Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tko će biti novi trener?

18.12.2018. 18:00
Tko će biti  novi trener?


Kao i prošle 1987., tako će i ovu sezonu zatvoriti juniorska momčad  Zadra, koja će predvođena Učom Pulanićem i Arijanom Komazecom osvojiti još jedan naslov prvaka države. Završni turnir odigran je u Zadru  pred sjajnim zadarskim navijačima i izvrsnom ozračju. Arijan je najbolji  strijelac i igrač prvenstva, a igraju: Meštrović, Gregov, Mičić, Bilanđić,  Franov, Da. Mujagić, Marcelić, Čurguz, Komazec, De. Mujagić i Perišić.  Trener je Učo Pulanić.
"Zadar treba svježe krvi", poručuju iz rukovodstva kluba, gdje je nakon  izborne skupštine, za novog presjedavajućeg izabran Mladen Fain.
Neki igrači su doslovno shvatili ovu poruku i krenuli u lov na ispisnicu.  Prvi se javio Veljko Petranović. Jedan od onih rijetkih koji su 10 i više godina u dresu Zadra, želi u ljubljansku Olimpiju. Matulović i Popović također, žele u riječki Kvarner. I Arijan Komazec misli da bi mu za daljnji  nastavak karijere najidealnije bilo upražnjeno mjesto Dražena Petrovića  u Ciboni. Dražen je prvi koji s 24 godine ide u inozemstvo, madridski  Real. I za kraj, Vranković potpisuje pristupnicu za Cibonu. Hoće li Zadar  ostati bez najbolje petorke, pola momčadi?


Šakota na klupi
Puno problema i teška zadaća za vodstvo kluba, a najprije treba riješiti  pitanje trenera, pa po njegovoj koncepciji donositi odluke o igračima.
Zadar bira Dragana Šakotu, dugogodišnjeg trenera IMT-a iz Beograda,  koji je, takoreći, uličnu ekipu doveo do prve lige i osvojio Kup. Hoće li to  biti dovoljno? Jer Vlado Đurović je po svom temperamentu i karakteru  bio pogođen za uzavrelu atmosferu u Jazinama, dok je Dragan potpuno  drugačiji. Miran, tih, nenametljiv, oslonit će se samo na svoj rad i naravno momčad.
Prvi je ispisnicu dobio Petranović i može u Olimpiju. Zadar ostaje bez  kapetana i u nekoliko posljednjih sezona stožernog igrača koji je osim  igračkih kvaliteta svojom snagom i energijom znao zapaliti Jazine u tvrdim i teškim utakmicama kada je podrška navijača bila neophodna. Matulović može u Kvarner, ali Popović ne, dobar potez Šakote, jer Pop će biti jedan od najboljih u sezoni koja slijedi. I Arijan je potpisao ugovor, doduše, na dvije godine, ali dovoljno da se kupi vrijeme i smisli plan kako  ga što duže zadržati. Ostaje Stojko Vranković. S delegacijom kluba odlazi  u Beograd, kancelariju KSJ i uvjerava se da je nemoguće, po važećim pravilima, doći do ispisnice.
Potpis na pristupnicu Ciboni opasno prijeti, može zbog toga biti suspendiran (2 potpisa) na godinu dana neigranja, ali Cibona povlači pristupnicu i najvažniji problem je riješen.
Sada je potrebno riješiti neka pojačanja i prvi iz Šibenke dolazi vrlo  dobar krilni igrač, Predrag Šarić. Neće biti lako, jer Šibenka ne želi ostati  bez svog najboljeg igrača, ali Šarić kaže: "Ili u Zadar, ili zbogom košarko".  Problem je riješen u zanimljivom 'tradeu', kao u NBA, u trokutu Šibenka-Budućnost-Zadar. Tako će Zadar upotpuniti dvije godine praznine na  krilnoj poziciji, drugi je Aleksandar Trifunović, koji dolazi iz C. zvezde.  Zanimljiva vremena.
U pripremama za novu sezonu, Zadar neće biti kompletan, Arijan je s  juniorskom reprezentacijom na EP, a Stojko sa seniorskom na pripremama za Olimpijske igre u Seulu. Tamo će reprezentacija Jugoslavije osvojiti srebrnu medalju, poraz od SSSR-a u finalu, 76:63. Ove igre, značajne  su po tome što prvi puta nastupaju profesionalci (Steffi Graff), a najavljena je mogućnost igranja NBA igrača na sljedećim igrama u Barceloni.
U novu sezonu, Zadar će krenuti s visokim ambicijama, biti među  četiri najbolje momčadi na sva tri fronta, domaćem Kupu, Kupu R. Koraća i prvenstvu.


Domaći Kup
U domaćem Kupu, Zadar će se pobjedom protiv Novog Zagreba,  72:94, plasirati u četvrtfinalnu grupu gdje su još Cibona, Vojvodina i Rabotnički, a igra se u Srijemskoj Mitrovici.
Zadar – Rabotnički, 73:84, i Zadar se oprašta, a novinari će napisati:  "Nije poraz, nego sramota".
Prvenstvo počinje utakmicom Zadar – Vojvodina, 84:74, ali momčad  je, zbog poraza u Kupu, dočekana zvižducima. Na McDonaldsovom turniru u Madridu, za reprezentaciju će igrati Stojko i Arijan protiv Boston  Celticsa, 85:113, i tu će Stojko postati vrlo zanimljiv za čuvenu NBA  momčad.
U prvom kolu Kupa Radivoja Koraća, Zadar će uvjerljivo pobijediti turskog predstavnika Efes Pilsen s 123:84 i bez obzira na poraz u uzvratu,  96:85, plasirati se u četvrtfinalnu grupu koju čine: Juventud (Španjolska),  Olympiakos (Grčka), Hapoel (Izrael).
Zadar – Juventud, 102:84, Zadar – Olympiakos, 116:97. "Zadar prijeti  Europi", naslovi su u novinama, a Petar Popović, jedan od najboljih,  kaže: "Zadar može u finale Kupa Koraća".
87:72, pobjeda protiv Hapoela i utakmicom Olympiakos – Zadar 66:77,  Zadar je osigurao polufinale.
Polufinale: Partizan – Zadar 75:63,  može li Zadar nadoknaditi minus  12 i prvi puta plasirati se u jedno europsko finale? U Zadru, groznica prije utakmice. Karte su planule za samo sat vremena, 4500 gledatelja, a  tapkaroši (preprodavači) prodavali su ulaznice za pet starih milijuna.  Užarena atmosfera, ali Partizan s Divcem, Paspaljem, Danilovićem i  Đorđevićem je prejak i pobjeđuje 84:88. Tako je još jedno europsko finale ostalo samo san.
Sjajne igre, vrlo dobar rezultat, polufinale je najviše što je Zadar postigao te sezone.




Prvenstvo
Prvi dio prvenstva Zadar će odigrati promjenjivo. Od sjajnih utakmica  i pobjeda nad prvakom Jugoplastikom u Splitu, 70:71, (Komazec 25) ili  Šibenke u Šibeniku 83:106 (Popović 41) do poraza u Jazinama od Cibone,  82:88 ili od IMT-a 83:82. "Ne razumijem, ponekad, u potpunosti, ponašanje mojih igrača i njihov odnos prema igri", kaže trener Šakota, a  ova izjava, po meni, jasno pokazuje da fali malo autoriteta.
Omjerom 7-4, na kraju prvog dijela Zadar je peti, ali to nije ni dobro, ni  dovoljno, jer će se u doigravanje za prvaka plasirati samo prve četiri  momčadi.
U drugom dijelu, Zadar će igrati bolje i nakon 18. kola i drugom pobjedom nad Jugoplastikom 77:60, Zadar ima šanse biti prvi, ali poraz u  Ljubljani 80:74, i ponovo će o sudbini Zadra odlučivati utakmica Zadar –  Partizan.
U međuvremenu, fantastičan uspjeh hrvatske košarke i hrvatskih  igrača na europskim natjecanjima. Najprije je Dražen Petrović igrajući za  Real u finalu Kupa kupova protiv talijanskog Snaidera 117:113, zabio 62  poena. "Nije to Realov Kup, već Draženov", napisali su novinari. A onda  senzacija, svjetska! Na final-fouru Kupa europskih prvaka, Jugoplastika  je najprije pobijedila favoriziranu Barcelonu, 87:77 te u finalu Maccabija,  75:69, i postala prvak Europe! Svaka čast, kapa dolje na osvojenoj najjačoj i najznačajnijoj klupskoj tituli u Europi.
Odlučujuća, Zadar – Partizan 71:73, i Partizan je ponovno koban za  Zadar, jer ovim porazom Zadar će biti peti na kraju regularnog dijela što  nije dovoljno za doigravanje, a pobjedom je Partizan ostvario i startnu  jedinicu. Nakon ovog poraza, navijači će baciti krivicu na trenera, Šakotu, što je zapravo značilo njegov kraj u Zadru. S ovom utakmicom Zadar  nije završio sezonu, trebalo je još odigrati utakmice za plasman u Koraćev kup. Zadar je lako pobijedio momčad IMT-a, 133:85, i osigurao Europu i sljedeću godinu.
Finale: Partizan – Jugoplastika. Jugoplastika je pobjedom u Beogradu  povela 1-0, te 75:70 na drugoj u Splitu. Utakmica koja nije završena, 28  sekundi prije kraja igrači Partizana napustili su parket, jer im je po njihovim riječima ugrožena sigurnost. Ne znam kako jer u tim trenucima se u  Splitu slavi nova titula i kome je tada u dvorani stalo do ičeg drugog osim  do slavlja. Susret je registriran 2:0, za Jugoplastiku i Jugoplastika je novi- stari prvak. To što se događalo u Splitu, zapravo je bila jedna od najava  teških vremena koja dolaze…
U sljedećem nastavku: Odlazak Bože Miličevića, Krešo je novi šef, mr.  Slavko Trninić trener, Zadar konačno prvak Europe