Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OČUVANJE RADNIH MJESTA Zadarskim tvrtkama isplaćeno 250 milijuna kuna!

18.12.2020. 12:34


O razmjerima gospodarskih posljedica koronakrize najbolje govori podatak sa zadarskog Zavoda za zapošljavanje o broju zahtjeva za isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta. Prema najnovijim podacima Područnog ureda, od ožujka ove godine do danas Zavod je zaprimio 11 tisuća zahtjeva za očuvanjem radnih mjesta, temeljem kojih je tvrtkama u Zadarskoj županiji isplaćeno 250 milijuna kuna!
Zahtjevi pristižu i dalje, osobito krajem godine kada su tvrtke u ugostiteljskoj djelatnosti zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvorene. Podaci za prošlo tromjesečje u našoj županiji stoga izgledaju ovako:


U zadnjem tromjesečju 1.537 zahtjeva
– Za očuvanje radnih mjesta od poslodavaca smo za listopad, studeni i prosinac ukupno zaprimili 1.537 zahtjeva. Riječ je o onima koji se na našem Zavodu ne vode kao nezaposleni, već se evidentiraju da su u radnom odnosu, s tim da imaju pravo na plaću od četiri tisuće kuna, budući da su im tvrtke zbog koronavirusa zatvorene. To praktično znači da poslodavci, ukoliko imaju manje od deset zaposlenih, od našeg Zavoda za sebe i svoje radnike primaju plaću ukoliko su zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera. Osim toga, preko Zavoda im se isplaćuje i dio doprinosa. Ako je riječ o nekim drugim djelatnostima koje su također ugrožene ovom situacijom, poput prijevoza i sličnog, i one ostvaruju ovo pravo, ovisno o padu prihoda, kaže predstojnica Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, Sandra Vukić, detaljno pojašnjavajući tko sve i u kolikom iznosu ima pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta:


Naknade za djelatnike
– Pad prihoda tvrtke mora iznositi najmanje 40 posto da bi ostvarili pravo na isplatu plaće od dvije tisuće kuna po radniku. Ukoliko imaju pad prihoda od 50 posto ostvaruju plaću od tri tisuće kuna po radniku, a u slučaju pada prihoda od 60 posto imaju pravo na četiri tisuće kuna po radniku, ističe Vukić, dodajući da je zbog situacije prouzročene pandemijom covida-19 točno propisano i koje sve djelatnosti imaju pravo na ove mjere. Riječ je, prije svega, o tvrtkama iz područja turizma, ugostiteljstva, prijevoza i ostalog za koje je Vlada donijela paket mjera za očuvanje radnih mjesta.
– Cijela nomenklatura djelatnosti je na popisu tvrtki koji primaju plaće sa Zavoda. Poslodavci su i putem naše internetske stranice obaviješteni o ovim mjerama, o čemu govori i podatak o 11 tisuća njihovih zahtjeva kojih smo u Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje zaprimili od ožujka ove godine do danas. No, treba napomenuti kako su od ožujka do svibnja zahtjeve mogle podnositi tvrtke svih vrsta djelatnosti koje su imale pad prometa i otkazivanje poslova, napominje ravnateljica, komentirajući i situaciju s brojem nezaposlenih u našoj županiji u odnosu na ostatak Hrvatske.




U studenom 5.134 nezaposlena
Naime, prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih u studenom u RH porastao je za 21,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali je u Zadarskoj županiji situacija ipak bolja – broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za 15,3 posto.
– Dana 30. studenog u evidenciji smo imali 5.134 nezaposlene osobe, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada smo imali 4.452 nezaposlenih, porast od 15,3 posto ili 682 evidentirane osobe. Većina nezaposlenih ima KV i srednju stručnu spremu, odnosno njih 3.162, dok ih je 936 s osnovnom ili bez škole, a 1.036 s visokom stručnom spremom. No, puno bi veći broj ljudi bio bez posla da nema ovih poticaja isplate plaća za radnike, zaključuje predstojnica Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje.
Dobra je vijest i najava ministra rada Josipa Aladrovića koji je jučer najavio kako nastavak isplate potpora za plaće i nakon Nove godine kako bi ovom mjerom očuvali svako radno mjesto.


»Dana 30. studenog u evidenciji smo imali 5.134 nezaposlene osobe, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast od 15,3 posto ili 682 evidentirane osobe
Sandra Vukić, predstojnica Područnog ureda Zadar HZZ-a