Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bujan debitirao laganom pobjedom

Autor: Roman Morović

18.01.2010. 23:00
Bujan debitirao laganom pobjedom

Foto: Zvonko KUCELIN



O sinoćnjoj utakmici 17. kola regionalne lige između Zadra i Širokog možemo napisati manje više isto ono što pišemo i nakon svake domaće utakmice Zadra sličnog tipa. Zadarski košarkaši očekivano su se, bez ikakvih problema, obračunali sa slabijim protivnikom, koji se još nekako držao u igri do poluvremena, ali je u trećoj četvrtini u potpunosti potonuo i olakšao domaćima put do već unaprijed upisanih bodova. Obrana Zadra u većem je dijelu utakmice funkcionirala kako treba, Zadrani su kontrolirali i skok, te imali više napadački raspoloženih igrača. Ova je utakmica prošla očekivano, a za obje momčadi puno je važnije ono što sljedi iduće subote, Zadru gostovanje kod Partizana, a Širokom domaći derbi s Bosnom.
Utakmicu su za domaće započeli Stipčević, Car, Perić, Boisa i Plaisted, dok je Danijel Jusup, trener Širokog, očekivano na teren poslao Masona, Štembergera, Juru Ružića, Čolaka i Špralju.
Nervozan početak
Počelo je vrlo nervozno s obje strane, a posebno se nervoza i nesigurnost u prvim minutama osjećala u redovima Zadrana. Nakon četiri minute rezultat je bio samo 6-6, s tim da su Zadrani već nakon dvije minute iskoristili bonus. Tomislav Ružić je ubacio pet poena za redom, a Stipčević još dva bacanja za prvo osjetnije vodstvo domaćih, 13-6. Nakon koša Grgata, ponovno su poentirali Stipčević i Ružić, a Hrvoje Perić svojim prvim poenima donosi Zadru prvo dvoznamenkasto vodstvo na utakmici, 19-8. Široki je u tom razdoblju djelovao prilično izgubljeno, praktički su im svi napadi išli na centra Grgata, dok su se na drugoj strani raspucali zadarski šuteri. Trice su pogodili Stipčević i Rančić, Perić je atraktivno zakucao u kontri, a Rančić s penala zaokružio zadarsku seriju za vodstvo +15, 29-14. Na prvi mali odmor otišlo se pri rezultatu 31-18, a onda su na početku druge četvrtine Zadrani (Rančić 5, Morović 3) napravili još jednu seriju 8-2 za najveće vodstvo u prvom dijelu +19, 39-20. Činilo se tada da je utakmica već riješena i da će domaći mirno iskontrolirati situaciju do kraja, no igrači Danijela Jusupa nisu se predavali. Odgovorili su serijom koju je malo koja momčad napravila Zadru na Višnjiku, čak 15-2. U idućih pet minuta za domaće je zabio samo kapetan Ružić, a za goste Grgat 6, Jure Ružić 4, Štemberger 3 i Mason 2 i tako se Široki približio na samo -6, 41-35. Do kraja prvog poluvremena precizni su s linije slobodnih bacanja bili Perić s jedne i Špralja s druge strane, a prvih dvadeset minuta zaključio je Tomislav Ružić dvicom za koliko toliko pristojnih +8, 45-37.
Zadar rutinski
Ako su do tada gosti još gajili kakvu nadu u mogući preokret, ona je nestala već na samom početku drugog poluvremena. Zadar je krenuo furiozno i serijom 7-0 (Perić 4, Downs 3) ponovno pobjegao na +15, 52-37. Nešto kasnije, pri rezultatu 56-42, domaći opet ponavljaju istu seriju (Car 5, Boisa 2) za velikih +21, 63-42 i tu je prestala svaka moguća dvojba oko pobjednika sinoćnje utakmice. I dalje je većina akcija Širokog išla pod koš na Grgata, ali bez šuta iz vana gosti nisu imali što tražiti u Zadru. Stipčević i Car vezali su još dvije trice i u posljednjih deset minuta ušlo se sa sigurnim vodstvom Bujanove momčadi +24, 70-46. Posljednja četvrtina, jasno, bila je čista formalnost pa su oba trenera mogli dati priliku i mlađim igračima. Nakon trice i dvice Ružića, te slobodnog bacanja Downsa, Zadar je prvi put imao i +30, 76-46, a nešto kasnije i najviših +31, 78-47. U igru je ušao Batur, nešto kasnije i Bilan pa Škifić, a razlika se do kraja utakmice kretala između 25 i 31, zaključno s košem Darka Planinića za 88-65. Tako su Zadrani pobjedom započeli novi ciklus nakon odlaska trenera Zmage Sagadina, no pravi testovi za ovu momčad tek sljede. U subotu gostovanje kod Partizana u Beogradu (sinoć pobijedio Hemofarma u Vršcu tricom Božića u posljednjem napadu, nakon što je minutu prije kraja gubio 88:81), četiri dana kasnije kod Hemofarma u Vršcu, a onda domaći derbi s Cibonom. Konačnu odluku tko će u tim utakmicama voditi momčad, uprava kluba trebala bi donijeti danas, najkasnije sutra.


 ZADAR – ŠIROKI 88:65


(31:18, 14:19, 25:9, 18:19)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1500. Suci: Vojinović, Juras i Glišić (svi Srbija).
ZADAR: Rančić 10, Perić 14, Stipčević 14, Boisa 6, Batur 6, T. Ružić 16, Bilan, Downs 6, Morović 5, Car 8, Škifić, Plaisted 3. Trener: Tihomir Bujan.
ŠIROKI: Štemberger 14, Petković, Planinić 2, Čolak, Mileković, Siriščević 7, Špralja 6, Puljko 2, J. Ružić 11, Mason 4, Grgat 19. Trener: Danijel Jusup.
Slobodna bacanja: Zadar 19-24, 79%; Široki 11-20, 55%.
Šut za dva: Zadar 21-37, 57%; Široki 21-37, 57%.
Šut za tri: Zadar 9-28, 32% (Rančić 2, Stipčević 2, Car 2, Downs, Morović, Ružić); Široki 4-14, 29% (Štemberger 2, Siriščević, Ružić).
Skokovi: Zadar 28 (15+13); Široki 28 (19+9).
Osobne pogreške: Zadar 22; Široki 24.




 DEBITIRAO BILAN


Miro Bilan ubilježio je svoje prve minute u dresu Zadra. Trener Tihomir Bujan uveo ga je u igru pet minuta prije kraja utakmice. Mladi centar je dobio veliki pljesak zadarske publike, ali je bilo vidljivo kako je osjetio pritisak prve utakmice u dvorani Krešimira Ćosića pa se nije uspio upisati u strijelce. No, žurbe nema, njegovo vrijeme tek dolazi. Nakon utakmice, Bilan, Marčinković, Šarlija i Škifić ostali su odraditi dodatni trening sa kondicijskim trenerom Jurom Šangom.


 TOME – JURE 16:11


Dvoboj braće Ružić ovoga je puta dobio kapetan Zadra. Tome je za 24 minute zabio 16 poena (5/5 za dva, 1/3 za tri, 3/3 sl. bacanja) uz pet skokova, dok je Jure za 34 minute postigao 11 poena (4/6 za dva, 1/2 za tri), također uz pet skokova. Jasno, uz to Tomina je momčad uvjerljivo pobijedila Jurinu.


 PLJESAK ZADRANIMA IZ ŠIROKOG


Na predstavljanju momčadi uoči utakmice pljeskom su dočekani Zadrani u dresu Širokog Šime Špralja i Jure Ružić, te bivši igrač Zadra Frano Čolak, a posebno srdačan pljesak dobio je gostujući trener Danijel Jusup, čovjek pod čijim je vodstvom Zadar osvojio za sad jedini naslov pobjednika regionalne lige.