Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zdenko Huzjak ulovio ribljeg cara i vanbrodski motor

18.12.2019. 18:15


Uz veliku feštu od bakalara i vina, proglašenjem najuspješnijih ribolovaca  natječaja Najulov 2019,  okončana je još jedna, petnaesta po redu, godina u kojoj  se ribolovci sa prijavom svojih  ulova natječu za priznanja i nagrade. 


Najvrijednija od svih je, dakako, vanbrodski motor Yamaha, dar Zadarskog lista, vrijedan 10.421 kunu.


Ulovi za anale 




Natječaju se ove godine odazvao 41 natjecatelj.


Ukupno je ostvareno 50 ulova ukupne težine  258,812 kilograma od čega je 248,502 kilograma bila oborita riba, a 10,31 kilograma bile su lignje i sipe.  


Pa iako su neki ulovi već plovicom natječaja iskočili u prvi plan, neizvjesnosti je bilo do posljednjeg trena.


Ocjenjivački sud u sastavu  prof. dr. sc. Ante Kolega, dr. Lav  Bavčević, dr. Neven Bosnić,  meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris  Bulić te urednik Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup je  odradio povjeren mu zadatak i  izabrao pobjednike.


Četrvrt stoljeća našeg lista


U prepunom restoranu Uskoka, prije dodjele nagrada, ribolovcima i nazočnim prijateljima ribolava, obratio  se Nedjeljko Jusup,  utemeljitelj Zadarskog lista i  Plodova zemlje i mora.


– Naši ribolovci su i ovu godinu dokazali da u našem moru  ima ribe i da je oni znaju uloviti. Štoviše, ima ulova koje ni  Hemingway ne bi uspio opisati, rekao je Jusup.


HEMINGWAY


Naši ribolovci su i ovu godinu dokazali da u našem moru  ima ribe i da je oni znaju uloviti. Štoviše, ima ulova koje ni  Hemingway ne bi uspio opisati, rekao je 


Nedjeljko Jusup


On je nazočne podsjetio kako je prije 25 godina "na ledini" pokrenut Zadarski list koji  3. studenoga ove godine  obilježio četvrt stoljeća izlaženja.


– Pokrenuli smo list s ciljem  da informiramo i povežemo  ljude zadarske regije – otočane,  primorce, podgorce, kotarce i  bukovčane, rekao je Jusup i posebno istaknuo da je Zadar jedini grad koji je u samostalnoj  državi Hrvatskoj uspio iznjedriti svoje dnevne novine. – Jedina smo od svih hrvatskih  dnevnih novina koja  svom  imenu ima ime grada u kojem  izlazi, dodao je Jusup.


Glavni adut – međusobno  povjerenje


Prema njegovim riječima  Zadarski list je svaki dan ujedno i najveći događaj u Zadarskoj županiji jer svakodnevno  okuplja više od 20.000 ljudi,  svojih čitatelja.


Prije 15 godina u sklopu Lista pokrenut je specijalizirani  prilog Plodovi zemlje i mora s  ciljem da poveže znanost, struku i praksu – ribare i težake. Kako bi se popularizirao  športski i održivi  ribolov te odgovoran odnos prema moru pokrenuta je akcija  Najulov, koja je u međuvremenu postala iznimno popularna,  dok u drugim gradovima i regijama takve akcije propadaju.


– Izgradili smo međusobno  povjerenje i to je glavni razlog  što se ribolovci javljaju na naš  natječaj, smatra Jusup. Osim  toga, dodao je, ovo je jedna od  rijetkih akcija, ako ne i životnih  situacija u kojoj mali čovjek  pobjeđuje veliku ribu.


Nakon "govorancije" slijedila je dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim ribolovcima:


Grand prix, najribe,  najpothvat i ribarsko  srce.


Grand prix za zubaca od 11, 9  kilograma


Prema kriterjima natječaja  najuspješniji ribolovac s ulovom zubaca teškog 11,9 kilograma i vrijednog 1983 boda ove godine je  Zdenko Huzjak,   koji je  osim titule prvaka najulova,  osvojio i Grand prix, vanbrodski motor Yamaha. Nagrade   mu je dodjelila Tajana Jusup, direktorica marketinga Zadarskog lista.


Drugo mjesto u ovoj kategoriji odnijela je  lignja teška  2,75 kilograma i vrijedna  1833 boda koju je ulovio Toni Kršulović. Priznanje i pehar sretnom ribolovcu uručio je Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra. U kategoriji Najulov treće mjesto sa ulovom fratra  teškog 0,914 kilograma i vrijednog 1828 bodova, osvojio je Oliver Alaburić, a priznanje i pehar uručio mu je  Dario Ivankov, zamjenik pročelnika županijskog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.  


Ribarsko srce i najpothvat


Svi su isčekivali kome će pripasti posebna nagrada Ribarsko srce. Ispostavilo se da je  ulov kojim je osvojena ova nagrada bila lignja teška ravno 1,72 kilograma. Nagradu je osvojio ribolovac koji zapravo tek započinje svoju ribolovnu karijeru hodajući po očevim stopama – mladi Luka Buljat. Nagradu  Rribarsko srce  i priznanje uruči simpatičnom Luki uručio je  proslavljeni ribolovac i velikan panule  Joško Radman .


Došao je red i na nagradu za Najpothvat koju je osvojio  ribolovac Luka Brala.  On je na vrlo neobičan način, ostima pod sviću, uspio nasukati kovača teškog 3,1 kilogram. Zbog spriječenosti ranije prihvaćenim obvezama nagradu je njegovom "izaslaniku" zapravo prijatelju uručio Nedjeljko Jusup, urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.


Nagrade za najveće ribe


Nagrađeni su i ribolovci koji su ove godine ulovili najveće ribe. Najarbuna, tog  crvenog kraljevića mora teškog 1,52 kg je ocjenjivački sud bodovao sa 1382 bod ulovio je Krešo Papić.


Nagradu i priznanje uručiio mu je  dr. ribarstva  Lav Bavčević.


 Najzubaca,  ribljeg cara teškog 11,9 kg kojeg je ocjenjivački sud bodovao sa 1983 boda, ulovio je već spomenuti Zdenko Huzjak. Nagradu i priznanje uručiio mu je  Denis Barić, predsjednik Otočnog Sabora.


 Najbrancina,  lukavog princa mora od 9,6 kg  ocjenjivački sud bodovao je sa 1600 bodova, a ulovio ga je Đani Šarin. Njemu je  


nagradu i priznanje uručio Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra.


Idemo dalje. Najlicu  tu morsku ratnicu, pravog gladijatora mora tešku 24,5 kg  ocjenjivački sud je bodovao sa 1531 bod, a ulovio ju je Roman Šimunković.  Nagradu mu je uručio Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.


 Najlignju,  poslasticu mora, tešku čak 2,75 kg koju je ocjenjivački sud bodovao sa 1833 boda, ulovio je Toni Kršulović. Nagradu i priznanje uručio je  magistar agronomije  Marijan Tomac, dugogodišnji suradnik Plodova zamlje i mora.


Druženje uz bakalar i birana vina


Najulov i Plodovi zemlje i  mora idu dalje zajedno sa  Zadarskim listom koji je 4. studenoga ove godine obilježio  četvrt  stoljeća svoga postojanja i, kako zna reći direktor i glavni urednik, Šenol Selimović postao nezaobilaznom sastavnicom kulturnog identiteta Grada i Županije.


U dobrom ozračju svi nazočni na proglašenju najribolovaca na Vitrenjaku, na krcatoj terasi i dvorani restorana JK Uskok nastavili su druženje uz  feštu od bakalara koju je za  ovu prigodu pripremilo osoblje Piazza cateringa. Bakalar  se zalivao probranim vinima   OPG-a Tomislava Glavića, paletu svojih vina donirali  su i Kraljevski vinoradi, Vina i likeri Fiolić te  Stjepan Vučemilović .


Nije nedostajalo ni pjesme  kojom je Zoran Jelenković  dočekao i ispratio sve sudionike proglašenja najuspješnijih  ribolovaca Zadra i Zadarske  županije. Uz najbolje želje za Božić i Novi godinu, uz doviđenja dogodine, Najulov  se nastavlja jer,  kako reče Jusup, ovo je jedina  akcija pa i životna situacija  u  kojoj mali čovjek pobjeđuje velike ribe.


NAJULOV 2019


1. MJESTO I GRAND PRIX Zdenko Huzjak – zubatac – 1983 boda, 11,9 kilograma


2. MJESTO – Toni Kršulović – lignja – 1833 boda, 2,75 kilograma


3. MJESTO –  Oliver Alaburić – fratar – 1828 bodova,  0,914 kilograma


NAJARBUN – Krešo Papić – arbun – 1382 boda, 1,52 kilograma


NAJLICA –  Roman Šimunković – lica – 1531 bod, 24,5 kilograma


NAJLIGNJA – Toni Kršulović – lignja – 1833 boda, 2,75 kilograma


NAJBRANCIN –  Đani Šarin – brancin – 1600 bodova, 9,6 kilograma 


NAJZUBATAC – Zdenko Huzjak – zubatac – 1983 boda, 11,9 kilograma


NAJPOTHVAT – Luka Brala, kovač – 1033 boda, 3,1 kilogram


RIBARSKO SRCE – Luka Buljat – 1147 bodova, 1,72 kilograma