Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski srednjoškolci putuju u Maribor

Autor: Jelena Miloš

18.01.2009. 23:00
Zadarski srednjoškolci putuju u Maribor

Foto: Vedran SITNICA



Postignutim dogovorom i suradnjom slovenskoj školi je omogućeno i sudjelovanje na megakonferenciji u veljači, u kojoj će sudjelovati preko 170 škola iz cijelog svijeta, rekao je ravnatelj Davor Vidaković, dodavši da će njihova škola imati i izlaganje u trajanju od dvadeset minuta


Zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanića još jedanput je dokazala da je poznata i priznata i izvan granica Hrvatske.
Naime, riječ je izvrsno ostvarenoj suradnji dviju zdravstvenih škola, one iz Maribora i Medicinske škole Ante Kuzmanića.
Po riječima ravnatelja Davora Vidakovića, suradnja sa slovenskom školom započela je zapravo na njihovu inicijativu, a razlog tomu leži u eksponiranosti Medicinske škole Ante Kuzmanića u smislu različitih edukativnih projekata poznatih i izvan Hrvatske, budući da zadarska škola spada u vodeće europske škole u korištenju informatičke tehnologije u nastavi.
Videokonferencijska komunikacija
– Zdravstvena škola iz Maribora našu uspješnost je prepoznala kao svoj interes, odnosno želju za suradnjom s nekim tko je u tom području bolji od njih, komentirao je ravnatelj Vidaković, dodajući i da ih ova slovenska zdravstvena škola već dvije godine zaredom nastoji pridobiti na suradnju, i to tzv. pismima namjere.
Razlog odugovlačenju, ističe ravnatelj Vidaković, leži u velikom broju spomenutih pisama i zahtjeva iz raznih dijelova svijeta pa si na koncu mogu dopustiti selekciju.
No, ipak, upornost Zdravstvene škole iz Maribora rezultirala je suradnjom dviju škola i posjetom Sloveniji delegacije zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića sastavljene od pet profesora.
– Početkom prosinca posjetili smo djelatnike Zdravstvene škole u Mariboru i pred njima održali prezentaciju o projektima i radu naše škole. Moram priznati da je nakon održane prezentacije među djelatnicima slovenske škole interes za suradnjom još je više porastao, rekao je ravnatelj Vidaković, napominjući da su djelatnici Zdravstvene škole iz Maribora uzvratili posjet s delegacijom koja broji četiri profesora, koji su se na licu mjesta uvjerili u tehničku opremljenost škole, rad, ali i nezaobilazne ljepote grada i županije.
Između ostaloga, dogovoreni su i oblici suradnje, a jedan od njih već je počeo. Radi se o videokonferencijskoj komunikaciji.
Nadalje, Vidaković je istaknuo da je drugi oblik suradnje razmjena učenika dviju škola, a započinje već 26. siječnja kada će petnaest učenika zadarske škole posjetiti Maribor te će pet dana biti uključeni u proces nastave, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, ali i rekreacijske poput skijanja na Pohorju.
Megakonferencija u veljači
– Postignutim dogovorom i suradnjom slovenskoj školi je omogućeno i sudjelovanje na megakonferenciji u veljači, u kojoj će sudjelovati preko 170 škola iz cijelog svijeta, rekao je ravnatelj Vidaković, dodajući da će njihova škola imati i izlaganje u trajanju od dvadeset minuta, okarakteriziravši ga od iznimne važnosti za školu, ali i Hrvatsku.
Izrada različitih edukativnih projekata, ističe Vidaković, još je jedan oblik dogovorene suradnje dviju škola, a radi se on line konferenciji, koja omogućuje direktno spajanje škole i zadarske Opće bolnice, odnosno ulazak učenika u operacijsku salu i izravno gledanje operacije.
– Dogovoreni su i zajednički projekti s temama iz područja zdravstva zamišljeni kao svojevrsno istraživanje. Naime, učenici iz Maribora će raditi istraživanje među slovenskim stanovništvom, koje ćemo potom uspoređivati s našim, rekao je ravnatelj Vidaković, pozdravljajući spomenuti projekt, budući da uzajamno uspoređivanje rezultira učeničkim dolaskom do određenih spoznaja, ali i edukacije.
Na koncu, Vidaković ističe da spomenutu stručnu suradnju podržava i sustav EU, kao i zadatak za što boljom edukacijom, razvijanjem međuljudskih odnosa i komunikacije među ljudima.