Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Uređenje Trga sv. Frane, pločnika uz bedeme, šetnice u Kožinu

18.12.2018. 15:34
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Uređenje Trga sv.  Frane, pločnika  uz bedeme,  šetnice u Kožinu


Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je niz programa javnih potreba, među kojima i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Zadra za 2019. godinu. Kako je kazao pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, program se odnosi na izgradnju javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i izgradnju groblja.


Radovi na nerazvrstanim cestama
– Za izgradnju javnih površina planiraju se sredstva u iznosu od 3.800.000 kuna koja će se utrošiti na radove na obalnom pojasu Diklo, Trgu sv. Frane, šetnici Kožino, te sufinanciranje III. faze obalnog zida Jazine. U 2019. godini planira se početak uređenja pločnika uz bedeme na Obali kralja Tomislava, te početak arheoloških istraživanja na Trgu tri bunara, naveo je pročelnik Kasap. Dovršetak arheoloških istraživanja na Gradskoj tržnici predviđen je za početak 2019. godine.
Kad je riječ o radovima na nerazvrstanim cestama, za što je osiguran iznos od 18.650.000 kuna, planira se dovršetak radova na cesti u UPU Barbaričine, te križanju ulice Jurja Križanića, rekonstrukciji ulice Nikole Tesle, izgradnji nogostupa u ulici Jurja Dobrile, nova pristupna cesta prema Punti Radman, nastavak ceste Nenada Mataka i odvojak ceste Mile Gojsalić.
U idućoj godini također se planira početak izgradnje na križanju Jurja Križanića i Puta Bokanjca – faza II., nastavak izgradnje Puta Stanova, nastavak izgradnje na spoju Molatske ulice sa Skradinskom ulicom, te ulici Tina Ujevića i Augusta Cesarca, nerazvrstane ceste u Gornjem Diklu, početak izgradnje ceste pored budućeg centra Mocire, nastavak radova na cesti Nenada Mataka, početak izgradnje odvojka Hrvatskog Sabora za novu zgradu Elektre Zadar, te pristupnoj cesti na Murvičkoj cesti.


Novoselović: Potrebno bolje planiranje
U raspravi o ovoj točki najaktivniji je bio vijećnik SDP-a Antun Novoselović koji je istaknuo da se planovi komunalne infrastrukure rade stihijski.
– Blokada cesta se nastavlja, na što ukazuje i primjer radova na kružnom toku kod bolnice. Na tom rotoru su par dana prije početka radova radnici Nasada po suncu i žegi sadili cvijeće i zelenilo. Sada tamo nema radnika koji izvode radove na rekonstrukciji jer se investitor ponaša na način da gradi svoje zgrade, a gradsko kad stigne. To sve pokazuje da je potreban bolji nadzor nad radovima i bolje planiranje, kazao je Novoselović.
Kad je riječ o javnoj rasvjeti za nju je osigurano 2.550.000 kuna, a te će investicije pratiti navedene projekte nerazvrstanih cesta.
Iznos od 3.500.000 kuna, koji je namijenjen izgradnji groblja, planira se utrošiti na Novo gradsko groblje Grada Zadra, postojeće gradsko groblje i izgradnju ispraćajnice na groblju u Crnom.