Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pejzaži iz ptičje perspektive u gvaš tehnici

19.12.2019. 15:30


U utorak je u Gradskoj loži otvorena još jedna humanitarna izložba u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Lige protiv raka Zadar.
Akademski slikar, Stipe Nobilo je ovom prigodom izložio svojih 40 radova u gvašu, a sredstva od prodaje slika namijenjena su kupnji linearnog akceleratora kako bi se olakšalo liječenje onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar.
Izložba »Krajolici«, Stipe Nobila koja će se moći pogledati do 7. siječnja, okupila je veliki broj posjetitelja, što je posebno razveselilo slikara, ali i organizatore pa je prigodom otvorenja, Mirka Batur članica Predsjedništva Lige protiv raka, poručila:


Pismo pape Ivana Pavla II.
-U kratko vrijeme izlažemo po drugi put istog slikara i čast mi je da je večeras među nama i što nam je ovom prigodom izašao u susret sa svojim originalnim umjetničkim djelima i cijenom koja bi mogla biti prihvatljiva kupcima, istaknula je Batur te je apelirala na sve one koji mogu odvojiti novac za sliku u ovo predblagdansko vrijeme da to i učine.
Otvorenju je, uz gradonačelnika i predsjednika Lige protiv raka dr. Branka Dukića, koji je uz prigodan govor otvorio izložbu, nazočio i nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić, koji je odabranim riječima pozdravio slikara iz Dubrovačko-neretvanske županije.
-Drago mi je što se ova izložba događa u vrijeme Krševanovih dana kršćanske kulture i što je među nama slikar iz moje nekadašnje biskupije, poručio je nadbiskup.
Autoru izložbe, zadarski je nadbiskup u sklopu svečanosti otvorenja darovao pismo koje je papa Ivan Pavao II napisao umjetnicima. Iz uvodnoga dijela pisma, Puljić se osvrnuo na to kako je papa doživljavao umjetnike nazivajući ih genijalnim graditeljima ljepote koji su svakog trena zahvaćeni divljenjem zbog božanske tajnovite snage zvukova, riječi i oblika.


Gvaš kao tehnika relaksacije
Nobilo je prije otvorenja izložbe objasnio sebe i svoje likovno stvaralaštvo. Istaknuo je kako je on slikar uljanih slika, ali da se za ovu prigodu odlučio za gvaš koji je tehnika relaksacije, ali i odmor od ulja. Slikar je vidno pokazao zadovoljstvo zbog velikog odaziva, ali je i komentirao vrijeme u kojem živimo nazvavši ga duhovnom pustoši.
-Za ovu prigodu sam izložio pejzaže iz ptičje perspektive u gvaš tehnici i moram priznati da sam ugodno iznenađen odazivom posjetitelja. Na žalost živimo u vremenu kada je tehnologija zamijenila izvornu umjetnost, zaključio je Nobilo, pozivajući da se što veći broj ljudi odazove kupnji slika kako bi se što brže mogao kupiti linearni akcelerator.




Nobilove slike između tri i četiri tisuće kuna
Hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Stipe Nobilo, čija je prodajna izložba slika, u organizaciji Lige protiv raka Zadar svečano otvorena u utorak u Gradskoj loži, umjesto 25 svojih originalnih djela odlučio je za ovu prigodu ponuditi čak 40 slikarskih umjetnina. Također, s obzirom da je novac od prodaje njegovih slika namijenjen kupovini linearnog akcelaratora za potrebe zadarske Opće bolnice, ovaj renomirani umjetnik dodatno je snizio cijene slika, pa će one tako iznositi između 3.000 i 4.000 kuna, što je iznimno povoljan iznos za slikara njegova ranga. Podsjetimo, prvobitna cijena slika kretala se između 3.800 do 5.800 kuna. Tako će građani ova slikarska djela, s motivima pejzaža, moći kupiti po vrlo povoljnim cijenama i ujedno pomoći Ligi u nastojanju da što više novca prikupi za uređaj za zračenje onkoloških bolesnika.