Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ipak nada u spas radnih mjesta

Autor: Anamarija Bilan

18.01.2010. 23:00
Ipak nada u spas radnih mjesta

Foto: Adam VIDAS



Prema ovom modelu dugovanja bi se rješavala iz stečajne mase, a tamo gdje je moguće centri bi otvorili svoja vrata, ali kao nova tvrtka, pod okriljem stečajnog upravitelja


Moram istaknuti da mi u sindikatu SSSH-a u potpunosti podržavamo i pozdravljamo najavu stečajnog upravitelja Peveca Darka Šketa, u kojoj je rekao da bi se neki prodajni centri Peveca koji su prije dobro poslovali, mogli uskoro otvoriti. Pritom je posebno naglasio zadarski prodajni centar koje je prije ljeta imao i do 2 milijuna kuna prometa dnevno, rekao je jučer Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a. On je istaknuo da je njihov sindikat cijelo vrijeme surađivao sa stečajnim upraviteljem te nikad nisu gubili nadu u opstanak radnih mjesta. 
Uranija je objasnio da je Darko Šket, nakon imenovanja za stečajnog upravitelja, koordinirao rad sa sindikatom SSSH-a te su nakon otvaranja stečaja radnici obavili inventuru u svim prodajnim centrima. Osim toga dao je rok da se popišu potraživanja koja samo za zadarski centar iznose oko jedan milijun kuna. Ova potraživanja se odnose na pet neisplaćenih plaća te troškove prijevoza. Uranija je još objasnio da su svi radnici na otkaznom roku i svima ugovori završavaju 31. siječnja, a što će biti poslije nije poznato. No ako bi prodajni centri počeli raditi, postoji nada da bi radnici mogli dobiti nove ugovore.
 – Mi u sindikatu smatramo da bi centri koji mogu poslovati i koji su prije pozitivno poslovali trebali otvoriti svoja vrata kupcima i na taj način bi radnici mogli zarađivati sami za sebe. Osim toga s ovim se modelom slaže i sam stečajni upravitelj koji je najavio skoro otvaranje nekih centara među kojima je i ovaj u Zadru. Na ovaj način bi stečajni postupak i dalje išao svojim tijekom, a u onim centrima gdje je to moguće, radnici bi nastavili raditi. Ovo je moguće jer se i zajmodavac poslovnog prostora u kojem se nalazi zadarski prodajni centar složio da centar radi, Elektra je pristala uključiti struju i radnici jedva čekaju početi s radom. Jedino se treba pobrinuti da roba stigne na police, a za to bi se stečajni upravitelj trebao dogovoriti s dobavljačima, objasnio je Uranija.
On je istaknuo da bi se na ovaj način sačuvala radna mjesta što bi bio novi model i nova koncepcija u Hrvatskoj. Naime, u većini slučajeva stečaj znači propast tvrtke i gubitak radnih mjesta, a ovakvim razvojem situacije ona bi se mogla sačuvati.
Prema ovom modelu dugovanja bi se rješavala iz stečajne mase, a tamo gdje je moguće centri bi otvorili svoja vrata, ali kao nova tvrtka, pod okriljem stečajnog upravitelja.
 – Naš stav je da se radna mjesta moraju spasiti i sad vidimo da je to moguće. Moguće je provesti ovaj novi model stečaja u kojem se, u biti, stečaj odvaja od poslovanja tvrtke, zaključio je Uranija i dodao da radnici Peveca nikad nisu gubili nadu da će sačuvati svoja radna mjesta te se nadaju da će im ugovori biti produženi.
Za kraj je dodao da je prva rasprava zakazana za ožujak kad će radnicima biti isplaćeni zaostaci za tri plaće te pola otpremnine, što će im sigurno olakšati život.