Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pripreme za osnivanje Doma zdravlja Pag

Autor:

18.01.2009. 23:00
Pripreme za osnivanje Doma zdravlja Pag

Foto: Alenka FESTINI



Paški liječnici ističu da su do tada o osnivanju doma zdravlja čuli samo iz medija te da se istinski nadaju da će se organizacija oko osnivanja ove ustanove odvijati brzo. Liječnici naglašavaju da dom zdravlja za njih puno znači, posebice stoga što će im njegovim otvorenjem biti osigurani uvjeti za mnogo kvalitetniju organizaciju posla


Iako je pred dva mjeseca Skupština Zadarske županije donijela odluku o osnivanju Doma zdravlja Pag, ta je Odluka tek neki dan stigla na adresu paške gradske uprave.
Paški liječnici ističu da su do tada o osnivanju doma zdravlja čuli samo iz medija te da se istinski nadaju da će se organizacija oko osnivanja ove ustanove odvijati brzo. Liječnici naglašavaju da dom zdravlja za njih mnogo znači, posebice stoga što će im njegovim otvorenjem biti osigurani uvjeti za mnogo kvalitetniju organizaciju posla. Kako su paški liječnici i dosad više puta isticali, nužno je što prije organizirati još jedan, odnosno peti liječnički tim.
Od 2004. godine, kada je Pagu ukinut dom zdravlja, u ambulanti Pag radila su četiri liječnika: dr. Vesna Uljančić, dr. Željko Vragović, dr. Ivan Šupraha i dr. Mauro Bistričić. Oni su pred gotovo dvije godine u javnost u više navrata izlazili upozoravajući na katastrofalne uvjete rada. Među ostalim, njihova mjesečna satnica dežurstava je uz redovan rad premašivala 300 radnih sati.
Podsjetimo da su paški liječnici u više navrata od Doma zdravlja Zadarske županije tražili upošljavanje još jednog liječnika kako bi se olakšao posao u ambulanti, koji su jednoglasno ocjenjivali nemogućim. Liječnici u paškoj ambulanti uz svoju redovnu satnicu odrađuju i dežurstva zbog čega ne mogu koristiti slobodne dane, a također već četiri godine nisu bili na godišnjem odmoru.
Paški liječnici i danas ističu da je Pagu potreban još jedan liječnički tim, budući da oni medicinske usluge osim građanima s područja grada Pag pružaju i građanima s područja općina Povljane i Kolana. Uz domicilno stanovništvo usluge ambulante Pag koristi i po nekoliko tisuća vikendaša, mahom umirovljenika koji na Pagu borave gotovo šest mjeseci. O ljetnim gužvama da se i ne govori.
Pred ambulantom je sada posao oko procedure formiranja doma zdravlja. U postupku formiranja bit će imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja te upravna tijela. Potrebno je izraditi statut i druge dokumente neophodne za reguliranje rada doma zdravlja. Procjenjuje se kako će dom zdravlja dobro funkcionirati, bolje će se organizirati dežurstva te će se općenito bolje regulirati rad, a sve radi kvalitetnije zdravstvene zaštite na onom dijelu otoka koji će Dom zdravlja Pag pokrivati.