Načelniku Pakoštana uručena zadnja mina pronađena u Zadarskoj županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pronađeno gotovo 40 tisuća komada različitih eksplozivnih ostataka
Simboličnu »zadnju minu«, tzv. »kuruzu«, koja je pronađena na području općine Pakoštane načelniku Milivoju Kurtovu je na svečanosti u Zadru predao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a županu Božidaru Longinu certifikat o čistim poljima u županiji
Vedran SITNICA
Županu Božidaru Longinu uručena je potvrda o završetku razminiranja u Zadarskoj županiji

U Centru za kreativne industrije jučer je održano svečano obilježavanje završetka razminiranja Zadarske županije i njenog cjelokupnog isključenja iz minski sumnjivih područja. Simboličnu »zadnju minu«, tzv. »kuruzu«, koja je pronađena na području općine Pakoštane načelniku Milivoju Kurtovu je predao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a županu Božidaru Longinu certifikat o čistim poljima.

U Hrvatskoj su od 1996. godine u minskim nesrećama smrtno stradale 204 osobe, a obavljajući poslove pirotehničara poginulo ih je 38. Na području Zadarske županije od mina su stradale 83 osobe, od toga 35 smrtno. Osmorica su bili pirotehničari.
Župan Longin kazao je kako je djelatnost razminiranja u zadnjih 26 godina tražila mnogo kreativnosti, hrabrosti, znanja i profesionalnosti.
- Nakon Domovinskog rata gotovo četvrtina županije bila je minski sumnjivo područje. Na 680 poznatih minskih polja nalazilo se više od 18 tisuća protupješačkih i protutenkovskih mina. Gotovo 45 posto minski sumnjivih područja otpadalo je na kuće, okućnice, gospodarske objekte i infrastrukturu, što je bila velika kočnica gospodarskom rastu i nastavku normalnog života. Od tog vremena Zadarska županija je sustavno pristupila problemu čišćenja svog područja od zagađenosti minsko – eksplozivnim sredstvima, pri čemu smo uspješno surađivali s jedinicama lokalne samouprave, čije prioritete smo usklađivali s Hrvatskim centrom za razminiranje, kazao je Longin i dodao kako su bili vrlo aktivni u prikupljanju sredstava, od čega su mnoga europska financijska sredstva.

Sjećanje na stradale od mina

- Nažalost, osjećaji nam se miješaju, jer uz veliku sreću da je posao razminiranja napokon gotov, nikada ne smijemo zaboraviti na one koji su stradali radeći kao pirotehničari, kao ni na one civile koji su smrtno stradali u minskim područjima, istaknuo je Longin.
Diljem zemlje je još oko 15 tisuća mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Za razminiranje je od 1998. godine utrošeno oko sedam milijardi kuna, što se financiralo i nacionalnim i međunarodnim sredstvima. Sustavno razminiranje Hrvatske trebalo bi biti gotovo do ožujka 2026. godine. Preostalo je od mina osloboditi šume i teško dostupna brdsko – planinska područja, što predstavlja i najveći izazov.

Kraj razminiranja u 2026. godini

- Osobito mi je zadovoljstvo i velika čast predati zadarskom županu potvrdu o potpunoj isključenosti Zadarske županije iz sustava minski sumnjivih područja i čestitati svim razinama hrvatskog sustava protuminskog djelovanja na njihovom mukotrpnom radu. Razminiranje i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta RH na polju sigurnosti, u koji se već gotovo 25 godina sustavno ulaže, što je vidljivo iz konkretnih i mjerljivih rezultata, koji se kontinuirano ocjenjuju visokoučinkovitima. Naš sustav protuminskog djelovanja i njegovi rezultati proskrbili su nam globalnu, pa čak i lidersku prepoznatljivost u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju, rekao je ministar Božinović te dodao kako su svoja znanja i sposobnosti voljni podijeliti s mnogim zemljama diljem svijeta koje su i dalje zagađeni minski sumnjivim sredstvima.
- Briga o razminiranju hrvatskog teritorija će, nakon današnjeg čina isključenja Zadarske županije iz minski sumnjivih područja i dalje ostati aktualna u sedam županija, jer su minski sumnjiva područja i dalje zapreka normalnom životu i gospodarskom razvoju. Potrebno je istaknuti još jedna vrijedan i učinkovit sustav protuminskog djelovanja, a to je ciljana i kontinuirana edukacija o minskoj opasnosti, zbog čega se bilježi smanjenje smrtnih tragedija. Zadnje je smrtno stradavanje nažalost zabilježeno u ožujku ove godine u Karlovačkoj županiji gdje je jedan migrant stradao prelazeći minski sumnjivim područjem. Zadnja fatalna nesreća pirotehničara zabilježena je 2016. godine u Zemuniku Gornjem. Svim stradalima i njihovim obiteljima RH kontinuirano pomaže kroz definirane formalne i praktično uspostavljene pomoći, naglasio je Božinović.

Mine u 17 gradova i općina

Prema prvim procjenama UN–a, minski sumnjivo područje Zadarske županije protezalo se preko 17 gradova i općina. Prilikom izvođenja poslova razminiranja, pronađeno je i uništeno oko 40 tisuća eksplozivnih ostataka rata.
- Hrvatski je centar za razminiranje svojim aktivnostima, tehničkim i općim izvidima i razminiranjem u Zadarskoj županiji smanjio minski sumnjivo površinu na nulu. Plan nam je svake godine do 2026. postupno razminirati županiju po županiju. Mine su uklonjene iz skoro svih naseljenih i gospodarskih područja. Pred nama je uklanjanje zaostalih mina na poljoprivrednim zemljištima, te najteži dio, razminiranje brdsko – planinskih i šumskih područja, kazao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Uzvanici na svečanosti

Svečanosti su uz ministra Božinovića, ravnatelja RCZ-aTruta i župana Longina, bili nazočni državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, vijećnica u Županijskoj skupštini i bivša pročelnica upravnog odjela zaduženog za poslove razminiranja Nevenka Marinović, koordinatori civilne zaštite Marijana Klanac i Neven Karas i načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno