Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedna škola, dva kredita, 100 stanova i 317 ulica

19.12.2019. 12:45


U proračunu Grada Zadra za sljedeću godinu neće se dirati u postignute standarde već će proračun biti socijalno osjetljiv, a u pojedinim stavkama, poput skrbi za starije i nemoćne ili zdravstvene zaštite nešto i pojačan. Novi proračun orijentiran je na djecu i mlade, vrtiće i škole, pa tako samo za izvannastavne programe izdvajamo nešto manje od 12 milijuna kuna. Dosegnuti standardi u komunalnom uređenju, potpora poduzetništvu, kulturi i sportu neće se mijenjati, kao ni subvencije za socijalno ugrožene, javni prijevoz, umirovljenike, vrtiće, školsku opremu, novorođenu djecu, razvoj otoka itd. Također, čeka nas investicijski najzahtjevniji program građenja komunalne i društvene infrastrukture. Znamo da dovršavamo i Centar Mocire, kreće Centar za mlade, nastavlja se uređenje Providurove palače i bedema, izgradnja osnovne škole na Bokanjcu te nadogradnja područne škole na Ploči. U idućoj godini krećemo s financijski najzahtjevnijim projektom – Aglomeracije Zadar Petrčane. Natječaji za Sinjoretovo i Bokanjac su otvoreni i vjerujem da će uskoro bageri na te ceste i da će uskoro početi radovi, nabrojao je planove i projekte za sljedeću godinu Branko Dukić na jučerašnjem zadnjem Kolegiju gradonačelnika u ovoj godini.


Projekt Aglomeracija Zadar-Petrčane
Istaknuo je kako je Grad Zadar usred obimnog graditeljskog programa i investicijskog ciklusa koji im omogućuju sredstva povučena iz Eu fondova tako da nema odlaganja i kašnjenja u izvođenju radova. Gradonačelnik je zaključio kako je ovo uravnotežen i realan proračun koji jasno definira prioritete i odgovara zacrtanim strategijama Grada Zadra, a posla će biti preko glave. Inače na kolegiju je bilo riječi o deset tema među kojima su i ​Prijedlog proračuna za 2020. godinu, prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za kapitalni projekt Aglomeracija Zadar-Petrčane, prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za kapitalni projekt izgradnje Osnovne škole MO Novi Bokanjac. Teme će biti proslijeđene i na raspravu te na glasovanje na Gradsko vijeće koje je najavljeno u ponedjeljak 23. prosinca, a koje bi prema svemu sudeći moglo bi biti maratonsko jer će se raspravljati o 44 točke.
Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2020. godinu iznosi 722.332.233 kuna, od čega su prihodi poslovanja planirani u iznosu od 648.359.670 kuna te su u odnosu na 2019. godinu veći za 32,84%.


Škola na Novom Bokanjcu 24 milijuna kuna
– Na ukupno povećanje proračuna u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu najviše utječu pomoći evidentirane kao sredstva iz fondova EU za projekte koji su planirani u proračunu, a ponajviše projekt Zadar Baštini te Centar za mlade. Isto tako prihodi iz državnog proračuna za financiranje rashoda za zaposlene i plaće djelatnika u osnovnim školama, kao i sredstva za knjige uvjetovali su povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države planirani su u iznosu od 254.637.869,49 kuna što predstavlja povećanje od 122,89 % u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog projekata koji se financiraju iz fondova EU, ali od ove godine i zbog planiranja rashoda za zaposlene, u osnovnim školama, u proračunu Grada, rekao je Ivan Mijolović, pročelnik za financije u Gradu Zadru. Dodao je kako je značajan porast vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika uvjetovan obvezom uključivanja sredstava za rashode za zaposlene i materijalne rashode kod osnovnih škola, a sve prema uputama Ministarstva financija. U 2020. godini to iznosi 96.614.939 kuna. U prijedlogu trogodišnjeg financiranja vidljivi su i primici od zaduživanja, ukupno u tri godine 174.064.699, kuna. Na izgradnju osnovne škole na Novom Bokanjcu odnosi se 24.064.699 kuna, a na projekt Aglomeracije Zadar-Petrčane 150.000.000 kuna.




Dovršit će se Mocire, počet će gradnja groblja u Crnom
​Istaknuo je kako su prihodi od administarstivnih pristojbi i po posebnim propisima planirani u iznosu od 123.792.214 kuna ili 5,50% više nego u 2019. godini.
– U ovoj skupini najznačajnije povećanje odnosi se na porast komunalnog doprinosa i komunalne naknade u odnosu na 2019. godinu gdje su isti planirani u iznosu od 97.515.000,00 milijuna kuna, naglasio je Mijolović.
Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo najavio je brojne projekte koji su već počeli ili bi trebali početi u sljedećoj godini. Među njima su i radovi na izgradnji OŠ Novi Bokanjac, vrijedni 50 milijuna kuna, a koji bi, prema njegovim riječima, trebali završiti u proljeće 2021. godine.
– Dovršit ćemo Centar Mocire vrijedan 25 milijuna kuna s opremanjem, dovršit ćemo rekonstrukciju područne škole na Ploči/Dračevcu vrijedne 5 milijuna kuna, počet ćemo izgradnju novog gradskog groblja u Crnom, čija je ukupna vrijednost 24 milijuna kuna, a koja bi trebala započeti u drugoj polovini 2020. godine. Također kreće i izgradnja 8. faze kolektora kako bismo konačno riješili oborinske vode u zapadnom dijelu grada. Također je raspisan natječaj za sekundarnu kanalizacijsku mrežu na Sinjoretovu, a za Anglomeraciju je predviđeno 34 milijuna kuna i kroz tu aglomeraciju će se rekonstruirati čitav niz ulica, nabrojao je Kasap brojne projekte u sljedećoj godini.
Grad je i ove godine odlučio sa smanjenjem cijene najma u prostorima tijekom zimskih mjeseci kako bi olakšali zakupcima da prezime i pripreme se za sljedeću godinu.
Dodatknuli su se i Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Zadra kojem je cilj, kako je Kasap rekao, omogućiti brže donošenje građevinskih dozvola.


Na dar – zemljište za izgradnju CGO-a Biljane Donje
– Kroz izmjene ovoga prostornoga plana stvorili smo preduvjete za razvoj industrije pa smo tako npr. Gaženici omogućili veći koeficijent izgrađenosti, također omogućilo se širenje groblja na nekim otocima koji su u sklopu Grada Zadra. Kroz ovaj plan omogućili smo da se nastavi projekt Archipelagus na Molatu kao i nadogradnja novih sadržaja u SC Višnjik. Omogućit će se izgradnja sortirnice, novih reciklažnih dvorišta, desalinizatora na otocima i slično, te smo redefinirali sve luke u županiji, čime smo definirali i status rive, nabrojao je novosti Kasap. Najavio je donošenje DPU-a Crvene kuće, gdje uskoro kreće i izgradnja 100 POS-ovih stanova, kojim bi se reorganizale građevine javne i društvene namjene.
Razgovaralo se i o pristojbi za kruzere koja će započeti od 1. siječnja 2021. godine za sve kruzere koji se privežu na gat na Poluotoku.
– Zadar je ove godine proveo javno savjetovanje, na koje su stigle tri primjedbe, koje su i uvažene. Naime, one su upozorile da se sada ne naplaćuje pristojba u Gaženici, kako bi Zadar ostao konkurentan među drugim jadranskim gradovima, ali se uvodi maksimalni iznos pristojbe za vez na gatu na Poluotoku, rekao je pročelnik Ivica Katić.
Predzadnja točka bila je odluka Ministarstva državne imovine o darovanju Gradu Zadru, Gradu Benkovcu i Zadarskoj županiji zemljišta za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u vrijednosti od 6.230.000,00 kuna
Kao zadnja točka ostala je odluka o pravu građenja nove zgrade poslovnog inkubatora. Ovom odlukom društvo Inovativni Zadar imat će pravo građenja na 60 godina, a dobili su ga bez plaćanja naknade.


»Želim da i kućne financije vodite kao i gradske«
– Kao božićna čestitka stiglo nam je i bezuvjetno mišljenje revizije što potvrđuje ne smo potpunu pravilnost u postupanju s javnim novcem već i odgovornost i transparantnost. Zato zahvaljujem svima koji su za ovim stolom i želim da i kućne financije vodite kao ove gradske, pohvalio se Branko Dukić.


Zaduženja, uvjeti, rokovi
Zadužujemo se za Aglomeraciju koji je jedan od najzhatjevnijih građevinskih projekata i nama strateški izuzetno bitan. Zadužujemo se ne radi toga što ne bismo mogli pratiti financiranje tog projekta nego zato jer prema Zakonu o javnoj nabavi moramo imati zaokružen cijeli iznos koji je ukupni dio tog projekta. Projekt je ukupno vrijedan 560 milijuna kuna, od toga naš dio iznosi 150 milijuna kuna za koji se mi zadužujemo i to činimo izričito za namjenu tog projekta. To su stvari koje i inače radimo godišnje te pokrivamo iz komunalnog doprinosa koji na godišnjoj razini iznosi od 30-ak do 40-ak milijuna kuna, što znači da možemo financijski pratiti taj projekt. Ono što želim istaknuti je da će tim projektom biti uređeno 317 ulica prema svim rubnim kvartovima. Mi želimo postaviti cjelokupnu infrastrukturu – od cesta, nogostupa, rasvjete, gdje god je to moguće. I to bi trebalo biti gotovo u iduće četiri godine. Za usporedbu, našim tempom građenja i održavanja trebalo bi nam 30-ak godina da to napravimo, istaknuo je Dukić, pojasnivši kako se zadužuju sukladno zakonu. Ivan Mijolović pojasinio je kako je najpovoljnija ponuda ona zagrebačke banke koja je ponudila fiksnu kamatnu stopu od 1,05 posto godišnje. Naplata počinje teći u veljači 2024. godine, a trajat će 10 godina.
​ – Drugi kredit je za izgradnju škole Novi Bokanjac i riječ je o 25 milijuna kuna s 0,66 posto kamate, a naplata počinje od veljače 2021. godine i trajat će do studenog 2023. godine. Dakle otplata je koncipirana tako da kad otplatimo jedan, počnemo otplaćivati drugi kredit, dodao je Mijolović. Dukić je istaknuo kako smatra da se za izgradnju škole isplati zadužiti te je napomenuo kako ne žele da dosegnuti standardi pate.