"Save H2O" za budućnost ljudi i planeta

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e i Ivana Dević, voditeljica projekta

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRA, jučer je u Impact centru prezentirala međunarodni projekt Save Water for an Horizon of Opportunities - Save H2O, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

- Kroz ovaj smo projekt nastojali izraziti važnost bogatstva voda i gospodarenje vodama, rekao je Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e.

Prezentaciji projekta nazočili su zadarski dožupan Rudolf Dvorski, Ivica Vlakić, zadarski dogradonačelnik, te Andrea Baraba, pročelnica UO zaštite okoliša i razvitka otoka.

Model održive potrošnje vode

Okupljenima se obratio dožupan Dvorski koji je ovom prigodom istaknuo kako je naša županija bogata vodom, no unatoč tome još uvijek se suočavamo s velikim problemima.

- Još uvijek gubimo 60 posto vode iz našeg sustva i nadam se kako ćemo u budućnosti riješiti ovaj problem, izjavio je Dvorski. Napomenuo je kako je ovaj projekt jako važan jer vodu smo dobili na poklon i trebamo je sačuvati za buduće generacije.

- Save H2O, zaključio je Dvorski u svom govoru.

Projekt čini osam europskih partnera iz Hrvatske, Nizozemske, Belgije, Italije, Portugala i Grčke, te partneri iz javnog i privatnog sektora koji imaju bogato iskustvo u provođenju europskih projekata u međunarodnoj suradnji. AGRRA ima važnu ulogu jer je nositelj projekta čija je vrijednost 286 tisuća eura. Njegovo je provođenje započelo 1. rujna 2014., a traje do kraja kolovoza sljedeće godine. Uz AGRRA-u iz Zadarske županije, partneri su i HGK-Županijska komora Zadar, te tvrtka Driope d.o.o.

Ivana Dević, voditeljica projekta, istaknula je kako je Zadarska županija uvrštena u projekt spašavanja i očuvanja voda.

- Cilj projekta je podizanje svijesti o potrošnji vode, te o globalnom problemu nedostatka vode u svijetu, naglasila je Dević.

U sklopu projekta radilo se na očuvanju biološke raznolikosti, korištenju prirodnih resursa, zaštiti okoliša, održivom razvoju poljoprivrede i ribarstva, učinkovitom korištenju obnovljivih izvora energije.

 Globalni nedostatak vode, naime, ne pogađa samo siromašne ili zemlje u razvoju, te one koje su u središtu ratnih sukoba, već i razvijene zemlje. Ovim projektom AGRRA nastoji potaknuti na model održive potrošnje vode kako bi se njezina potrošnja smanjila, kao i smanjenje troškova opskrbe vodom.

Vodni otisak

- Vodni resursi su jako važni i stoga ih trebamo čuvati i štedljivo koristiti. Zemljina površina je 70 posto prekrivena vodom, od čega je tek tri posto pitke vode, a samo jedan posto pitke vode dostupno je ljudima, rečeno je jučer na prezentaciji.

Istaknuti su i pojedini podaci koji govore kako je samo za proizvodnju jednog kilograma rajčica potrebno utrošiti 214 litara vode. Pažnja je skrenuta i na ljude koji puno troše vodu na piće, kuhanje, pranje, ali i mnogo više ona se troši na proizvodnju hrane, odjeće, u industriji.

Ovim bi se projektom osposobile nove profesionalne figure, manageri vodnog otiska. Vodni otisak mjeri količinu vode koja se potroši u proizvodnji pojedinog proizvoda ili usluge.

Projekt stoga nudi set alata koji će pružiti znanje i vještinu potrebne za vodni otisak europskih malih i srednjih poduzeća.

Ciljane skupine na koje se projekt "Save H2O" odnosi su europska mala i srednja poduzeća, poljoprivredno-prehrambeni, tekstilni i metalurški sektor, tehnički stručnjaci, konzultanti i pružatelji usluga strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, te javna tijela i donositelji odluka.

Kao glavni rezultat projekta naveden je tečaj koji je dostupan za obrazovanje, a riječ je o programu usmjerenom na nove profesionalne uloge managera vodnog otiska. Na taj način poduzeća bi bila osposobljena upravljati svojim vodnim resursima na održiv i učinkovit način poštujući pritom relevantne europske i nacionalne propise.

Zaključak jučerašnje prezentacije prilično je jasan, svi zajedno trebamo pridonijeti očuvanju voda, našeg najvrjednijeg resursa.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno