Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadru želim da ostane grad košarke

Autor: Roman Morović

18.01.2010. 23:00
Zadru želim da ostane grad košarke

Foto: Adam VIDAS



Ne želim polemizirati. Što je bilo, bilo je. Nisam došao ovdje pametovati, nego pomoći klubu koji je bio u velikoj krizi i mislim da sam mu svojim stručnim radom pomogao da koliko toliko iziđe iz te krize, da se stabilizira i da krene jedinim putem kojim može ići, kazao je Sagadin
Mnogo brže od očekivanog došao je kraj suradnji između KK Zadar i slovenskog stručnjaka Zmage Sagadina. Uprava kluba nije imala strpljenja, htjela je bolje rezultate s prosječnom momčadi, a to jednostavno nije išlo. Sagadin je momčad ostavio na sedmom mjestu NLB lige s omjerom 9-6 i utakmicom manje, a u Eurokupu je Zadar završio natjecanje u prvom krugu sa po tri pobjede i poraza. Da li se moglo bolje? Sigurno da je. Da li su ovi rezultati razlog za smjenu trenera? Naravno da nisu, pogotovo ne u ovako delikatnoj situaciji u kakvoj se nalazi Zadar. Trebalo je barem jednu sezonu pokušati izgurati do kraja, bez nekakvih turbulencija, da se dokaže da je Zadar zaista krenuo jednim novim putem, no to u ovom gradu izgleda nije moguće. Kako bi završila ova sezona da je Sagadin ostao na klupi, možemo samo nagađati, isto kao što smo mogli nagađati prošle sezone, pod pretpostavkom da je do kraja sezone ostao Aleksandar Petrović. Bilo kako bilo, Sagadinova zadarska priča je završena, a na odlasku iz Zadra kazao je kako nije ljut ni na koga, te je zaželio Zadru sve najbolje u ovoj i narednim sezonama.
Teška situacija
– U KK Zadar sam proveo jedanaest mjeseci i to u vrlo teškoj, da ne kažem nemogućoj financijskoj situaciji, koja je većim dijelom uzrokovala i vrlo tešku kadrovsku situaciju. Igrači su odlazili ili su tražili izlaz iz kluba. Treći parametar je atmosfera, koja je također bila vrlo teška. Unutar kluba, zbog teške financijske situacije, a oko kluba, zbog nekoliko medija koji su stvarali atmosferu linča. Zaista nije bilo jednostavno ni meni ni igračima raditi u takvoj atmosferi koja je vladala u klubu i oko njega. Ipak, svih tih jedanaest mjeseci ja sam svo svoje znanje i iskustvo dao na raspolaganje klubu i radio sam mnogo. Više od toga nisam mogao, obim rada je bio strahovit i mislim da sam radio kvalitetno. Pokušavao sam na neki način pokazati koji je izlaz iz ove teške situacije. Vjerojatno za par mjeseci niti za koju godinu neće biti puno bolja ekonomska situacija i Zadar se jednostavno mora okrenuti produkciji vlastitih igrača. Mora imati strpljenja i organizirati vrlo kvalitetan i stručan rad s mladima i producirati igrače. Jasno, u takvoj financijskoj situaciji ni ambicije ne mogu biti velike. Treba biti realan, raditi, proizvoditi i držati kontakt s najjačima u svim natjecanjima u kojima se Zadar natječe – kazao je bivši trener Zadra pa nastavio.
– To je put koji sam ja pokušavao pokazati i trasirati ga u praksi. To je enorman rad, selekcioniranje i tijekom sezone polako uvođenje tih mladih igrača. Nadam se i želim da Zadar nastavi tim putem, jer je to jedini put kojim može ići. Mora se okrenuti radu, produkciji i selekciji igrača u regiji i pokušavati i dalje izgurati talentirane mlade igrače i njima popunjavati prvu momčad, jer će i sljedeće godine sigurno morati još smanjiti budžet.
Bez polemika
Zamjerate li nešto posebno upravi kluba? Koliko ste razočarani njihovim potezom?
– Ne želim polemizirati. Što je bilo, bilo je. Nisam došao ovdje pametovati, nego pomoći klubu koji je bio u velikoj krizi i mislim da sam mu svojim stručnim radom pomogao da koliko toliko iziđe iz te krize, da se stabilizira i da krene jedinim putem kojim može ići. U tekućoj sezoni je sigurno mogla biti koja pobjeda više i ja sam želio koju pobjedu više, ali ovaj rezultat i pozicija koju Zadar ima je u ovom trenutku realna. Zadru su još uvijek otvorena vrata da se bori za završni turnir NLB lige, a pogotovo za vrh prvenstva Hrvatske. Do tada ova momčad može biti još mnogo, mnogo jača, ako nastavi raditi na ovom putu. Ugovori se sklapaju i raskidaju, to je sastavni dio ovog posla. Ne ljutim se ni na koga i ni sa kim neću polemizirati. Imam čistu savjest i dignutu glavu jer sam dao svoj maksimum. Svakako, želim Zadru sve najbolje i ove sezone i u budućnosti. Želim mu da ostane grad košarke.
Kako biste ocijenili svoj odnos s igračima? Je li bilo problema i nezadovoljstva?
– Komunikacija i odnosi u svlačionici su bili i više nego dobri. Imao sam to pod kontrolom i mislim da je momčad otprilike davala svoj maskimum. Da smo imali koliko toliko bolje suđenje protiv Cedevite i četrnaest dana ranije u Ljubljani, mislim da bismo obe utakmice dobili.
Posljednja tri kluba koja ste vodili Lietuvos, Anwil i Zadar, napustili ste prije isteka ugovora, a i u Zvezdi je bilo repova nakon vašeg odlaska. Kako to komentirate?
– Ja sam trener radnik i stvaralac i gdje god sam bio do sada radio sam na ovakav način. Kada imaš taj način, drugačije ne možeš. Ako na jesen budem radio negdje drugdje, moj princip će biti isti kao što je bio ovdje. Ono što sam ja pokušavao napraviti ovdje je ono što sam napravio s Olimpijom i put kojim sada ide Partizan. Zadar ima izuzetno dobru infrastrukturu, dosta talentiranih igrača u regiji i to treba selekcionirati i stvarati igrače. A dok se dođe na nivo da ti igrači mogu biti u vrhu, dok se taj produkcijski centar postavi na zdrave noge, treba još dvije-tri, možda i četiri godine. Ali po meni to je šansa za Zadar. Na njima je da se odluče hoće li ići tim putem ili nekim drugim.
Sve najbolje Zadru
Što ste rekli igračima na posljednjem sastanku u nedjelju?
– Zahvalio sam im se, što su i u tim teškim uvjetima, kada klub nije plaćao ni njih ni mene, izdržali. I sami znate da nitko nije niti spomenuo riječ štrajk, barem otkad sam ja bio u klubu. Pristup je od prvog do zadnjeg treninga bio otpimalan. Ne mogu reći da ponekad nije bilo malo depresivne situacije, posebno kada smo očekivali da će stići plaće pa nisu stigle. Pojasnio sam im da je ovo sastavni dio posla, treneri se mijenjaju, oni su profesionalci i moraju sada stati na teren i nastaviti raditi dobro. Još uvijek Zadar ima šanse napraviti dobar rezultat, jer ne treba dobiti pet-šest, nego samo dvije utakmice u gostima da bi bili četvrti. Uglavnom, zahvalio sam igračima i suradnicima na suradnji i zaželio im puno sreće i uspjeha do kraja sezone i u njihovim daljnjim karijerama. Ni sa kim u Zadru nisam u konfliktu tako da uvijek mogu navratiti i Zadar će mi ostati u lijepom sjećanju.
Postoji li još nešto što vam je na duši, što niste mogli ili željeli reći kao trener Zadra, a sada možete?
– Nisam tip čovjeka koji se nešto boji kazati, ali otprilike znam da svatko radi svoj posao. Tako sam se ja ovdje i postavio. Ja ne ocjenjujem upravu, već radim svoj posao. Ja ocjenjujem igrače, uprava ocjenjuje mene, a javnost sve skupa. Već sam prije rekao ljudima u upravi da kad god ne budu zadovoljni mojim radom, možemo se naći i u pet minuta prijateljski rastati. Dok sam bio trener Zadra uvijek sam davao svoj maksimum i odlazim odavde čiste savjesti i uzdignute glave – zaključio je Sagadin.