Oštetili tvrtku i državni proračun za 5,7 mil. kuna

Slika korisnika martinazd
Pritvorena dvojica muškaraca zbog gospodarskog kriminaliteta
PU zadarska je provela kriminalističko istraživanje nad ukupno petero hrvatskih državljanina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Uz dvojicu pritvorenih, ostalih troje su kazneno prijavljeni
DINO STANIN/PIXSELL
Istraživanje su proveli policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske u suradnji s nadležnim županijskim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad petero hrvatskih državljanina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja sumnja se da je 49-godišnjak kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima u razdoblju od siječnja 2017. godine do rujna 2018. godine s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi u više navrata bez ikakve valjanje osnove sa žiro računa društva podizao i zadržavao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od preko 5,7 milijuna kuna, a kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa fiktivno je prikazivao da je novac položen u blagajnu društva.

Neistiniti podaci

Nadalje, sumnjiči ga se da je u međusobnom dogovoru s 56-godišnjakom s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi za društvo po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu državnog proračuna RH u iznosu od preko 4,4 milijuna kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom 2017. godine prikazivao neistinite podatke o poslovnom odnosu s trgovačkim društvom kojeg je zastupao 56-godišnjak, po osnovni izvedenih radova, isporučene opreme i usluga, iako su znali da nisu pružani nikakvi radovi i usluge niti je isporučena bilo kakva roba.
Naime, trgovačko društvo koje je zastupao 56-godišnjak je izdalo fiktivne fakture u ukupnom iznosu skoro 22 milijuna kuna, a temeljem kojih fiktivnih faktura je 49-godišnjak zatražio i ostvario povrat nepripadnog PDV-a u navedenom iznosu, odnosno 4,4 milijuna kuna.
Isto tako, sumnjiči se da je temeljem navedenih fiktivnih faktura 49-godišnjak iz svog društva izvršio neosnovano plaćanje prema društvu 56-godišnjaka u iznosu od preko 1,1 milijuna kuna, u kojem iznosu je i oštetio svoje trgovačko društvo.
Također, 49-godišnjaka se sumnjiči tijekom 2012. godine kao vlasnik drugog trgovačkog društva sa sjedištem u Novalji, znajući da je račun tog društva u blokadi i da potraživanja vjerovnika iznose preko 8,2 milijuna kuna, od čega potraživanja prema državnom proračunu prema osnovi poreznih davanja preko 1,2 milijuna kuna te da su nastupili razlozi za otvaranjem stečaja nad društvom, cjelokupnu imovinu društva koja je trebalo činiti stečajnu masu i iz koje su se trebali namiriti vjerovnici društva prenio besplatno na novoosnovano društvo i na taj način onemogućio i oštetio vjerovnike tog društva u naplati svojih potraživanja tijekom provedenog stečajnog postupka.

Prenijeli imovinu na novu tvrtku

Potom je 2018. godine, nakon što je i tom društvu na koje je prethodno prenio imovinu blokiran račun, a potraživanja vjerovnika su iznosila preko sedam milijuna kuna, zajednički i dogovorno sa još tri osobe u dobi od 37, 24 i 25 godine osnovao treće trgovačko društvo na koje je prenio navedenu imovinu i na taj način onemogućio i oštetio vjerovnike, koji su se trebali naplatiti iz stečajne mase, a koju je trebala činiti navedena imovina društva.
Nadalje, sumnjiči ga se da je tijekom 2018.godine u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva s područja Stankovaca, nakon što su i nad tim društvom nastupili razlozi za otvaranje stečajnog postupka, znatno ispod tržišnih vrijednosti prenio dio imovine tog društva na svoje drugo povezano društvo na koji način je oštetio vjerovnike tog društva koji su se trebali naplatiti prodajom navedene imovine, koja je trebala činiti stečajnu masu u stečajnom postupku, u vrijednosti od 300 tisuća kuna.
Na kraju, 49-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom prosinca 2017. godine kao odgovorna osoba društva sačinio više krivotvorenih računa u iznosu od skoro 14 milijuna kuna prema ino-društvu s područja Republike Češke, iako s tim društvom nije imao nikakvu poslovnu suradnju, a sve s ciljem da prikaže pozitivno poslovanje svog društva.
Ukupno pričinjena šteta prema državnom proračunu RH po osnovi nepripadnog povrata PDV-a iznosi preko 4,4 milijuna kuna koliko iznosi i nepripadna imovinska korist društvu s područja Stankovaca. Pribavljena imovinska korist 49-godišnjaka iznosi preko 5,7 milijuna kuna, dok pribavljena imovinska korist društvu 56-godišnjaka iznosi preko 1,1 milijuna kuna, sve na štetu društva s područja Stankovaca.

Ukupna šteta 15,3 milijuna kuna

Pričinjena šteta vjerovnicima društava s područja Novalje i Stankovaca iznosi preko 15,3 milijuna kuna, od čega šteta na štetu Državnog proračuna u iznosu od preko 1,2 milijuna kuna. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 49-godišnjak je zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i prouzročenja stečaja uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.
Muškarac u dobi od 37 godina je zbog sumnje u kaznenog djela prouzročenja stečaja uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.
Nadalje, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave te kazneno djelo utaje poreza ili carine i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pomaganjem, protiv 56-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.
Protiv 24-godišnjakinje i 25-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prouzročenja stečaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)