Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U spomen na Maslenicu – od Islama do Pridrage

Autor: Ivan Stagličić

18.01.2009. 23:00
U spomen na Maslenicu – od Islama do Pridrage

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ono što nam je najviše pružilo potporu je da su s nama majke poginulih hrvatskih branitelja koje su rekle da im je ovo velika potpora i snaga i da je to spomen na njhovu dicu, a da je ova žrtva hodnje za njih nešto što smatraju da će moži izdržati. Iako su to žene koje su bolesne, i od stresa i od svega što su proživjele te žene cijelo vrijeme s nama hodaju, kažu da osjećaju kao da ih nešto nosi, kazala je Ivana Haberle


Akcija «Koracima nade u istinu» koju su organizirale članice Udruge «Žene u Domovinskom ratu» Zadar povodom šesnaeste obljetnice vojno redarstvene akcije «Maslenica», održana je jučer na 20 kilometara dugom putu od spomenika kod Zelenog Hrasta do crkve Sv. Martina u Pridragi. Cijelim putom koloni žena pridruživali su se i drugi sudionici, što je počelo već u Islamu i nastavilo se sve do Sv. Martina gdje je ovom prigodom služena i sveta misa. Ženam su se tako priključili članovi HVIDR-e, Udruge tenkista i Udruge maloljetnih dragovoljaca.
– Svi su nam pružili potporu ali ono što nam je najviše pružilo potporu to je da su s nama majke poginulih hrvatskih branitelja i to majka iz Sv. Petra i majka iz Islama Latinskog, koje su rekle da im je ovo velika potpora i snaga i da je to spomen na njhovu dicu, a da je ova žrtva hodnje za njih nešto što smatraju da će moći izdržati. Iako su to žene koje su bolesne, koje imaju i by-passe i druge bolesti i od stresa i od svega što su proživjele, evo te žene cijelo vrijeme s nama hodaju i kažu da osjećaju kao da ih nešto nosi, kazala nam je Ivana Haberle, predsjednica Udruge koju smo zatekli kod Novigradskog groblja gdje su doček koloni priredile članice Udruge žena iz Novigrada.
Tu su, kao i cijelim putom, žene obišle grobove i spomen obilježja poginulim braniteljima te zapalili svijeće i pomolile se za pokojnike.
Tijekom akcije među sudionicama se rodila ideja da ovakvo pješačenje postane tradicionalno i održava se svake nedjelje uoči obilježavanja obljetnice akcije «Maslenica».
– Na ovom putu kojim mi hodamo puno je obilježja poginulim braniteljima, tako da je to način kad se izbjegavaju formalnosti. Dakle, da se ne dolazi u toplim autima, stave prekrasni cvjetni aranžmani i ode, nego je ovo prilika ta druženje, razmjenu iskustava, poštovanje i molitvu, ljubav i za zajedništvo koje nas tu veže. I evo grupa od nas četrdesetak bez ikakvih problema prelazimo ovu dionicu od dvadeset kilometara i ova lagana kišica i vjetar – to nama ništa ne smeta, kazala je Haberle.
Posebno svečan doček ženama su priredili mještani Paljuva gdje im je bio priređen doček u kojemu su sudjelovale i obitelji poginulih branitelja koji su zajedno s njima hodali kroz cijelo mjesto. Potporu akciji dali su i svi mještani te klapa «Težaci» koja je pjevala u čast ove akcije, a za svih je priređena i okrjepa na otvorenom. U Pridragi su također žene dočekale obitelji poginulih branitelja i članovi Kulturno umjetničkog društva.
Predsejdnica udruge Ivana Haberle ovom se prigodom osvrnula i na nedavnu izjavu predsjednika Mesića kako je Hrvatska nastala na antifašizmu o kojoj je kazala: «Da nije poginulih branitelja, nikad Hrvatske ne bi ni bilo, a Hrvatska postoji od stoljeća sedmog i ratovi i bitke su se vodili kroz stoljeća i ne može mi nitko reći da Hrvatska postoji od dvadesetog stoljeća, to je čista izmišljotina, a prema ovim majkama to je čisto vrijeđanje njih i njihovih najmilijih.»