Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OBROVAČKA BAŠTINA Tradicija koja pristaje uz pejzaž i mentalitet

18.12.2018. 17:45
OBROVAČKA BAŠTINA Tradicija  koja  pristaje uz  pejzaž i  mentalitet


Matica Obrovčana iz Zagreba, udruga koja okuplja oko  250 članova, održala je tradicionalno, četvrto po redu Predbožićno  druženje u Zatonu Obrovačkom pod geslom ”Oživimo tradicijsku kulturu i folklor Obrovca”. Pod pokroviteljstvom Matice Obrovčana za članove, goste i uzvanike upriličen je bogat, tradicionalni zimski bukovački jelovnik.
– Zaton Obrovački, u novije vrijeme poznat kao mjesto iz kojega porijeklo vuku proslavljeni hrvatski reprezentativci, Dado Pršo i Luka Modrić, prvi nogometaš svijeta, ove večeri je središte tradicijske kulture i  folklora Dalmatinske zagore, Ravnih kotara i Bukovice, kazao je Mićo  Jurjević, predsjednik Matice Obrovčana. Dopredsjednik je Mile Karlo Brkić, a tajnik Martin Majk Modrić.


Turistima zanimljiva drevna bukovačka glazba
Na ovom okupljanju predstavili su se: KUD Kamen Bukovica iz Popovića, KUD Vila Velebita iz Jasenica i KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih te KUD-ovi iz Šibensko – kninske županije (KUD Promina iz  Oklaja kod Drniša, KUD Naši korijeni iz Kljaka koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Petrova polja i KUD Srce Zagore iz Unešića) kao zatim i  KUD-ovi iz Dalmatinsko-splitske županije (KUD Podbablje iz Kamenmosta kod Imotskog i KUD Andrija Matijaš-Pauk iz Blizine Donje kod  Marine).
Sve ih je najavljivao Marijan Kamber, voditelj kulturno-umjetničkog  programa.
 Nastupili su i narodni guslari Dane Jurić iz Dubravica i Mirko Crljen iz  Ruda te diplar Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih.
Čula se ojkavica i orzalica, ganga, rera, treskavica i šijavica, te diple i  gusle. Bili su tu svi majstori tradicijske glazbe dalmatinskog zaleđa koji u  ovo vrijeme intenzivnog razvoja turizma sve više dobivaju na značenju.
– Dalmatinski turistički djelatnici shvaćaju da naši gosti žele uživati u  prirodnim ljepotama i domaćim proizvodima, ali i u našoj tradicijskoj  kulturi i drevnoj glazbi koja se u kršnoj Bukovici, Ravnim kotarima i Dalmatinskoj zagori izvodi stotinama godina i najbolje pristaje uz naš pejzaž i mentalitet, poručio je Kamber.


Djevojčice iz Obrovca zvijezde večeri
Posebno je značajno da su u programu sudjelovale i dječje skupine s  vrijednim voditeljicama: Marom Škara iz Škabrnje, Anom Marijom Botica iz Zadra, Ivkom Nekić iz Jasenica i Petrom Pjetraj iz Obrovca.
– Zvijezde večeri su djevojčice iz Obrovca, koje su sa svojom voditeljicom Petrom i njenim bratom Marinom vrlo samouvjereno izvele nekoliko tradicionalnih napjeva iz obrovačkog kraja. One su pokazale kako nema straha za nastavak tradicije, istaknuo je Jurjević, pojasnivši kako je  KUD Zrmanja otišao u stečaj, a zatim i likvidacijski proces zbog proceduralnih razloga, iako je Matica Obrovčana podmirila sva dugovanja  zbog kojih je taj proces i pokrenut.
Pored izvođača, ovo četvrto po redu predbožićno druženje privuklo je  oko 100 gostiju od kojih se značajan dio priključio pjesmi i plesu u nekim  dijelovima kulturno-umjetničkog programa. Osobito su im zanimljivi bili biračko kolo i kukulešće te momačko kolo.
Kvalitetom programa i izvedbe, te atmosferom bio je zadovoljan profesor Ivo Brkić, veliki autoritet iz područja tradicijske kulture i folklora.




Doktorat o  folkloru Bukovice
– Sedamdesetih godina radio sam kao voditelj folklora u Obrovcu i u te  tri godine osjećao energiju i ljubav Obrovčana prema tradicijskoj glazbi i  običajima kršne Bukovice. Spreman sam i danas, sva svoja znanja i  vještine koje posjedujem staviti u funkciju oživljavanja tradicijske kulture i folklora u Obrovcu i drugdje. Oduševljen sam viđenim na ovom  druženju, rekao je Brkić koji uskoro brani doktorat na temu glazbenog i  plesnog folklora Bukovice i Ravnih kotara i kao takav uvijek je potpora  radu amaterskih folklornih skupina.
Predsjednik Mićo Jurjević, u svojem pozdravnom govoru, istaknuo je  veličinu kulturnog i povijesnog bogatstva koje se nagomilalo u približno  700 godina postojanja grada Obrovca.
– To nasljeđe se prenosilo s koljena na koljeno, a veliku ulogu u tome  igrao je KUD Zrmanja koje je, prema zapisima i fotografijama do kojih je  Matica došla kroz razne arhive, slična folklorna druženja organizirao već  početkom 20. stoljeća, naglasio je Jurjević zaključujući  kako svake godine predbožićno druženje izgleda uspješnije te kako vjeruje da će iduće  godine ovom događanju nazočiti i predstavnici Grada Obrovca.


Pred završetkom Fotomonografija  grada Obrovca
Posebno je bilo zanimljivo da su iz Matice Obrovčana objavili kako je prikupljen  materijal za izradu Fotomonografije grada Obrovca na čemu se radi već tri godine te  da eminentni hrvatski povjesničari pišu uvode u pojedine povijesne cjeline. Fotomonografija bi mogla biti predstavljena javnosti u sljedećoj godini. Impozantan je popis  izvora iz kojih je Matica preuzela dokumentaciju i fotografije o Obrovcu: Državni arhiv u Zadru, Znanstvena knjižnica u Zadru, Arheološki muzej u Zadru, Narodni muzej u Zadru, Zavod za zaštitu spomenika – Ured Zadar, Zadarska nadbiskupija,  Državni arhiv u Zagrebu, zadarski fotografi: Buratto, Brkan, Seferović, Kucelin, Karavida i drugi, razni arhivi u Beogradu, Beču i Trstu te privatni arhivi starih obrovačkih obitelji (Desnica, Festini, Miodrag, Urukalo, Modrić, Pršo, Basletić, Dell'orco  i drugi).