Zadarskim Bošnjacima ne smetaju križevi

Slika korisnika admin
kriz
Zvonko KUCELIN
Naše škole nalaze se u katoličkoj zemlji, naša djeca idu u te škole, a mi smo djelatnici tih ustanova i ne vidim razlog zbog čega tu ne bi bili križevi, kaže Salihović

Iako je prije nekoliko dana novoizabrani predsjednik Ivo Josipović kazao kako križevima nije mjesto u državnim ustanovama te da bi se uz njih možda mogao postaviti i polumjesec, s njegovim mišljenjem nije se složio predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine u Zadru, Hase Salihović, a kako nam je rekao "ako križ nekog uveseljava kod kuće ne vidim razlog zbog čega ga ne bi uveseljavao i na poslu". Podsjetimo kako je Ranko Artuković dolaskom na mjesto ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića u sve učionice postavio križeve, prije njega to je učinio i Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimir Nazor, a o toj situaciji je prije nekoliko dana gostujući na RTL televiziji progovorio i Ivo Josipović, novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske, te je rekao kako križevima nije mjesto u državnim ustanovama.

- Mislim da križevima nije mjesto u državnim ustanovama, ako je ravnatelj škole u Zadru postavio križeve u razrede, možda bi mogao staviti i polumjesec, kazao je tom prilikom Josipović.

Predsjednika Udruge bošnjačke nacionalne zajednice Hasu Salihovića, koji je ujedno i profesor u Ekonomskoj školi te je više nego kompetentan za razgovor o ovoj temi, kazao nam je kako mu križ ne smeta.

- Meni križ kao obilježje ne smeta i ako nekoga uveseljava kod kuće, ne vidim razlog zbog čega ga ne bi uveseljavao i na poslu. Naše škole nalaze se u katoličkoj zemlji, naša djeca idu u te škole, a mi smo djelatnici tih ustanova i ne vidim razlog zbog čega tu ne bi bili križevi, ako nekoga uveseljavaju, kaže Hase Salihović.

Na pitanje, bi li bio red da se onda u škole postave i druga vjerska obilježja, Salihović kaže kako ne bi, jer treba poštivati tradiciju onih koji su tu većina.

- Vjerska obilježja ostalih mogu biti tamo gdje je za to mjesto, ne treba ih stavljati negdje gdje ne pripadaju. Mišljenja sam da križ, gdje ga uvažavaju, ne treba smetati nikome. Kao udruga o tom pitanju nismo raspravljali, ali pretpostavljam da se i ostali slažu samnom po ovom pitanju, kaže Salihović dodajući kako je bitno poštivanje.

- Moji prijatelji slave Božić i ja ih posjećujem, dok oni posjećuju mene kada su moji praznici. Zaista ne vidim razlog zbog čega bi nekom trebali smetati križevi, ako nekoga to uveseljava, ponovio je Salihović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika cocacola
Prof. Salihović je sve ovo lijepo diplomatski ročio, ali trebali bi pitati Hrvate da li im smeta polumjesec pored raspela :)
Slika korisnika torina
To su minorne teme, neka se vidi dolaze li učenici pijani, s kakvim znanjima izlaze iz te škole, znaju li gimnazijalci računatio i jesu li pismeni.... A križ mogu i u torbi i oko vrata nositi, to su sasvim nebitne stvari
Slika korisnika cocacola
To bi trebale biti minorne teme, ali nažalost nisu. Bitne su to stvari...Naime, Hrvati bi htjeli imati i državu i crkvu. Imaju državu ali i crkvu koja ne poštuje zakone hrvatske države. Imaju crkvu koja podržava predsjedničkog kandidata koji je tridesetak godina bio u partiji, imaju crkvu koja je podržavala premijera koji je podržavao pljačkaše koji su doveli državu do prosjačkog štapa. I takodjer, imaju Crkvu d.d. koja se bavi svim i svačim (prvenstveno gledajući svoj sebični interes), uključujući i državne sporove, a svoje osnovno poslanje je zapostavila. Stvarno, kakvi smo mi to ljudi da dozvoljavamo ljudima u mantijama da se prema nama ponašaju kao da smo njihova stoka? Dovoljno je potražiti na Google što je Stjepan Radić mislio o popovima pa će nam mnoge stvari biti jasnije. Ja se, kao Hrvat bojim takve crkve, tih popova koji žive duhom u prvoj polovini prošlog stoljeća i koji ne mogu odgovoriti zahtjevima vremena, ne mogu odgovoriti zahtjevima sadašnjosti, a kamoli budućnosti.