Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvorena borba za Euroligu

Autor: Ivan Knežević

18.01.2009. 23:00
Otvorena borba za Euroligu

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako NLB liga nosi mogućnost za najviše bodova, pitanje je kako će na kraju u NLB ligi proći Zadar i Cibona. Za Zadrane bi najbolje bilo da uđu na završni turnir, a Cibona ne. Tako bi Zadar imao prigodu u NLB ligi osvojiti još bodova, a Cibona ne bi. Vrijedi i obrnuto, zrcalno


Slovenija ima sigurnoga člana Eurolige, Union Olimpiju. Srbija ima sigurnoga člana Eurolige, Partizan. Bosna i Hercegovina nema nikoga i tko zna kad će i imati. Crna Gora će se isto načekati. Hrvatska? Hrvatska ima pravo na jedno mjesto i kakvo je stanje već neko vrijeme, a kakvo će još neko vrijeme biti, za to jedno mjesto tuku se Cibona i Zadar. Dakle, u NLB ligi – koja je stanoviti oblik skaline prema Euroligi – u kontekstu bitke za elitni razred samo su odnosi hrvatskih klubova na nož, a ako malo reduciramo, onda dođemo do odnosa Zadra i Cibone. Tako, što bi bilo malo neobično za neko prošlo vrijeme, danas Zadrani navijaju protiv Cibone, a Cibona moli Boga da Zadar što češće gubi. Zato je svima koji vole Zadar u nedjelju itekako bila draga pobjeda Budućnosti nad Cibonom, a svima koji vole Cibonu bilo bi još draže da je Partizan dobio u Višnjiku.
Mogli bismo se sad uplesti u nekakvo moraliziranje, traženje odgovora na pitanja je li to baš sve tako trebalo biti, itd., ali uvijek ćemo se vratiti na interese kao na nešto što je danas primarno. Interes i Cibone i Zadra je da igraju u Euroligi, a kako ne mogu skupa biti u prvom europskom klupskom razredu, onda se interes davno usmjerio u dva kraka. Zato je tako kako jest, da Zadar ne voli kad Cibona pobjeđuje, odnosno da Cibona muku muči kad Zadar niže pobjede. U Srbiji nije tako, nije ni u Sloveniji. Doduše, nisu okolnosti u tim dvjema državama iste kao u Hrvatskoj jer su Union Olimpija i Partizan, svaki iz svojih prednosti, debelo pred drugima. U Hrvatskoj (kao u Srbiji i u Sloveniji) bitka za bodove jest sastavnica trke za Euroligom, samo što je u Hrvatskoj Zadar uspio ostvariti približavanje Ciboni čime je utrka dobila na zanimljivosti, ali i na ostalim sadržajima koji su već spomenuti. Samo u Hrvatskoj može se doživjeti da hrvatski klub navija protiv hrvatskoga. Otvoreno.
Kako NLB liga nosi mogućnost za najviše bodova, pitanje je kako će na kraju u NLB ligi proći Zadar i Cibona. Za Zadrane bi najbolje bilo da uđu na završni turnir, a Cibona ne. Tako bi Zadar imao prigodu u NLB ligi osvojiti još bodova, a Cibona ne bi. Vrijedi i obrnuto, zrcalno. Danas je Zadar u prednosti pred Cibonom, ima jednu pobjedu više i prednost od 2:0 u međusobnim utakmicama. Ta je prednost relativna jer su zamke u svakom kolu. Ono što je rekao Malik Dixon, točno je. Ako Zadar ne pobijedi u srijedu u Domžalama, kao da nije napravio gotovo ništa u pobjedi s Partizanom. I tako će biti iz kola u kolo, pa na kraju tko živ, tko mrtav.
Treba li još koju o Partizanu? Mnoge neobičnosti s te utakmice već su istaknute, spomenute, raščlanjene… Ono što je Zadru najvažnije jest da je i znao i mogao doći do pobjede i u takvoj utakmici u kojoj napad nije ponudio pregršt trica i lakih poena. Odnosno da je i znao i mogao doći do pobjede ustrajavanjem u obrambenom htijenju, što je element bez kojega se u derbijima ne može. Niti u utakmicama sa suparnicima koji imaju profil kakav ima Partizan. Predstava je bila demonstracija tzv. fizičke košarke, nečega što danas prevladava na većini europskih parketa. Opet, ne može se reći da je bila potpuno antikošarkaška jer su pojedini igrači, svemu unatoč, povremeno imali prave košarkaške poteze, takve koji privlače publiku. Nije ni realno bilo očekivati da će prevladati I love this game u smislu visoke razigranosti, mnoštva atrakcija ili spektakularnosti. Ne, ovakve se utakmice igraju s utezima na nogama i na rukama i u pravilu će pobijediti onaj koji lakše podnese te utege. U nedjelju je to bio Zadar. Premda je više poena dao u prvom, a više primio u drugom poluvremenu, Zadar je suparnika držao na uzdi ne dopustivši mu da iskaže određenu mjeru svog napadačkog potencijala koja bi mu donijela nekakvu prednost. Kako je pokazala statistika i kako je utvrdio Denis Pleslić, velik je doprinos klupe Zadra, pa je osim dvaju bodova, dobitak još i spoznaja da klupa nije samo za – sjedenje.