Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za srpanj najavljena samo dva kruzera!

Autor: Elza Radulić-Toman

18.01.2010. 23:00
Za srpanj najavljena samo dva kruzera!

Foto: Zvonko KUCELIN



Drugi kruzer istoga imena, druga “Athena” će nam doći, kako je zasad najavljeno samo dva puta i to u rujnu i listopadu. Radi se o velikom portugalskom kruzeru, dugom više od 160 metara, s gazom od 7,60 metara pa će se morati sidriti ispred luke
Premda se već nekoliko mjeseci govori u javnosti da zapadne zemlje izlaze iz recesije, da se ekonomska situacija sve više stabilizira, to se baš i ne primjećuje u najavama za uspješnost ovogodišnjega turizma. Barem ne kad je riječ o povratku kruzerskoga turizma na “zelene grane”. Ovih siječanjskih dana po tradiciji razne kruzerske agencije diljem Europe i SAD najavljuju svoja ovogodišnja putovanja po Sredozemlju, no ona su znatno reducirana i nisu ništa bolja od lanjskih, dapače, ima ih sve manje. Podsjetimo da je u ovo vrijeme 2008. godine za pristajanje u Zadar bilo najavljeno više od 80 kruzerskih dolazaka, lani tek 60-ak, a ove godine samo 40-ak.
Zadarski najveći zastupnik za velike svjetske kruzere Jadroagent zasad ima nešto više od 40 najava za dolazak u Zadar takvih plovećih hotela. I među njima je malo onih najvećih, poput njemačkoga “Deutschlanda” koji prima više od 500 turista i koji je lani otvorio kruzersku sezonu, stigavši već u ožujku. Od takvih giganata za ovu sezonu je tek najavljen 180-metarski “Azamara Quest” koji ugošćuje skoro 700 putnika. Taj ljepotan bi u Zadar trebao doploviti u kolovozu i u studenom.
Nema “Moneta” koji je u zadarsku luku uplovljavao više godina i čija su ticanja u zbroju uvijek iznosila dvoznamenkasti broj. Lani je na početku godine bilo najavljeno da će američki kruzer “Monet” čak 24 puta svratiti u Zadar, ali znatan dio tih najava je postupno otkazivan pa ih je na kraju bilo manje od očekivanoga. Do otkazivanja lanjskih putovanja dolazilo je zbog maloga broja zainteresiranih putnika. Eto, za ovu sezonu još ga nema na popisu.
Inače, ovogodišnja kruzerska sezona u Zadru je već počela i to dolaskom na početku mjeseca broda “Athena” te prošloga tjedna i broda “Artemis”. “Athena” će opet doći i 27. siječnja. No ove ćemo godine viđati dvije “Athene”. Ova prva je manji kruzer što plovi pod zastavom Malte, dug je 58,80 metara i prima samo 52 putnika. Najavljena su njegova četiri ticanja zadarske luke, u siječnju, veljači i ožujku. Drugi kruzer istoga imena, druga “Athena” će nam doći, kako je zasad najavljeno samo dva puta i to u rujnu i listopadu. Radi se o velikom portugalskom kruzeru, dugom više od 160 metara, s gazom od 7,60 metara pa će se morati sidriti ispred luke. Taj ploveći hotel s visokim komforom prima 600 putnika i u Zadar će prvi put pristati na putu iz Venecije za Ploče, a drugi put iz Korčule za Hvar.
U popisu ovogodišnjih najava zanimljivo je da je tzv. špica sezone gotovo bez dolazaka ovih velikih brodova i njihovih turista. Naime, za ovogodišnji srpanj trenutačno stoje tek dvije najave! U lipnju četiri, koliko i u kolovozu. Gotovo nevjerojatno. U rujnu bi trebalo biti nešto bolje, kao i u listopadu, kada, ako je suditi po sadašnjim najavama, praktično i završava ovogodišnja sezona. Jer za studeni stoji jedna najava, a za prosinac nijedna. Ali u Jadroagentu ističu da očekuju još najava pa da su tako i ovoga vikenda dobili neke nove, koje još nisu uvrstili u popis.