Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

13-godišnja djevojčica hospitalizirana s 1,52 promila alkohola

Autor: Suzana Bandić

18.01.2010. 23:00
13-godišnja djevojčica hospitalizirana s 1,52 promila alkohola

Foto: Mario PADELIN



Djevojčica je dovedena u kritičnom stanju u nedjelju navečer oko 23 sata na Odjel zadarske pedijatrije, a liječnici su odmah krenuli u bitku za njezin život koju su srećom dobili. Bila je kod prijateljice na proslavi rođendana i pila je votku


Djevojčica u dobi od 13 godina sa čak 1,52 promila alkohola u krvi dovedena je u kritičnom stanju u nedjelju navečer oko 23 sata na Odjel zadarske pedijatrije, a liječnici su odmah krenuli u bitku za njezin život, koju su srećom dobili.
Djevojčica je najprije odvedena na Interni odjel gdje joj je ispumpan želudac te je potom prebačena na oporavak na Odjel pedijatrije, a nakon što joj je stanje stabilizirano, jučer je trebala, kako saznajemo, biti puštena na kućnu njegu.
Šef Odjela pedijatrije, dr. Darko Radman, potvrdio nam je da je djevojčica zaprimljena u alkoholiziranom stanju na odjel, no o detaljima cijelog slučaja nije želio, a ni smio govoriti, s obzirom da je riječ o malodobnoj osobi.
– Djevojčica se oporavlja i s njom će biti sve u redu. Poslijepodne će biti otpuštena s odjela, a mi smo postupili kao što i inače postupamo u ovakvim slučajevima. Obavijestili smo roditelje, policiju i Centar za socijalnu skrb, rekao je jučer dr. Radman.
Kako neslužbeno doznajemo, djevojčica je u nedjelju navečer bila na proslavi jednog dječjeg rođendana gdje je pila votku. Nije poznato koliko je djevojčica popila, no kako je riječ o mladom organizmu nenaviklom alkoholu, njoj je ubrzo pozlilo pa je pozvana Hitna pomoć, a potom su joj obaviješteni i roditelji. Nije poznato jesu li roditelji slavljenice kod koje je djevojčica bila u to vrijeme bili kući.
Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Tomislav Orović, kazao nam je kako to nije usamljen, a niti neobičan slučaj.
– Za tinejdžersko doba, nažalost, konzumacija i eksperimentiranje s alkoholom je oblik pokazivanja i dokazivanja odrastanja. Nije lijepo čuti kad se ovakvo što dogodi, no toga je oduvijek bilo i na žalost, sasvim izvjesno je da će i biti. U ovakvim slučajevima uglavnom je riječ o situaciji koja je izmakla kontroli. Problem je u tome što dječji organizam, neiskusan s alkoholom, burno reagira, a vrlo rijetko je riječ o nekom delikventnom ponašanju ili poremećaju ponašanja i učestaloj konzumaciji alkohola – kazao je Orović i pojasnio kako je u ovakvim slučajevima procedura takva da se i s djetetom i s roditeljima nakon takvih neugodnih iskustava razgovara, dobije uvid o obiteljskim prilikama i shodno tome reagira. Najčešće se, kaže Orović, roditeljima uputi pismeno upozorenje i sve ostane na tome. U vrlo rijetkim situacijama, dodaje, riječ je o poremećaju ponašanja kod djeteta, a kada se to utvrdi, onda Centar reagira shodno situaciji, obiteljskim prilikama i slično.
 


 U BOLNICI BIO I OSMOGODIŠNJAK




Prema statistikama, kako doznajemo od dr. Radmana, na Odjelu pedijatrije se prosječno godišnje bilježi desetak slučajeva trovanja alkoholom kada je riječ o djeci i tinejdžerima, a od početka ove godine do danas ih je zaprimljeno petero. Samo u novogodišnjoj noći zabilježena su tri slučaja, a riječ je bila dvojici dječaka u dobi od 13 i jednom od 12 godina. Svega nekoliko dana kasnije zaprimljen je jedan osmogodišnji dječak, a u nedjelju navečer prva djevojčica, 13-godišnjakinja.