Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Da, da, dadaizam

Autor: Marijana Roščić

18.01.2010. 23:00
Da, da, dadaizam

Foto: Ivan JAMIČIĆ



“Dadaizam” je naziv izložbe koja je jučer otvorena u Studentskom klubu ‘Božo Lerotić’ u organizaciji Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, a u sklopu izbornog kolegija “Dadaizam i dadaizmi”. Studentice Lana Pečnik, Irena Dovičan i Iva Potočnik su se zahvalile Studentskom zboru, točnije Odboru za kulturno-društvena događanja pri SZ, koji je ustupio klub za potrebe izložbe, kao i svim autorima koji sudjeluju na izložbi, a posebno mentorici Antoniji Mlikoti, prof.
Umjesto klasičnog seminarskog rada studenti su imali mogućnost to odraditi na ovaj način, odnosno izradom djela za ovu izložbu. Tehnika je bila slobodan izbor pa tako su na izložbi zastupljeni razni radovi, od onih s kolažom, kratkog filma pa do performansa s hobotnicom. Nadasve je zanimljivo kako su zadarski studenti percipirali svoju suvremenost, točnije kako su spojili nespojivo.
Sa svojim radovima su pogodili u bit dadaizma, jer izlaganje stvari iz svakodnevnog života na način da se one apsurdne, a donekle i smiješne, mogu nas navoditi i na novi vid promišljanja o korisnosti i upotrebi istih. Razni kolaži sadrže prekrojene novinske natpise sa slikama političkih figura koje sada prepoznajemo kao političke dobitnike ili gubitnike, slogane trgovačkih lanaca s «najnižim» cijenama popraćene životinjskim mesom i aktima, i druge aktualnosti stopljene s mladenačkim promišljanjima.
Izložba će biti otvorena do petka (13 sati), 22. siječnja, jer tim datumom organizatori žele podsjetiti na «Okupljanja petkom u pariškoj Dadi», koja su započela 23. siječnja 1920.


 KAD POGLEDATI IZLOŽBU?


Izložba se može pogledati:
– 20. siječnja (srijeda) od 10 – 14 sati
– 21. siječnja (četvrtak) od 14 – 18 sati
– 22. siječnja (petak) od 10 – 14 sati
Prilikom razgledavanja izložbe posjetitelji mogu glasovati za najbolji rad.