Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Istraživanjem i umjetnošću o običajima slavljenja Božića

19.12.2019. 13:00


Likovni i literarni radovi djece iz vrtića i škola sa svih strana županije jučer su ispunili Edukativnu dvoranu Kneževe palače u okviru natječaja Narodnog muzeja, »Na Božić kod nas«. Djeca, njihove obitelji i mentori uključili su se u istraživanja i izvedbu umjetničkih dijela kako bi prenijeli običaje slavljenja Božića u svojim domovima, a i podsjetili na to kako su ove blagdane obilježavali ranije njihovi djedovi i bake.
Lucija Sekula, muzejska pedagoginja i voditeljica Pedagoške službe NMZ-a, otvorila je izložbu radova.


Trećaši najaktivniji
– Jako mi je drago što vas vidim u tolikom broju te što ste, unatoč situaciji sa štrajkom, poslali tako puno svojih radova. Za nas ste svi pobjednici i bilo je uistinu teško izabrati najbolje. Stiglo nam je 130 likovnih radova i 50 literarnih iz vrtića, osnovnih i srednjih škola diljem županije, a najviše su radova poslali treći razredi osnovnih škola, čak 43, rekla je Sekula.
U stručnom žiriju su djelatnici Narodnog muzeja: ravnateljica Renata Peroš, zatim Jasminka Lulić Štorić, Natali Čop i Ivana Dražić, a Sekula se zahvalila i tehničaru Domagoju Dražini i kolegici Natali Čop što su pomogli za postavljanje izložbe. Proglašeni su pobjednici koji su pritom predstavili svoje radove i primili simbolične nagrade.
Tako je u kategoriji dječji vrtići nagrađen Šime Kolić star 5 i pol godina iz DV Sunce PO Ciciban, u kategoriji nižih razreda osnovne škole: Flora Lisica koja ima 9 godina iz OŠ Stjepana Radića Bibinje. Nagradu za više razrede osnovnih škola u Bartul Kašić nosi 11-godišnja učenica Paola Dmitrić. Što se tiče srednjih škola, najboljim je proglašen rad Karle Tadić (17) iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.


Posebne nagrade
Između literarnih radova najboljima su proglašeni Duje Fuzul, 3. razred OŠ Stjepan Radić Bibinje, zatim za više razrede Ivan Teklić iz 8. razreda OŠ Jurja Barakovića Ražanac, a među srednjim školama najbolji rad dolazi iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, autorice Antonije Vanjak iz 2. razreda.
S obzirom da je bilo još radova kojima je vrijedilo dati pozornost, dodijeljene su i posebne nagrade. Posebne nagrade dobili su DV Sunce PO Ričine za izradu bogatih jaslica, zatim Tehnička škola Zadar za likovni prikaz blagdanskog stola na velikom panou te sedmogodišnja Ema Sabljo iz OŠ Smiljevac, Nina Kovačević (8) iz KOŠ Ivo Mašina, Anđela Nemarić (8) te Vitor Stanović (17) Gimnazija Jurja Barakovića Zadar.




Nagrađeni likovni radovi
U kategoriji dječji vrtići nagrađen Šime Kolić star 5 i pol godina iz DV Sunce PO Ciciban, u kategoriji nižih razreda osnovne škole: Flora Lisica koja ima 9 godina iz OŠ Stjepana Radića Bibinje. Nagradu za više razrede osnovnih škola u Bartul Kašić nosi 11-godišnja učenica Paola Dmitrić. Što se tiče srednjih škola, najboljim je proglašen rad Karle Tadić (17) iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar


Nagrađeni literarni radovi
Najboljima su proglašeni Duje Fuzul, 3. razred OŠ Stjepan Radić Bibinje, zatim za više razrede Ivan Teklić iz 8. razreda OŠ Jurja Barakovića Ražanac, a među srednjim školama najbolji rad dolazi iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, autorice Antonije Vanjak iz 2. razreda