Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kapitalni projekti: Zatvoreni bazen, vrtić, dvije osnovne škole i Centar Mocire

Autor:

18.01.2009. 23:00
Kapitalni projekti: Zatvoreni bazen, vrtić, dvije osnovne škole i Centar Mocire

Foto: Adam VIDAS



Proširenje dječjeg vrtića na Bokanjcu, izrada dokumentacije za vrtić na Bagatu, nastavak na formiranju Muzeja grada Zadra, dovršetak centra Mocire, proširenje i uređenje cesta, uređenje parkova, izgradnja kolektora, samo su neki od projekata koje je Grad Zadar predvidio proračunom u ovoj godini.


Grad Zadar ove bi godine trebao kraju privesti nekoliko kapitalnih projekata. Svoja vrata građanima bi tako ovo proljeće trebao otvoriti zatvoreni bazen na Višnjiku, dječji vrtić Grigor Vitez i osnovna škola na Bilom Brigu. Do ljeta bi trebala biti gotova obnova osnovne škole Krune Krstića u Arbanasima, a na jesen bi trebala biti dovršena izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje, smještaj i rehabilitaciju za djecu s teškoćama u razvoju – Centra Mocire.
 – Nadam se da ćemo uspjeti završiti sve projekte koje smo planirali u našem proračunu, rekao je Dražen Grgurović, dogradonačelnik Zadra i istaknuo kako su ovi projekti rezultat dugogodišnjeg rada i planiranja.
Osim dovršetka ovih projekata Grad Zadar planira i neke nove, pa je tako najavljena izrada projekta za novi vrtić na Bokanjcu. Grgurović je rekao kako će se postojeći vrtić proširiti pa bi na taj način dobili još dva boravka za 50-ak djece. Osim njega na Bagatu bi se trebao izgraditi još jedan vrtić, a što je predviđeno u izmjenama prostornog plana.
 – Do kraja mjeseca kreće natječaj za uređenje Kneževe palače i nastavak sanacije Providurove palače s ciljem formiranja Muzeja Grada Zadra, rekao je Grgurović i dodao kako Grad čeka lokacijsku dozvolu za Centar za mlade koji bi se trebao urediti u zgradi u okviru vojarne Stjepana Radića.
Dovršenje Centra Mocire
Kao jedan od najvažnijih projekata Grada Zadra koji bi trebao biti dovršen ove godine Grgurović je istaknuo dovršenje Centra za odgoj, obrazovanje, smještaj i rehabilitaciju za djecu s teškoćama u razvoju – Centra Mocire u kojem bi nekoliko stotina djece imalo svu potrebnu skrb.
U sklopu ovog centra trebao bi biti izgrađen dječji vrtić i osnovna škola za djecu s teškoćama u razvoju, stacionar za osobe s težom mentalnom retardacijom i zaštitne radionice prilagođene osobama s posebnim potrebama sa svim pratećim sadržajima. U taj bi prostor bili premješteni štićenici s posebnim potrebama dječjeg vrtića Latica i O.Š. Voštarnice.
 – Ovo je doista vrijedan i važan projekt koji je primjeren najbogatijim gradovima, istaknuo je Grgurović.
Ulice, kolektori i sekundarne mreže
Osim ovih projekata Grgurović je istaknuo i izgradnju kolektora duž ulice dr. Franje Tuđmana – Put Dikla, kolektor na Putu Nina, uređenje brojnih gradskih ulica, parkova i osvjetljenje grada. Dodao je kako se za ovu godinu planira proširiti sjeverni dio Splitske ulice te rekonstruirati Put Stanova. Za kraj je dodao kako bi se u Bihaćkoj ulici trebala srušiti kuća koja se nalazi na koridoru od Interspara prema Splitskoj ulici.
Radit će se i na sekunradnoj mreži otpadnih voda u Arbanasima i na Putu Nina, a nastavit će se i druga faza projekta Jadran, odnosno izgradnje kolektora na Smiljevcu. Trebali bi se izgraditi i ogranci vodovodnih mreža za naselja Crno, Petrčane i Kožino te opskrba pitkom vodom visoke zone grada, primjerice na bilom Brigu.
 – Što se tiče poticane stanogranje i stanova za socijalne skupine na području Crvenih kuća trenutno je u tijeku parcelacija zemljišta i projektiranje zgrada, rekao je Grgurović.
Za kraj je dodao kako se i sanacija deponija Diklo bliži kraju i ulazi u završnu fazu koja ovisi o skorom otvaranju novog županijskog centra za gospodarenje otpadom, dok će se prostor starog deponije prenamjeniti u golf terene.