Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kućna dostava knjiga

Autor: Katarina Belić

18.01.2009. 23:00
Kućna dostava knjiga

Foto: Filip BRALA



Smatram da će biti dosta zainteresiranih koji će se vrlo rado koristiti ovom uslugom, jer u današnje vrijeme ima mnogo starijih osoba koje su usamljene i udaljene od javnog života, stoga smatram da im Gradska knjižnica može na ovaj način olakšati i uljepšati treću životnu dob, kazao je Pehar


U Gradskoj knjižnici Zadar pokrenut je pilot-projekt “Kućna dostava knjiga” namijenjen osobama koje zbog fizičkih ograničenja, starosti i invalidnosti nisu u mogućnosti osobno podizati knjige pa će im se one dostavljati na kućnu adresu. Usluga je besplatna i provodit će se na području grada Zadra, a u početku će obuhvaćati ograničen broj korisnika.
– Za početak moramo vidjeti koliko će biti zainteresiranih osoba za ovaj projekt, jer ako se radi o stotinama to bi već bilo malo teže izvedivo s obzirom na naše mogućnosti i granice da provedemo i realiziramo ovaj projekt. Naime, isti djelatnici koji su i sada zaposleni u knjižnici bit će uključeni u dostavu knjiga stoga će trebati dobra organizacija kako bi se sve to uspješno provodilo. Također dio knjiga će se raznositi pješice ako korisnici borave negdje u blizini, a za one malo dalje koristit ćemo službeno vozilo Gradske knjižnice, kazao je Ivan Pehar ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
Ukoliko se ovaj projekt pokaže uspješnim i ako bude mnogo zainteresiranih, kako je kazao Pehar, s vremenom će se moći uključiti i ostali poput vanjskih suradnika, volontera, studenta kao i svi oni koji to budu htjeli. S obzirom da je ovo pilot-projekt, kroz iduća dva tjedna, Gradska knjižnica će prikupljati prijavnice i popis zainteresiranih osoba nakon čega će se početi s realizacijom projekta.
– Smatram da će biti dosta zainteresiranih koji će se vrlo rado koristiti ovom uslugom, jer u današnje vrijeme ima mnogo starijih osoba koje su usamljene i udaljene od javnog života stoga smatram da im Gradska knjižnica može na ovaj način olakšati i uljepšati treću životnu dob, kazao je Pehar.
Da već sada ima zainteresiranih za korištenje ove usluge potvrdio je i Ivan Anušić, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije koji kaže kako je i sam korisnik Gradske knjižnice već punih devet godina, te kako su oni kao udruga oduševljeni ovim projektom i idejom.
– Naša udruga broji 535 članova stoga ćemo za početak uzeti 10 prijavnica koje ćemo ponuditi i podijeliti najprije svim onim teško pokretnim članovima te će ih, ovisno o odazivu i zainteresiranosti, s vremenom dobiti i ostali članovi. Osobno se neću koristiti ovom uslugom jer nemam za to potrebe, no siguran sam da će ih biti mnogo kojima će ovo zaista mnogo značiti, kazao je Anušić.
Stoga svi oni koji su zaiteresirani za korištenje usluge “Kućna dostava knjiga” namijenjene invalidima i starijim osobama mogu preuzeti prijavnice u Gradskoj knjižnici Zadar, u ograncima Arbanasi, Bili brig, Crno i Ploča te na web stranici www.gkzd.hr i to do 31. siječnja 2009. godine.
Prijavnicu može potpisati osoba na čije ime glasi ili skrbnik, a sve ostale informacije mogu se dobiti na broj 301-100.