Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odrađivanje posla ili novi problemi?

Autor: Z L

18.01.2010. 23:00
Odrađivanje posla ili novi problemi?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Svi mi, i igrači i stručni stožer, snosimo dio krivice radi koje se dogodila smjena. Svjesni smo toga. Nije Sagadin šutirao u koš. No, igrači su skupili glave i vjerujem da su u potpunosti spremni za ovu utakmicu – rekao je Tihomir Bujan


U sjeni svega što se događalo u klubu proteklih dana, prije svega smjene trenera i sportskog direktora Zmage Sagadina, ostala je utakmica 17. kola NLB lige, koju košarkaši Zadra večeras u svojoj dvorani igraju protiv Širokog. To je jedna od onih utakmica u kojima su bodovi u mislima navijača već unaprijed upisani, ali igrači nipošto ne smiju izići na teren s takvim razmišljanjem. Uostalom, Široki ih je već jednom pobijedio ove sezone i taj ih je poraz dosta zabolio pa bi u redovima Zadra trebao postojati i dodatan motiv za pobjedu u ovoj utakmici. Otprilike, mogli bismo napisati nešto slično onome što smo napisali uoči domaće utakmice s Radničkim prije desetak dana. Poraz u Širokom Brijegu uvelike je odredio daljnji tijek Zadrove sezone. Bio je drugi od šest gostujućih poraza Zadra u NLB ligi, zbog kojih je smijenjen trener Zmago Sagadin, a nakon te utakmice, javilo se i prvo veće nezadovoljstvo navijača.
Motiv više
I dok se poraz u Kragujevcu od Radničkog još nekako mogao probaviti (vruća atmosfera, dug put, motivirani domaćin…), onaj u Širokom Brijegu je bio mnogo, mnogo bolniji. Zadrani su tada odigrali očajnu utakmicu, pokazali su svu svoju nemoć na gostovanjima, a Široki, koji do tada nije imao niti jednu pobjedu, lagano je došao do svog prvijenca, pobijedivši 83:70. Zadrani niti u jednom trenutku na utakmici nisu imali pozitivan rezultat, pa čak niti izjednačenje, a domaći su malo pomalo, iz minute i minutu, gradili svoju prednost, koja je u posljednjoj četvrtini dosegla i velikih, za Zadar sramotnih, +20.  Prema tome, motiva u večerašnjoj utakmici igračima Zadra sigurno neće nedostajati. Jasno, ovoga puta će to biti posve drugačija priča, prije svega zbog toga što sada Zadar ima prednost domaćeg terena i to ga stavlja u ulogu velikog favorita, no svjesni su Zadrani da nikoga ne smiju podcijeniti. I Široki je, kao i Zadar, nedavno doživio promjenu na klupi. Nakon pet uzastopnih poraza u NLB ligi i ispadanja iz kupa BiH od Čapljine, zadarski trener Hrvoje Vlašić podnio je ostavku, a nasljedio ga je sugrađanin Danijel Jusup. On je, međutim, imao vrlo malo vremena da nešto značajnije promijeni u momčadi uoči teškog domaćeg ogleda s Hemofarmom pa je Široki prošli vikend ubilježio i šesti poraz zaredom u regionalnoj ligi, ukupno jedanaesti.
Danas će momčad Zadra voditi Tihomir Bujan, dosadašnji pomoćnik Zadra. Bujan je trenutno v.d. trenera, no nije isključena mogućnost da baš on ostane na klupi Zadra. Prvi cilj će mu biti „razbuditi” igrače, i pozitivno iskoristiti šok od novonastale situacije.
-Nije ovo dobro leglo igračima, ali što je tu je. Život ide dalje. Svi oni su profesionalci i svjesni su činjenice da je sport takav – rekao je Bujan.
Široki u krizi
Posljednji put, momčad iz Hercegovine slavila je još tamo koncem studenog prošle godine, kada je na svom terenu pobijedila Radnički, a iako joj još uvijek ne gori pod petama, situacija na tablici nije nimalo ugodna. Široki (5-11), kao i FMP, ima samo jednu pobjedu više od Heliosa (4-12), a dvije od posljednjeplasirane Bosne (3-13) i vrlo je vjerojatno da će se borba za ostanak u ligi (izbjegavanje posljednjeg mjesta) voditi do samoga kraja. Prema tome, Jusupova zadaća je jasna. Na ovaj ili onaj način sačuvati NLB ligaški status. Na tom putu sasvim sigurno će mu mnogo važniji biti subotnji domaći derbi s Bosnom, nego li večerašnje gostovanje u Zadru, no nikako ne bi bilo dobro tjedan uoči derbija otvoriti s visokim porazom. Stoga u Širokom bez sumnje vlada maksimalna mobilizacija, kako bi se u Zadru ostavio što bolji dojam i možda pokušalo i iznenaditi, premda je to malo vjerojatno.
-Momčad vodi ih Danijel Jusup, a u rosteru imaju pet igrača koji su ostavili velik trag u Zadru. Stoga im motiva zasigurno neće nedostajati. No, od momčadi očekujem da bude motivirana, rastrčana i da u konačnici pobijedi. Domaća pobijeda ne smije dolaziti u pitanje. Svaki tim koji dolazi u Višnjik mora znati da dolazi u Zadar gdje nema bodova. Jednostavno sigurno neće biti jer imamo veliki imperativ pobjede, no učinit ćemo sve da bodovi ostanu u Zadru. 
Bujan ističe da nije bilo previše vremena za neke promjene.
-Ovih nekoliko treninga što smo imalo prije utakmice iskoristili smo da mobiliziramo momčad. Igrači su svjesni okolnosti i važnosti svake utakmice. A za neke radikalnije promjene, jednostavno nije bilo vremena.
Novi kormilar Zadra se još jednom okrenuo smjeni svog predhodnika.
-Svi mi, i igrači i stručni stožer, snosimo dio krivice radi koje se dogodila smjena. Svjesni smo toga. Nije Sagadin šutirao u koš. No, igrači su skupili glave i vjerujem da su u potpunosti spremni za ovu utakmicu.


 MASON VOĐA




Okosnica momčadi večerašnjeg protivnika Zadranima je dobro poznata, s obzirom da su se sa
Širokim triput sastali i u pripremnom periodu. Glavnu riječ ima američki razigravač Chester Mason, koji je najbolji strijelac, skakač i asistent momčadi te četvrti najkorisniji igrač lige. U prvoj utakmici za zadarsku je obranu bio nerješiva enigma, zabio je 17 poena (šut7/10), uz devet skokova (pet napadačkih) i četiri asistencije. Uz njega, bekovsku liniju Širokog čine bivši igrač Zadra Siniša Štemberger, zatim iskusni Hrvoje Puljko, te mladi Ivan Siriščević, Josip Naletilić i Luka Petković, koji je nedavno doveden iz Šibenika. Na krilnim pozicijama su bivši kapetan Zadra i brat sadašnjeg kapetana, Jure Ružić, te Ivan Mileković, a pod košem još nekoliko Zadranima dobro poznatih imena, Šime Špralja, Frano Čolak i Ivan Grgat, te mladi reprezentativac Darko Planinić. U ovoj ligi već se više puta ove sezone pokazalo da svak svakoga može iznenaditi (Široki je u Ljubljani izgubio tek u produžetku) pa će Zadrani  ovu utakmicu morati shvatiti maksimalno ozbiljno, kako se slučajno ne bi doveli u nekakvu neugodnu situaciju i doveli u pitanje pobjedu.


 NBA LIGA, 17. KOLO


Raspored: Zadar – Široki (19), Zagreb – FMP (18), Hemofarm – Partizan (18,30). Sutra: Budućnost – Radnički (16), Helios – Cibona (19), Zvezda – Olimpija (19,30), Bosna – Cedevita (19,30).