HT PREMIJER LIGA Magarity razriješio susjedski derbi

Slika korisnika mkvanja
Zadar nadvisio Šibenik u 11. Kolu
Zvonko KUCELIN
Zadrani potvrdili da su ušli u pozitivno razdoblje i da slijede puno veseliji dani na Višnjiku

Susjedski derbi sa Šibenikom Zadrani su unatoč činjenici da im je to bila treća utakmica u pet dana odradili na pravi način te pogotovo s maestralnim drugim poluvremenom potvrdili da su ušli u pozitivno razdoblje i da slijede puno veseliji dani na Višnjiku u nastavku sezone. Prepoznali su to i navijači koji su u velikom broju pohodili Krešinim dom, a njihovi ljubimci su im zahvalili trećom pobjedom u nizu nakon Igokee i Škrljeva te osmom ukupno u HT Premijer ligi.

Zadrani su u prvih pet minuta izgleda bili malo pod dojmom derbija, zabili su tek četiri poena, no i Šibenik je ubacio tek dva više što je nakon minute odmora ljutitog Ante Nazora natjeralo njegove igrače da zasuču rukave i pokažu zašto ih se prije utakmice smatralo velikim favoritom. I čim su stisli malo jače u obrani do finiša prve dionice stigli su domaći košarkaši do devet plusa (23:14), ali s druge strane nije bilo jednostavno staviti soli na rep Martinu Junakoviću kojemu je trener Miro Jurić uručio sve ovlasti u igri. Stoga nije ni čudno da je hrvatski reprezentativac zabio 11 posljednjih poena svoje momčadi u prvoj četvrtini te ukupno 13 od 17 šibenskih poena.

U drugoj četvrtini Zadar je nastavio tamo gdje je stao u prošloj. Prednjačio je raspoloženi William Magarity koji je tricom i dvicom stigao do 14 poena, a tricom Lovre Bašića stiglo se do tada najvećih 11 viška (34:23). No, imali su spreman odgovor Šibenčani. Namjestio je ruku najopasniji gostujući šuter Domagoj Bašić, priključio se Nakić kao i Vuko te je ponovno utakmica dobila na rezultatskoj draži (34:31). Ipak nije ta dobra igra gostiju bila dugog vijeka, pa su u završnim minutama prvog poluvremena Vuković i Bašić uspjeli vratiti stvari na svoje mjesto (45:37). Tih osam viška na poluvremenu Zadrani mogu najviše zahvaliti odličnom napadačkom skoku. Izdominirali su Šibenik pod obručima s čak 14 napadačkih skokova naspram tek tri gostiju.

Zato su sve domaći košarkaši naplatili u prve četiri minute nastavka kada su i riješili pitanje pobjednika. 'Krvnikom' Šibenčana pokazao se neumoljivi Magarity koji je nastavio puniti gostujući koš. S osam novih njegovih ubačaja udvostručila se zadarska prednost iz prvog dijela (57:41).

Ošamućeni igrači Mire Jurića uspjeli su nakon toga pogoditi par dalekometnih šuteva i na trenutak sniziti zaostatak na 11 poena (60:49), no i na drugoj strani uvijek bi netko od domaćih igrača bio na pravom mjestu, pa se u završnih 10 minuta ušlo s 15 plusa (66:51).

Posao je dovršen vrlo brzo, jer se Zadranima konačno otvorio vanjski šut. Pogodili su trice Božić i Špralja, Šibenčani se nisu više mogli sastati s loptom te je na semaforu zasvijetlilo 76:51 za domaće što je ponukalo Nazora da konačno pruži priliku Juri Planiniće i Luki Tomasu. Najefikasniji na utakmici bio je Magarity s 25 ubačaja dok je Luka Božić ubacio 18.

Tornado u općoj mobilizaciji

Gostovanje susjedskog rivala privukao je negdje blizu 3 tisuće znatiželjnika u Krešin dom, a posebno je u oči upadao Tornado sektor koji odavno nije bio puniji. Vojničkim riječnikom dolazak Šibenika donio je opću mobilizaciju zadarskih navijača koji su stvorili zvučnu i vizualnu kulisu dostojnu derbija. Polovicom druge četvrtine bučnu atmosferu je barem za dvije oktave podigao i dolazak skupine od 30-ak pripadnika šibenskih Funcuta.

ZADAR 94
ŠIBENIK 72

(23:17, 22:20, 21:14, 28:21)

ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 3000. Suci: Tomislav Vovk, Bojan Kruljac i Krešimir Katić.
ZADAR: Bašić 5, Magarity 25, Krajina, Vuković 16, Brzoja 5, Špralja 10, Tomas, Little 8, Božić 18, Planinić 7. Trener: Ante Nazor.
ŠIBENIK: Šarić 10, Vuko 7, Gulin, Bašić 11, Grozdanić, Jelić, Vlaić, Rajčić, Junaković 13, Nakić 14, Paić 15, Klepo 2. Trener: Miro Jurić.
Šut za dva: Zadar 27-43 (62%); Šibenik 16-31 (51%).
Šut za tri: Zadar 10-30 (33%); Šibenik 9-31 (29%).
Slobodna bacanja: Zadar 10-13 (77%); Šibenik 13-15 (87%).
Skokovi: Zadar 51 (30+21); Šibenik 22 (16+6).
Osobne pogreške: Zadar 22; Šibenik 18.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno