Za POS na Crvenim kućama 110 zahtjeva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Gradit će se novih 60 stanova

Za 60 novih stanova POS-a na Crvenim kućama, u Gradu Zadru su već zaprimili 110 zahtjeva. Zahtjevi za dodjelu stanova prikupljat će se do kraja tjedna, a očekuje se da bi se već početkom sljedeće godine proveo natječaj za projektiranje. U Gradu Zadru, kaže nam Silvo Grancarić, zabrinuti su samo da se ne ponovi slučaj kad se zbog striktne primjene pravilnika o projektiranju stanova POS-a, dolazilo i do bizarnih situacija. Zbog toga i dampinga je projektante arhitektonskoj komori prijavio izrađivač Detaljnog plana uređenja Crvenih kuća Igor Pedišić.

- Radimo stanove za mlade obitelji, a baš na Crvenim kućama su izgrađeni stanovi bez npr. spavaće sobe. Tako su u stanovima od 53 m2 ljudi morali pregrađivati dnevne boravke. Drugi stanovi, ali veće kvadrature, solidno su izgrađeni, rekao je Grancarić.

Stanovi POS-a, socijalni stanovi, stanovi za stradalnike Domovinskog rata, izgrađeni su na prostoru nekadašnje vojarne Crvene kuće. Nova zgrada sa 60-ak stanova bit će izgrađena na parceli A2, a na parceli A4 bit će izgrađena zgrada za potrebe MORH-a. Tri od ukupno četiri zadarska POS-a, izgrađeni su ili će se graditi na prostorima bivših vojarni JNA kojma je upravljao MORH. MORH nije bio vlasnik zemljišta nego Vlada RH, ali je inzistirao na rješavanju stambenih pitanja svojih pripadnika, pa se tako dijelom odustalo o glavne premise POS-a. Samo prvi POS u Zadru, izgrađen na prostoru tzv. vojarne Turske kuće na Smiljevcu, realiziran je u prvotnoj zamisli POS-a. Naime, bit je da se država i lokalna zajednica odreknu naknade za zemljište i infrastrukturno opremanje kako bi POS zaista bio cjenovno prihvatljiv. Na noge se dignuo građevinski lobi, kojem je POS, tvrdili su, bio nelojalna konkurencija u pomalo nekontroliranoj građevinskoj ekspanziji koja vlada u Zadru. Paradoksalno je da je na tržištu ostala gomila neprodanih stanova, a da je cijena POS-a gotovo udvostručena. Već na drugom POS-u na Bilom brigu zaračunata je vrijednost zemljišta. Tako će biti i s novim POS-om na Crvenim kućama. Realna cijena stana je 1.040 eura/m2. U Gradu Zadru očekuju cijenu od oko 1.020 eura/m2. Grad je u toj cijeni zaračunao komunalno opremanje i zemljište, dok se na prvom POS-u u Smiljevcu, Grad Zadar odrekao tadašnjih 400 DEM pa je cijena kvadrata iznosila prosječno 570 m2. POS-ovi stanovi na Crvenim kućama plaćat će se na razdoblje od 30 godina. Prvih 18 godina plaćat će se banci, a ostalih 12 Gradu Zadru i APN-u.

- Veliki interes za ovaj POS leži u činjenici da kamatna stopa iznosi 3,75 posto, no očekujemo da će ona biti i manja, što će se vidjeti nakon pregovora s bankama. Za sad se o tome pregovara sa Splitskom bankom, Poštanskom bankom, Erste bankom i Privrednom bankom. Novina je da kupci stanova više ne trebaju jamce, a ako netko nije kreditno sposoban, može uzeti kreditno sposobnog sudužnika. Međutim, o tome će na kraju odlučivati banka. Ako sve bude teklo po planu, useljenje stanara u novu zgradu POS-a na Smiljevcu očekujemo za Božić 2017. rekao je Silvo Grancarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno