Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lovinčani najsnažniji u Hrvatskoj

Autor: Novi list

18.01.2010. 23:00
Lovinčani najsnažniji u Hrvatskoj


Svetoročki konopaši lani su nastupili na 21 turniru, a pobjede su odnijeli na njih – 19! Olimpijada starih sportova “Marijan Matijević” postaje tradicionalnim natjecanjem


 U Lovačkom domu organizirana je večera koju je priredila Udruga Konopaša, Sveti Rok-Sveto Brdo-Lovinac. Članovi Udruge ovim činom htjeli su počastiti sve one koji su im na bilo koji način pomagali u prošloj godini. Naravno donijeli su sve sami, jeo se kotlić od veprovine i tradicionalni odojak s ražnja – “zimska hrana” ličkih krajeva otkako se pamti. Večeri su ugodu dali i “Plitvički bećari “, tamburaški sastav koji uvijek kad se nađu Ličani, ali i ostali, zna “taknuti žicu svakoga”. Zabava je potrajala, a kako i ne bi kad se prijatelji nađu na okupu,a i ono što je najvažnije satima se razgovaralo o budućim planovima, željama i natjecanjima koja ih očekuju ove godine. Iskoristili smo priliku i razgovarali s nekim od sudionika druženja, posebno onima koji su najbitniji da bi Udruga konopaša mogla neometano djelovati.
– Prošle godine po tim borilištima gdje smo išli napravili smo lijepe uspjehe. Dalmaciju smo svu porazili, iako su se skupljali od Stankovaca do Dubrovnika, a amo, ovaj dio, jedino nas je Darda uspjela pobijediti. I to nakon velikih natezanja. Ipak smo mi njih pobijedili na Kupresu, tako smatram kako smo od njih ne poraženi već nekako podjednaki. Povlačenje konopa se zasniva na izdržljivosti, a Ličani su izdržljivi ljudi. Nitko od naših protivnika ne može izdržat koliko i mi. Istina, nas naše “salo” umnogome opterećuje, pa i u zdravstvenom smislu, ali nam daje nužnu težinu koja zna biti prevaga u takvim nadmetanjima. S druge strane, mišiće imamo jake, kako ne bi – pol’ godine Ličan se tare sa snigom, pol’ s drvim, tako smo mi uvik u kondiciji – veli gorostas Dujo Babić, najveći, najteži i najjači konopaš kojem je čak – 176 kilograma. Osjećam se super, jedino što mi je teško obuti cipele, ovo ostalo ide kao podmazano. Eto u “gredi” me još nitko nije pobijedio, tu “igraju” težina, čvrstina i brzina, nadam se da me to još dugo neće, završava svoju priču Babić.
– Prošle godine imali smo 21 turnir – kaže Pere Vrkljan – čovjek zadužen za sve ono što se uz natjecanje mora odraditi, u 19 smo bili prvi, na jednom turniru drugi, a na jednom treći. Ekipa od prošle godine ostala je sva na okupu s tim da smo dobili još dečki s područja Senja, Otočca, a imamo još jednog iz Gospića. Naravno većina nas je iz Svetog Roka, tu je i registriran klub, međutim imamo ljude i iz ostalog dijela Ličko-senjske županije. Nama je jako važno da se kitimo ličkim nazivom, jer je Ličanin bio i Marijan Matijević koji nam je što se snage tiče bio i ostao najveći uzor. Što se tiče financija, lokalna uprava nas prati vrhunski, za ovu godinu bit će isto tako, imamo načelnika Danijela Jurjevića koji nas u potpunosti razumije i podržava. Prošle godine održali smo Olimpijadu starih sportova, sve je bilo vrhunski, nadam se da će tako i bolje biti i ove godine. K tome, dobro smo zastupljeni u medijima, javljaju nam se prijatelji čak iz Hamiltona u Kanadi – kaže Pere Vrkljan.
Uz naravno Novi list i njegov mjesečni prilog Lički list koji svetoročkim konopašima posvećuju mnogo prostora, koji oni uostalom i zaslužuju, na družnju su bili i djelatnici internetskog portala Slobodna Lika, lani jednog od suorganizatora spominjane Olimpijade starih sportova.
– Sa svojim prijateljima prošle smo godine dobro organizirali Olimpijadu starih sportova u Svetom Roku – kaže Petar Denec, menadžer portala Slobodna Lika, pa nema nikakvog razloga da i ove godine ne učinimo istu stvar, usudio bih se reći da će biti još bolje nego prošle godine, kada su mnogi bili zadovoljni – rekao je Denec.
– Udruga konopaša Sveti Rok-Sveto Brdo-Lovinac je jedna od najorganiziranijih i najboljih sportskih udruga u ovoj općini,  kaže Danijel Jurjević, načelnik Općine Lovinac. Ova je udruga lani uz pomoć Općine Lovinac i portala Slobodna Lika ostvarila veliki projekt Olimpijade starih sportova za koji bi željeli da postane tradicionalano natjecanje naziva “Marijan Matijević”. Ono što mi kao Općina možemo reći je to da uz sve ostale udruge, podržavamo i ovu koja ostvaruje vrhunske rezultate – rekao ne načelnik Općine Danijel Jurjević.