Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pavešić: Ničega se ne sjećam, ali se osjećam odgovornim

Autor: Minja Gugić

18.01.2009. 23:00
Pavešić: Ničega se ne sjećam, ali se osjećam odgovornim

Foto: Filip BRALA



Ničega se ne sjećam i ne mogu se točno izjasniti o svom stavu jesam li kriv ili ne, ali osjećam se odgovornim za ono što se dogodilo. Svoju ću obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka – rekao je jutros na početku suđenja na Općinskom sudu u Zadru 24-godišnji student pete godine medicine, Jure Pavešić koji se optužnicom tereti zbog izazivanja prometne nesreće s neizravnom namjerom kada je kao vozač kombija u srpnju prije tri godine prouzročio prometnu nesreću u kojoj je slijetanjem u provaliju na mjestu poginula njegova prijateljica Lucija Antunac (20), Mikela Marijan (19) i Silvio Sutlović (23).
Na teret mu se stavlja da je pod utjecajem alkohola, nakon neprospavane noći vozio tehnički neispravan i neregistrirani kombi te je na taj način odveo svoje prijatelje u smrt.
U doista mučnoj atmosferi sudnice zadarskog Općinskog suda kojoj su nazočili roditelji i bliska rodbina troje poginulih mladih ljudi, pred Sudskim vijećem kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić izmjenjivali su se svjedoci uglavnom prijatelji optuženog Pavešića koji su detaljno prepričavali sve ono čega se sjećaju o toj kobnoj srpanjskoj večeri kada je sve počelo proslavom jednog rođendana, a završilo nezapmaćenom tragedijom.
Svjedočili mladi Ižani
Riječ je o mladim Ižanima koji se svi međusobno poznaju i više-manje druže i koji su rekli kako su te večeri bili na proslavi rođendana kod Lovre Pekića. Ispričali su kako su se i te večeri družili, kako je bilo veselo i kako su uglavnom svi pili.
Svi su potvrdili kako je i Jure Pavešić te večeri pio jer ga je većina vidjela s bocom pive u ruci i većina je potvdila kako je Jure bio veseo, ali nisu sasvim pouzdano mogli reći je li i koliko je bio pod utjecajem alkohola.
Nakon proslave rođendana završili su u kafiću u uvali Bršanj, na trajektnom pristaništu gdje su se nastavili zabavljati i piti, a kući su otišli netko prije, netko kasnije, uglavnom u sitne noćne sate i pred zoru.
Jedno od nazanimljivijih svjedočenja bilo je ono Darija Pekića. Prepričao je kako je među zadnjima došao na Lovrin rođendan, a oko 1.30 sati je i on svojim motociklom otišao do kafića u uvali Bršanj gdje se zabava nastavila.
– Jure se u jednom trenutku svojim kobijem s parkirališta na jednoj kosini bez upaljenih svjetala i motora spustio između diska i prostora gdje su se ljudi zabavljali, stajali i plesali. Pobojao sam se da nekog ne ugrozi, pa sam otišao do kombija i iz brave mu uzeo ključeve. Jure je stajao s druge strane kombija, pa to nije vidio. Ključeve sam dao Antoniji Glomuz i rekao sam joj da mu ne da ključeve da ne bi tuda vozio. Nakon toga me netko pitao gdje su ključevi, a ja sam rekao da su kod Antonije – prepričao je Pekić.
Antonija je čuvala ključeve kombija
Antonija je u svom svjedočenju potvrdila njegovu priču rekavši kako joj je Dario dao ključeve kombija, ali nije pojasnio i zbog čega.
– Ključevi su bili kod mene više od sata, a onda je došao Jure i tražio ključeve kako bi mogao kombi okrenuti prema Velom Ižu. Rekla sam mu da mu ne dam ključeve i da ne vozi odmah, a ključeve mu nisam željela dati jer je bio pod utjecajem alkohola- rekla je u svom iskazu Antonija Glomuz.
Na pitanje Pavešićevog odvjetnika, Šime Pavlovića kako zna da je Jure bio pod utjecajem alkohola odgovorila je kako je Jure inače, miran, ali je te večeri bio “veseliji”.
Svjedočila je i mještanka Senka Najman koja je prva naišla na stravičan prizor prometne nesreće i koja je prva alarmirala Centar 112, mještane i kojoj je Jure jedva uspio rukom mahnuti u znak poziva u pomoć.
Vojko Gaćina bio je drugi na mjestu nesreće te je prepričao kako su mještani sami i prije dolaska policije, istražnog suca i vatrogasaca izvlačili stradale iz hrpe lima, a Jure je bio tako priklijšten da su ga morali izvlačiti zajedno sa sjedalicom.
Rekao je i kako je liječnica zajedno s medicinskom sestrom na mjesto tragedije stigla u rekordnom roku, a medicinskoj sestri je od zatečenog prizora pozlilo.
Suđenje se nastavlja danas kada bi svoje mišljenje Sudskom vijeću trebao dati vještak prometne struke.
 


 DRŽAVNI ODVJETNIK PREKORAČIO SVOJE OVLASTI?


Današnje suđenje obilježilo je “sumnjivo” ponašanje zamjenika općinskog državnog odvjetnika Dragana Bogatića koji je neoklicinu svjedoka pozivao i to pojednačno putem mobitela u razdoblju od 16 do 30 srpnja prošle godine da mu daju iskaz u “slučaju Pavešić”, a tek je nakon toga 1. kolovoza uputio prijedlog za dopunom istrage, odnosno saslušanjem tih svjedoka čemu se istražni sudac usprotivio, a i Izvanraspravno vijeće je taj prijedlog odbilo.
Da je bio na razgovoru kod tužitelja Bogatića i da ga je pozvao mobitelom, potvrdio je  i svjedok Dario Pekić. Još je dodao kako mu je državni odvjetnik rekao ukoliko ne da svoj iskaz, “da će ići u zatvor kao i Jure” što je on shvatio kao prijetnju. Slično je potvrdila i Franka Letinić rekavši na današnjoj raspravi kako je ponašanje tužitelja bilo nekorektno i to “u prvom redu jer ju je zvao na mobitel” i još joj je rekao kako joj je izjava “klimava”.
O ovome sada odluku treba donijeti predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić, ali je svakako zanimljiva činjenica da je Dragan Bogatić 12. travnja prije tri godine bio stegovno gonjen zbog prekoračenja svojih ovlasti i neurednog obavljanja državno-odvjetničke dužnosti.