Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski studenati s omanskom tradicijom, gospodarstvom i turizmom

18.12.2017. 14:29
Zadarski studenati s omanskom tradicijom, gospodarstvom i turizmom


Na Sveučilištu u Zadru održan je Kulturni dan Sultanata Oman koji su organizirali Sveučilište u Zadru i Pilotska škola Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.
Ovo je druga ovakva manifestacija koja se održava prije svega za studente, ali i zainteresiranu javnost s ciljem upoznavanja Zadrana s kulturom, tradicijom, ali i gospodarstvom i turizmom Sultanata Oman.
O znamenitostima ove srednjoistočne države smještene na jugoistočnoj obali Arapskoga poluotoka nazočne u Svečanoj dvorani Sveučilišta upoznalo je osam od ukupno devet studenata pilota Omanskog ratnog zrakoplovstva koji su na školovanju u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin", a koji će danas imati svečanu promociju u Kneževoj palači.
– Cilj ovog događaja je da studenti, prije svega oni koji studiraju geografiju, doznaju iz prve ruke o znamenitostima, ali i samome načinu života u Sultanatu Oman, doznajemo od Marinele Borina Valčić, voditeljice Kabineta rektorice, koja ističe kako će studenti imati prilike i upoznati dio omanske gastronomije, te kušati tradicionalni specijalitet halvu.
Omanskim studentima pilotima, kao i nazočnim zadarskim studentima, te predstavnicima Sveučilišta, te Pilotske škole Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane obratila se pozdravnim riječima na engleskom jeziku rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, poželjevši im dobrodošlicu, kao i brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin".
Kako je istaknuo brigadir Branko Plazanić, zapovjednik Pilotske škole, omanski studenti su već četvrta generacija pilota iz Omanskog ratnog zrakoplovstva na školovanju u Zemuniku.
Piloti iz Omana su tako kroz zanimljiva izlaganja predstavili ovu arapsku državu, njenu povijest i kulturu, gospodarstvo, kao i običaje. Riječ je o jednoj od najuređenijih zemalja na Srednjem istoku koja je poznata po poštivanju međunarodnih zakona i politike nesvrstavanja, zbog čega ju se ponekad naziva i "Švicarskom Srednjeg istoka". Glavna industrijska grana Omana je proizvodnja, te izvoz nafte i plina, ali sve se više okreće i turizmu.