Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spašava se knjižno blago samostana sv. Frane

Autor: Ante Rogić

18.01.2010. 23:00
Spašava se knjižno blago samostana sv. Frane

Foto: Adam VIDAS



U samostanu Sv.  Frane danas je održana predstavljen dosadašnji rad  na obnovi knjižnice spomenutog samostana. Riječ je o  knjižnici koja krije neprocjenjivo knjižno blago, a na  obnovi kojeg se počelo prije  dvije godine, u suradnji sa  Odjelom za knjižničarstvo  Sveučilišta u Zadru.
– Usudio bih se reći da činimo veliku uslugu državi.  Odlučili smo se napraviti jedan veliki zahvat, a cijeli ovaj  posao financiran je od naše  zajednice, istaknuo je fra Jozo  Sopta, provincijal. Fra Jozo je  napomenuo kako je samostan  u obnovu knjižnice i građe  dosad uložio oko milijun kuna  isključivo vlastitih sredstava.  Naime, iako su već nekoliko  puta tražili novac od Ministarstva kulture tek im je ove  godine odobreno 50 tisuća kuna za knjige i 16 tisuća kuna sa  samu knjižnicu. Od Županije i  Grada su također tražili pomoć, ali je, tvrde, nikada nisu  dobili.
Franjevci su sami uredili  novi prostor knjižnice, uveli  Internet, plaćaju studentima  rad i trude se kako knjižno  blago zaštitili od crvotočine  koja je nakon, posljednjeg  bombardiranja samostana,  uništila dio fonda.
– Mene veseli odlična suradnja Sveučilišta i samostana  sv. Frane. Naši studenti ovdje  obavljaju praksu, ali su i  plaćeni. Osim profesionalnog  usavršavanja ovaj rad za njih  ima i edukativnu ulogu, istaknuo je dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor Sveučilišta u  Zadru za knjižnicu, izdavaštvo, međunarodnu i  međuinstitucionalnu suradnju. Dakle, uz samu važnost  očuvanja bogatog fonda ove  knjižnice velika vrijednost  ovog posla je i obuka studenata knjižničarstva ističe dr.  sc. Tatjana Aparac Jelušić,  pročelnica Odjela za  knjižničarstvo Sveučilišta u  Zadru.
– Nije samo pitanje obnove  knjižnog fonda, već i osposobljavanja mladih ljudi.  Upravo je to bio jedan od  ciljeva kad smo osnivali Odjel  za knjižničarstvo, da on jednog dana bude centar izvrsnosti za obnovu stare  građe, kazala je Aparac Jelušić iskazavši nadu kako će  posao privesti kraju bržim  tempom nego je to dosad bilo.
U ožujku će se dio  obrađene građe prenijeti u  postojeću knjižnicu koju su  franjevci sami preuredili. Dosad je obrađeno 22 tisuće jedinica od ukupno 60 tisuća  koliko ih knjižnica sadrži. Dosad se je isključivo radilo na  knjigama, od 16. stoljeća nadalje. Sve knjige su očišćene.


 VRIJEDNE ZBIRKE


Među vrijednim primjericima koje krije knjižnica samostana Sv. Frane je 120 inkunabula, jedna od najvećih  zbirki korala, kao i pergamene. Najstarija pergamena potječe iz 1228. godine, kada je  tadašnji papa govorio o franjevcima u Zadru, što je najstariji pisani trag o franjevcima u Hrvatskoj, istaknuo je  fr Jozo Sopta, provincijal.