Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mnogi na testiranje dolaze tek kada se razvije prava bolest

19.12.2019. 13:00


Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji PORAT organizirala je jučer u Gradskoj knjižnici Zadar javno predavanje o HIV-u i AIDS-u s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovom virusu koji uništava imunološki sustav i dovodi do pojave različitih bolesti, od kojih je najteža AIDS.
Predavanjem, koje je održao poznati zadarski liječnik i spec. infektolog prof. dr. sc. Boris Dželalija, željela se također pokazati solidarnost s oboljelima i potaknuti javnost na smanjenje stigme i diskriminacije prema njima, te skrenuti pozornost na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.


AIDS krajnji i najteži stadij HIV zaraze
Dr. Dželalija je kroz predavanje pod nazivom »HIV/AIDS jučer, danas, sutra u Republici Hrvatskoj i svijetu«, naglasio kako je riječ o globalnom problemu, te kako danas oko 40 milijuna ljudi ima infekciju HIV-a ili završni oblik ove bolesti, što je uz zdravstveni problem i veliki financijski teret za zdravstvene sustave mnogih država.
U svom predavanju dr. Dželalija je pojasnio što je to HIV, odnosno koje bolesti ovaj virus izaziva i na koji način oštećuje organizam, te je govorio o raširenosti bolesti, simptomima i što učiniti u liječenju, ali i na prevenciji.
Kada je riječ o Zadarskoj županiji, ova infekcija ima, isto kao i u cijeloj Hrvatskoj, nisku zastupljenost odnosno prevalenciju i isto tako nisku pojavnost, odnosno incidenciju novooboljelih u odnosu na neke druge države u Europi, a osobito u svijetu.
HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza »Human Immunodeficiency Virus«. Riječ je o kroničnoj bolesti koja započinje ulaskom virusa HIV-a u krvotok, te dolazi do uništavanja imunološkog (obrambenog) sustava, te do pojave različitih bolesti.
Postoje dva tipa HIV-a – HIV 1 i HIV 2, od kojih je prvi puno češći, dok se tip 2 javlja samo u nekim afričkim područjima.
Bolest AIDS, što je krajnji i najteži stadij HIV zaraze, pojavila se prvi put 1980. godine kada se širila u američkim gradovima New Yorku, San Franciscu i Los Angelesu.
Bolesti HIV-a se najčešće prenose spolnim putem, a put prijenosa je i krvlju, te s majke na dijete u trudnoći i tijekom poroda.


Simptomi
– Početna faza bolesti nalik je gripi ili infektivnoj mononukleozi, pa često ostane neprepoznata jer osoba misli da je izliječena. Rana faza bolesti je asimptomatska i može trajati duže razdoblje bez izraženih simptoma i znakova bolesti, ističe dr. Dželalija i navodi kako nakon toga slijedi faza bolesti sa simptomima koja se može podijeliti na rane, srednje i kasne simptome odnosno znakove.
Tako se javljaju simptomi poput proljeva, umora, herpesa zostera, infekcija usne šupljine, upale pluća i dr., a kasna faza HIV bolesti ima sve izraženije i teže simptome, javlja se AIDS, limfom mozga i dr.
– Od velike je važnosti rano prepoznavanje bolesti, što znači da bi se sve osobe koje su u rizičnim skupinama od inficiranja HIV virusom, trebale redovito testirati jer pravovremeno liječenje i terapija bolest drži pod kontrolom. Nažalost, više od 50 posto osoba na testiranje dolazi tek kada se razvije prava bolest, upozorava dr. Boris Dželalija i naglašava da je jedan od koraka prevencije, uz odgovorno spolno ponašanje, edukacija, prvenstveno mladih kroz radionice, predavanja, dijeljenje edukativnih brošura, kao i educiranje školskog osoblja.
Navedimo još kako je prije predavanja, Udruga Porat organizirala i besplatno anonimno brzo testiranje na hepatitis C, upalne bolesti jetre koju uzrokuje virus hepatitisa C.