Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U privlačkoj školi sve manje prvašića

Autor: Branko Božić

18.01.2010. 23:00
U privlačkoj školi sve manje prvašića

Foto: Branko BOŽIĆ



Očekujemo i pomoć pri sanaciji krovišta škole koje je prekriveno 1972. godine salonitnim pločama. Pomoć za ovaj zahvat obećao nam je naš načelnik Ive Surić, kaže Vukić, dodajući da se, kada je u pitanju privlačka osnovna škola, nažalost, u zadnjih nekoliko godina broj učenika rapidno smanjuje. Tome u prilog ide podatak da se u prve razrede upisuje 15 pa i manje učenika
Na poticaj čelnih ljudi privlačke Osnovne škole i ravnatelja prof. Šime Vukića u preko 40 godina staroj školskoj zgradi u Privlaci te njezinoj područnoj školi na otoku Viru od ljetos pa do sada izvedeno je nekoliko vrijednih i važnih građevinskih zahvata u ukupnoj vrijednosti od oko 100.000 kuna.
Dvorana i kuhinja
Time su se stekli bolji uvjeti za rad za njezinih 307 učenika, 28 učitelja i profesora, kao i desetak djelatnika u tehničkoj školskoj službi. Osim vlastitih sredstava što ih škola osigurava uglavnom iznajmljivanjem školske sportske dvorane, i to po službenim tarifama raznim udrugama i sportskim klubovima iz Privlake i Vira te vanjskim suradnicima koji rade s privlačkim pučkoškolcima, projekt obnove i osuvremenjivanja škole pomogli su Općina Privlaka i načelnik Ive Surić, kao i Odjel društvenih djelatnosti Zadarske županije s pročelnikom Ivanom Šimunićem i njegovom zamjenicom Renatom Vuksan. O kakvim je zahvatima riječ te što kane poduzeti u idućim danima i mjesecima na daljnjem unaprjeđenju, razgovarali smo s ravnateljem prof. Šimom Vukićem.
– Zadnje što smo radili bila je adaptacija i obnova školske sportske dvorane u kojoj se prije ovog zahvata tjelesni takoreći nije mogao provoditi. Sanirana je podloga, izmijenjen je i lakiran parket te je dvorana sada kao nova. Prije toga u cijelosti smo obnovili školsku kuhinju u kojoj se za učenike dva puta kuha topli obrok, dok se tri puta tjedno učenicima i učiteljima poslužuju hladna jela. Ishrana se financira isključivo uplatama roditelja učenika na način da Ministarstvo prosvjete plaća kuharicu, dok hranu plaćaju roditelji učenika po dosta povoljnim cijenama od 4,5 kuna po danu, kaže Vukić, dodajući da je izvršeno i ozvučenje čitave škole tako da se sada iz zbornice i uredskih prostora može putem mikrofona i zvučnika komunicirati sa svim učionicama i multimedijalnom dvoranom.
– Zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i naporima Odjela društvenih djelatnosti Zadarske županije napravljena je izolacija plohe krovne deke nad holom i sportskom dvoranom. Očekujemo i pomoć pri sanaciji krovišta škole koje je prekriveno 1972. godine salonitnim pločama. Pomoć za ovaj zahvat obećao nam je naš načelnik Ive Surić, kaže Vukić, dodajući da se, kada je u pitanju privlačka osnovna škola, nažalost, u zadnjih nekoliko godina broj učenika rapidno smanjuje.
Tome u prilog ide podatak da se u prve razrede upisuje 15 pa i manje učenika. Za razliku od Privlake, u područnoj školi na Viru broj se učenika povećava tako da već sada postoje paralelni odjeli, a očekuje se da bi već iduće godine tamo u prvi razred moglo biti upisano od 28 do 30 prvašića. Vir trenutačno broji 138 učenika.
Virska škola
– Svjesni stanja u kojem se nalazimo zajedno s općinskim čelništvom Vira i načelnikom Kristijanom Kapovićem pokrenuli smo inicijativu za izgradnju nove škole na otoku. Ideja je naišla na plodno tlo pa je tako Općina Vir već od privatnih vlasnika otkupila 6 do 7 tisuća metara četvornih zemljišta gdje će niknuti nova škola i školska sportska dvorana. Izrađen je već i idejni projekt po kojemu će nova škola, čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna kuna, imati osam učionica i dva kabineta. Nova virska škola najvjerojatnije će nam ući u program CEB 7 koji financira Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Po informacijama s kojima raspolažemo, za školu bi trebali od ove novčarske međunarodne kuće dobiti 12, a za sportsku dvoranu 4 milijuna kuna. Ostatak sredstava trebala bi namaknuti Općina Vir, ističe Vukić, dodajući da njegova škola već 30 godina vodi imovinskopravni spor sa susjedima, braćom Grbić, za zaštitu svog zemljišta koje su, kaže on, uzurpirali u neposrednoj blizini školske zgrade.
Na kraju treba reći da su privlački pučkoškolci u zadnjih nekoliko godina na raznim općinskim, županijskim i državnim natjecanjima izborili izvrsne rezultate. Osobito dobre rezultate ostvarili su u šahu, gdje su pod vodstvom voditelja učitelja zemljopisa i povijesti Ferda Martinovića, oca poznatog mladog hrvatskog velemajstora Saše Martinovića, osvojili visoko drugo mjesto na državnoj razini. Učenici ove škole među rijetkima u Hrvatskoj uključeni su također i u GLOBE program istraživanja podmorja, podzemnih voda i biološko-atmosferskih prilika na područjima Privlake i Vira. Ostvaruju tako dobre rezultate da svake godine dobivaju nekoliko međunarodnih priznanja. Njihovi se podaci iz tog programa čak koriste na institutima te studijima poznatih američkih i europskih sveučilišta. Tu je i nezaobilazni školski list “Eko-Oblak”, prvi u Hrvatskoj s ekološkom tematikom. Iz godine u godinu i on postiže sve zapaženije rezultate i osvaja prva mjesta na županijskim i državnim razinama.