Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ODLAZAK ZADARSKE IGRAČKE I TRENERSKE LEGENDE Veliki čovjek, igrač i stručnjak koji je prepoznao velike zadarske nogometne zvijezde

18.12.2020. 09:07


Napustio nas je dobar čovjek, nogometni zanesenjak koji je veliki dio svog sportskog opusa posvetio najvažnijom sporednoj stvari na svijetu. Miodrag Miško Paunović bio je odličan igrač, tako o njemu svjedoče oni koji su ga gledali na zelenom travnjaku dok je u dresu svog Zadra, ali i OFK Beograda i Napretka, punio suparnike mreže. I nema potrebe sumnjati u to. A bio je i odličan trener poglavito u mlađedobnim kategorijama Zadra,a kasnije i Arbanasa, gdje je znao prepoznati odgojiti i nogometno usavršavali buduće nogometne zvijezde poput Luke Modrića, Danijela Subašić i ostalih. O nogometu je znao jako puno, kao i o tome kako mladim nogometašima biti učitelj, drugi roditelj i iznad svega prijatelj. Kao autor ovog teksta osjećam veliku potrebu na početku kazati i svoju emociju ovoga trenutka te ću svemu ovome dodati da je iznad svega bio dobar čovjek kojeg sam uvijek tijekom svoje dvadesetogodišnji novinarske karijere rado sretao i još radije s njim porazgovarao. Uvijek nasmijan, susretljiv i ljudski topao. To je bio Miško Paunović.
Stoga i ne čudi što svi oni koji su ga poznavali danas, dan nakon što nas je prerano od posljedica koronavirusa napustio, o njemu govore s knedlom u grlu, teško pronalaze riječi i još teže izražavaju tugu na spomen Miškove smrti. Njegov Zadar danas tuguje za njim.


Bez imalo zlobe
Marijan Maruna, voditelj Škole nogometa NK Arbanasi koji je s Miodragom Miškom Paunovićem svakodnevno surađivao teško je pronalazio riječi u ovome trenutku. Paunović ga je vodio kao igrača u NK Zadru, a posljednih deset godina su bili suradnici u Arbanasima što je rezultiralo i velikim prijateljstvom.
– Miško je bio čovjek bez imalo zlobe, uvijek spreman svakome pomoći sa smješkom na licu. Volio je svoju obitelj, društvo i sport. Živio je život i volio svoj grad, a nogometna lopta bila je dio njega i pratila ga je na njegovom putu. Djeca koju je odgajao i učio nogometu bila su slika njegovog života i njegov mir. Na tom polju napravio je velike uspjehe, a bio je bez imalo samohvale i to je definitivno bila njegova veličina. Kada bi se na kraju puta okrenuo, djela i rad ostala su iza njega kao neizbrisiv trag. Tuga koju u ovome trenutku osjećam jednostavno ne mogu izraziti riječima.
Marka Pinčića je uz Miška Paunovića vezivalo puno toga i poput Marune teško je i emotivno primio vijest o njegovoj smrti.
– Znao sam za stanje bolesti od samog početka. Bilo i je jasno da je situacija jako teška i trebao bih kao biti spreman na ovakav scenarij. Ali nisam i tuga je prevelika. Ne mogu ni zamisliti da nema više naših priča o treningu i utakmicama, nema više naših karata i nema više njegovog dolaska na legendarnoj bicikli. Naša povezanost ide od mog rođenja jer su Miško i Jakov bili više od prijatelja i kumova. Sjećam ga se još kao igrača i uvijek je bio poseban, legendaran. Prve trenerske korake napravio sam sa njim još dok sam aktivno igrao i uvijek je bio moj savjetnik, moj navijač i velika podrška. Kada god mi je bilo teško u svom poslu, s njim sam to rješio. Sa svojim specifičnim osmijehom sve bi rijesio. Skupa smo radili u Školi nogometa Arbanasi, ja kao mladi trener. a on kao mentor. Tada mi je dao svoju najbolju generaciju da je vodim. Tjerao me dalje i vjerovao u mene. Ja sam sad tu a njega više nema da se nasmije i da odigramo jos poneku partiju karata, ali zauvijek ce biti u meni. Bog moj Miško i drži mi se uz Jakova.


Trag u zadarskom nogometu
Stanko Mršić, zadarski nogometni stručnjak kojeg je s Miškom Paunovićem osim suradnje na klupi NK Zadra povezivalo i osobno prijateljstvo, teško je jučer pronalazio riječi kojima bi opisao tugu koja ga u ovome trenutku obuzima.
– Tuga koju osjećam u ovome trenutku je velika. Bili smo u kontaktu sve do trenutka dok to više nije bilo moguće. O Mišku mogu reći prije svega da je bio dobar čovjek koji nikome nikada nije nanio zlo. Surađivali smo i kao treneri i mogu kazati da je bio odličan kolega, velikog stručnog znanja koji je osim u seniorskom nogometu ogroman trag ostavio u nogometnom usavršavanju djece što se vidi i u činjenici koliko je njih napravilo velike nogometne karijere. Malo sam mlađi od njega, ali sjećam se gledajući ga kao igrača na TV-u da je bio i odličan nogometaš. Ponavljam, bio je velik kao igrač i kao trener velikog znanja, ali iznad svega ću ga se sjećati kao velikog čovjeka.
Sašu Bjelanovića vijest o smrti Miodraga Miška Paunovića također je šokirala kao i sve. Bio mu je trener u mlađedobnim kategorijama i o njemu je govorio biranim riječima.
– Vijest o smrti Miška Paunovića me šokirala jer nisam znao da je situacija kritična. Tužan sam jer je prije svega u pitanju osoba koju je krasila čovječnost, jednostavno je bio dobar čovjek. Nama koje je trenirao u mlađim kategorijama NK Zadra bio je više od trenera, neka vrsta drugog oca jer smo mu se u svakom trenutku mogli obratiti i od njega dobiti savjet. Prema nama se ponašao kao prema svojoj rođenoj djeci. Trenirao me ili vodio od 1990. do 1995. godine i uz to vrijeme i njega vežu me samo lijepe uspomene. Ovo prošlo ljeto smo nako dugo godina mog izbivanja iz Zadra sjedili na Bazenu i razgovarali o svemu i svačemu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo pričati s njim i ti trenuci, kao i oni iz vremena kada me trenirao, ostat će mi u vječnom sjećanju.




»Ne mogu ni zamisliti da nema više naših priča o treningu i utakmicama, nema više naših karata i nema više njegovog dolaska na legendarnoj bicikli. Naša povezanost ide od mog rođenja jer su Miško i Jakov bili više od prijatelja i kumova
Marko Pinčić


Sportski svijet izgubio je velikog čovjeka
Poruke oproštaja od Miška Paunovića, uz sućut obitelji i NK Arbanasi, objavljuju se i na Facebook stranicama nogometnih klubova, udruga, pojedinaca… Izdvojili smo neke od njih.
ŽNL Zadarska: Mnoge nogometne utakmice od strane Miška su bile dobivene, ali životna je u sedamdesetoj izgubljena. Velik je ovo gubitak za nogomet u županiji, te u ime cijele nogometne županije izražavamo sućut obitelji, rodbini i prijateljima. Zbogom dobrom duhu i do nekih novih utakmica.
NK Zara: Sportski svijet izgubio je velikog čovjeka.
NK Abeceda: Napustio nas je kolega, prijatelj i istinski ljubitelj nogometa koji je odgojio mnoge generacije nogometaša, ali i trenera.
NK Croatia (Stankovci): Sportski svijet izgubio je velikog čovjeka.
ŽNK Donat: Zbogom prijatelju. Zbogom Miško.
Ante Pavlović: Zbogom moj dragi i dobri Škomi.
Šime Maruna: Počivao u miru Božjem.