Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Munještina i smij” trajat će pet dana

Autor: Velimir Brkić

18.01.2010. 23:00
“Munještina i smij” trajat će pet dana

Foto: Velimir BRKIĆ



Organizacijskom odboru ovih dana predstoji sastanak s voditeljima maškaranih grupa, na kojem će se dogovoriti o svim detaljima vezanim za glavna maškarana zbivanja, rekla nam je Mirjana Veleslavić-Nadinić, predsjednica Organizacijskog odbora, dodajući kako već imaju najave desetak maškaranih grupa


Ovogodišnja  maškarana događanja zbivat  će se do 16. veljače. U ovih  preostalih oko 25 dana mali i  veliki žele postati i biti netko  drugi. Jasno, vrijeme je  maškara, po mnogima najluđe  razdoblje u godini. Neki to  zovu maškare, karneval, mesopust, maskenbal i fašnik, a  neki to zovu poklade.
Povorka na Valentinovo
U organizaciji Turističke  zajednice, a s blagoslovom  Općine Sukošan glavna sukošanska maškarana ludovanja “Munještina i smij 2010”,  potrajat će pet dana, od petka  12. veljače do poklada, 16.  veljače.
– Organizacijskom odboru  ovih dana predstoji sastanak s  voditeljima maškaranih grupa, na kojem će se dogovoriti  o svim detaljima vezanim za  glavna maškarana zbivanja,  rekla nam je Mirjana Veleslavić-Nadinić, predsjednica  Organizacijskog odbora, dodajući kako već imaju najave  desetak maškaranih grupa te  više pojedinaca za sudjelovanje u maškaranoj povorci  na Valentinovo, u nedjelju 14.  veljače.
Ljudska potreba za skrivanjem vlastitog i preuzimanjem nečijeg drugog identiteta postojala je oduvijek. Uz  dobru zabavu, to je glavni  motiv maškara – biti barem na  jedan dan netko drugi. To je  vrijeme prerušavanja kad  imamo priliku sakriti se iza  maske.
– U ovo vrijeme do zadnje  nedjelje prije Pepelnice kuće  obilaze male, dječje  maškare.
U petak 12. veljače u prijepodnevnim satima posebni  program imat će djeca iz  Dječjeg vrtića “Zlatna lučica”  koja će u maškaranom mimohodu doći do Doma mladeži gdje će se upriličiti prigodni program “Male maškare Sukošan 2010”. U nedjelju  14. veljače na na maškaranu  scenu stupaju velike, odrasle  maškare pod tradicionalnim  motom “Sukošanske maškare  – munještina i smij”.
Optužnica za “dida”
Preuzimanjem ključeva sela  – općine od načelnika prestaju  važiti dotadašnji zakoni i regule, jer vlast u potpunosti  preuzimaju maškare, najavljuje Veleslavić-Nadinić dodajući kako će potom maškarana raspjevana kolona krenuti sukošanskim ulicama,  odmoriti se na nekoliko okrjepnih postaja, da bi se uvečer  u Domu mladeži održao tradicionalni maškarani ples na  kojim će se izabrati najljepše,  najružnije i najoriginalnije  maske.
Ni atraktivne “Ružne   maškare” u utorak 16. veljače  neće u potpunosti zaobići  TZO. Nakon što će maškare,  luže ili zvončari s vrećom luga  “lužati” mještane i posjetiti  svako domaćinstvo navečer  na trgu Gonja vrata za sva  zlodjela i nedaće glavom u  vatrenom ognju platit će sukošanski “did”. Pozivnica za  sve nemaškarane mještane,  žitelje sukošanskog okruženja  i znatiželjnike svakako će biti  čitanje jedinstvene optužnice  za “dida” ili krnju, ulizice i  krivca za sve sukošanske i ine  nevolje. Naravno, sve u cilju  kako bi i “Ružne  maškare”  napokon postale vrlo važan  kotačić u mozaiku predsezonske turističke ponude Sukošana i Zadarske županije,  pa i Hrvatske.
– Možda su vaši planovi za  Valentinovo drukčiji i svog  “Valentina” još tražite? Ili ste  ga našli i smišljate najbrži  prečac do njezina/njegova  srca? Odgovor znate: Dođite i  aktivno sudjelujte u nezaboravnim maškaranim događanjima u Sukošanu. Ljubav je nepredvidljiva, pogotovo maškarana. Štoviše, s  Čistom srijedom, Pepelnicom,  17. veljače, minut će poklade,  vrijeme ludorija i krkanlučenja, poručila je Mirjana  Veleslavić-Nadinić.