje proračuna i odmah reagirati ako za to bude potrebe, rekao je Božidar Dijan, nezavisni vijećnik u Klubu SDP-a.

Tri su kapitalna projekta: izgradnja vrtića u Gorici u vrijednosti jednog milijuna kuna, dogradnja Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu, također milijun kuna, te izgradnja prometnica s pripadajućom infrastrukturom u novom naselju Debeljak vrijedne 2.000.000 kuna.

"Nije proračun Sveto pismo"

- Projekti će se s 80-postotnim iznosom financirati pomoću EU fondova. Svi dokumenti su pripremljeni, čeka se formiranje Vlade RH i sukladno tome i raspisivanje natječaja državnih agencija, obrazlagao je Martinac.

Bio je to razlogom rasprave (Keran, B. Dijan, M. Torbarina) u kojoj je došlo do zaključka da se projekti vrtića u Gorici i Sukošanu u idućoj godinu svakako realiziraju usprkos EU fondova, iz općinskog proračuna ili bankovnim kreditom.

- Pa nije proračun Sveto pismo. Nismo mi predložili najbolji proračun na svijetu, uvijek nešto može biti bolje. Pričekat ćemo jedno vremensko razdoblje i potom ćemo donijeti odluku što i kako. Djeca su nam prvi, najosnovniji prioritet, poručio je Martinac dodajući kako je za ulaganje u komunalnu infrastrukturu predviđeno ukupno 7,2 milijuna kuna.

Za plaće i doprinose na plaće predviđeno je 908.500 kuna, za usluge 585.000 kuna, projektnu dokumentaciju 1.648.000 kuna, socijalu 815.000 kuna, za školstvo 130.000 kuna, kulturu 100.000 kuna, šport 510.000 kuna, Dječji vrtić Zlatna lučica 1.291.000 kuna, zdravstvo 162.000 kuna, za održavanje komunalne infrastrukture 3.925.000 kuna (javna rasvjeta 700.000 kn, održavanje javnih površina 775.000 kn, subvencija Komunalnom društvu Zlatna luka 500.000 kuna, za komunalne usluge 1.950.000 kuna), izgradnju i uređenje komunalnih objekata 680.000 kuna, izgradnju i uređenje cesta i puteva 1.250.000 kuna, vodovod i odvodnju 1.200.000 kuna...

- Vjerujem da je napokon došlo vrijeme da se povećaju sredstva za studentske stipendije i ublaživanje uvjeta za dobivanje stipendija. Osnovni uvjet za dobivanje treba biti upis u novu akademsku godinu, a ne ocijena 4,5 koja nimalo lako nije ostvariva, predložio je još jednom vijećnik Mojmir Torbarina te nastavio:

- Uz pomoć općinskih službi i mjesnih odbora, putem javnih mreža kao i uz pomoć fakulteta i sveučilišta najkasnije do proljeća iduće godine trebamo utvrditi točan broj studenata u Općini Sukošan kako bi se napravio najpravičniji pravilnik, kako bi što više studenata dobilo stipendiju, predložio je Torbarina, jedan od najaktivnijih u raspravama i prijedlozima na sjednicima Vijeća.

Novi pravilnik za stipendije

Nakon usvajanja, novi pravilnik o dodjeli studentskih stipendija počet će važiti u sljedećoj akademskoj godini.

- Svi učenici imaju besplatni prijevoz autobusom do Zadra. Za studenske stipendije u suradnji s pravnom službom i s vama vijećnicima napravit ćemo novi pravilnik. Ulaganje u studente, ali i učenike, sigurno je i ulog u budućnost, zaključio je Martinac.

Općinsko vijeće Sukošana moglo bi biti ogledni primjer lokalnim jedinicama kad su u pitanju sjednice Vijeća. U tolerantnom tonu s puno međusobnog uvažavanja vijećnici su postavljali brojna pitanja, iznosili prijedloge, primjedbe i replike s kojim je vješto brodio predsjednik Dražić.

- Svim vijećnicima, načelniku, djelatnicima općinskih službi i svim žiteljima Općine Sukošan želim sretan i blagoslovljen Božić i uspješan rad u 2016. godini. Želim vam mir, sreću i veselje, poželio je Dražić pošto načelnik Martinac pozvao sve na već tradicionalnu, prigodnu "proračunsku" večeru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno