Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DOGOVOR S HDZ- om NHR u gradski proračun uvrstio tri projekta

18.12.2018. 17:00
DOGOVOR S HDZ- om NHR u gradski  proračun uvrstio  tri projekta


Nakon izbora za mjesne odbore održanih 9. prosinca uoči  sjednice Gradskog vijeća dogovorene su prve koalicije. Najviše je njih  potpisano između vladajućeg HDZ-a i njihova političkog partnera, NHR- a, čime su stvoreni prvi uvjeti za normalan rad ovih mjesnih odbora kako  u njima ne bi došlo do krize vlasti kakva je godinama vladala, primjerice,  u MO Bokanjac kojega je upravo zbog nemogućnosti koaliranja godinama vodio gradski službenik.
Prvi je dogovor tako pao za Novi Bokanjac u kojemu su i HDZ i NHR  dobili po dva mandata, a jednog Zadarski blok. Koalicija je dogovorena  na način da će ovaj mjesni odbor u cijelom mandatu voditi NHR, a na  Ploči i u Jazinama II  mjesne odbore dijelit će po dvije godine.


Poboljšati život u kvartovima
Naime, u MO Ploče HDZ i NHR ostvarili su jednak broj mandata, dva,  dok u Jazinama II HDZ ima tri, a NHR jedan mandat. Složili su se da  HDZ u tim mjesnim odborima uzme prvu polovicu mandata.
Što se tiče Brodarice, nju će sve četiri godine voditi HDZ, dok je Vidikovac već na izborima pripao NHR-u, s obzirom da su tamo ostvarili apsolutnu većinu.
Predsjednik Gradskog odbora NHR-a, Mate Lukić, izuzetno je zadovoljan postignutim dogovorom s njihovim partnerom, prije svega činjenicom da je HDZ već za proračun o koje se glasuje na današnjoj sjednici  Gradskog vijeća prihvatio sva tri njihova prijedloga razvoja ovih četvrti.
– Zbog stanovnika tih mjesnih odbora najvažnije nam je da je naš partner prihvatio prijedloge koji će u mnogome poboljšati život u tim kvartovima. Ishodovali smo rješavanje pristiska vode koji u ljetnim mjesecima stvara veliki problem stanovnicima Ploče i Dračevca. Usvojen je i naš  prijedlog vrijedan 1,7 milijuna kuna za širenje i rekonstrukciju igrališta  na Vidikovcu, a tu su i dvije ulice na području MO Vidikovac koje nisu bile obuhvaćene novcem EU fondova, a temeljem našeg prijedloga uvrštene su u gradski proračun za 2019. godinu. Tu je i Novi Bokanjac kojega  očekuju mnogi projekti koje je  gradonačelnik Branko Dukić već uvrstio u  proračun, ističe Lukić.
No, ovo nije sve što će NHR tražiti za bolji život mještana, osobito onih  na rubnim dijelovima grada.


Ispunjavamo obećano
– Posebno smo sretni zbog Mjesnog odbora Ploče iz kojega dolazim ja  kao predsjednik gradske organizacije naše stranke, ali i novoimenovani  zamjenik pročelnika za komunalne djelatnosti, Hrvoje Šarić, koji će u sinergiji s našom strankom, koja ima i svoje gradske vijećnike, pomoći realizirati sve ono što je dogovoreno i potpisano za ovaj dio grada. To su  projekti koje smatramo izuzetno važnima za normalan život naših  mještana i stoga nam je veliko zadovoljstvo to što su prihvaćeni. Riječ je  o stretworkautu za mlade, rekonstrukciji nogometnog igrališta, obnovi  škole na Ploči, već spomenutom potisku vode koji smo naknadno dogovorili, kao i izgradnji gornjeg kata u zgradi ovog mjesnog odbora, napominje Lukić dodajući kako su ovime postigli svoj cilj.
– To je ono što smo u predizbornoj kampanji i obećali građanima koji  su nam ukazali povjerenje. Stoga će iduće godine ovaj, po nama zakinuti  rubni dio grada, ubrzo postati gradilište koje će građanima omogućiti  kvalitetniji život, čime će se stvoriti i balans s razvijenijim mjesnim odborima. Svi naši vijećnici u ostatku grada u suradnji s našim predstavnicima u Gradskom  vijeću radit će na rješavanju problema stanovnika svih  mjesnih odbora. Periferiju grada u suradnji s gradonačelnikom u sljedeće četiri godine dižemo ne za jednu, već za nekoliko stepenica, poručuje čelnik zadarskih NHR-ovaca.




Babić: I ubuduće želimo koalirati s  NHR-om
I HDZ je zadovoljan dogovorom postignutim s NHR-om, o čemu nam glavni tajnik  Županijskog odbora, Ante Babić, kaže:
– Mi i Neovisni za Hrvatsku smo prirodni partneri i naravno da s njima želimo i  dalje raditi i to ne samo sadašnju koaliciju za mjesne odbore, već i ubuduće, kaže  Babić.