Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dom za starije i nemoćne uskoro s povećanim kapacitetom

18.12.2018. 18:15
Dom za starije i  nemoćne uskoro  s povećanim  kapacitetom


Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je jučer  Dom za starije i nemoćne osobe u Zadru. Korisnicima i osoblju zaželio  je sretne nadolazeće blagdane te puno zdravlja u novoj 2019. godini.  Ujedno je ravnatelju Marku Buljatu uručio prigodni dar – umjetničku  sliku koja će krasiti jedan od zidova u Domu.
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar županijska je ustanova koja u  dva objekta u Zadru te u podružnicama u Preku i Salima brine za 372  korisnika, a u tijeku su radovi na uređenju prostora nekadašnje Fizikalne terapije čime će Dom povećati svoj kapacitet za 14 soba koje će  moći primiti još 21 korisnika.
„Prostor Fizikalne terapije preuređen je u četrnaest soba sa sanitarnim čvorom, od toga sedam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Dom je za navedeno uređenje utrošio 1,8 milijuna kuna iz vlastitih  sredstava, a bit će spreman za useljenje nakon blagdana“, rekao je ravnatelj Buljat najavivši da u sljedećoj godini kreće i projekt preuređenja  depadanse, zgrade u neposrednoj blizini matičnog Doma. Tim projektom kapacitet Doma trebao bi se povećati za dodatnih tridesetak korisnika. 
Župan Longin pohvalio je povećanje kapaciteta Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, ali i podsjetio kako Zadarska županija od ove godine sufinancira smještaj u privatnim domovima iznosom od 500 kuna  mjesečno.
„Svjesni smo da je velika potražnja za smještajem pa umirovljenicima koji su smješteni u privatnim domovima pomažemo iznosom od  500 kuna mjesečno. U ovogodišnjem smo proračunu osigurali iznos od  1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a mjesečno smo u  prosjeku imali oko 200 zahtjeva. S ostalim socijalnim mjerama koje redovno provodimo poput projekta Pomoć u kući starijim osobama za  ukupno oko 350 korisnika i projekta Medicinska skrb starih osoba,  ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna“, istaknuo je Longin.